12η Συνάντηση για την Απάνω ΜεριάΑγαπητοί φίλοι, σας καλούμε στη συνάντηση της 15ης Ιανουαρίου 2018 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στις 6 μ.μ. για να συζητήσουμε τα παρακάτω θέματα:
 • Προετοιμασία της συνάντησης με τον διευθυντή του γεωπάρκου Λέσβου και πρόεδρο του παγκοσμίου δικτύου Γεωπάρκων Νίκο Ζούρο που θα μας συμβουλεύει στα βήματά μας για την προετοιμασία του φακέλου που πρέπει να υποβάλλουμε στην UNESCO για να πετύχουμε την κήρυξη του Γεωπάρκου. Πότε, πού, ποιοι θα συμμετάσχουν.
 • Περιμένουμε ακόμη την έκβαση της αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου για τη δημιουργία εκθετηρίου, μονοπατιών κλπ. από τους Εθνικούς Πόρους και στη συνέχεια μεθοδεύουμε τη συμμετοχή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα από πράσινα ευρωπαϊκά ταμεία.
 • Πρόταση για Συνέδριο στη Σύρο με τη συμμετοχή καθηγητών Γεωλογίας απ' όλο τον κόσμο. Η σημασία ενός τέτοιου συνεδρίου.
 • Δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα τη γεωλογική Σύρο και συμμετοχή κινηματογραφιστών από διάφορες χώρες.
 • Ποιοι θα αναλάβουν την επικοινωνία με τα ξένα και τα ελληνικά πανεπιστήμια για να προετοιμαστεί το συνέδριο και το ντοκιμαντέρ για τη γεωλογική σημασία της Σύρου.
 • Προετοιμασία συγκροτημένης πρότασης για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χώρο του Ενυδρείου στο Κίνι την οποία επεξεργάζεται ήδη ομάδα επιστημόνων.
 • Ενημέρωση για τα σεμινάρια "Ερμηνεία Ξενάγησης" που οργάνωσε η Αναπτυξιακή και στόχο είχαν την εκπαίδευση και πιστοποίηση ξεναγών.
 • Την πρόταση οργάνωσης συμπληρωματικών εξειδικευμένων μαθημάτων για τους νέους ξεναγούς με θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά, γεωλογικά κλπ. της Σύρου.
 • Τη συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση για την οργάνωση εκπαιδευτικών ξεναγήσεων.
 • Ενημέρωση για το πού βρισκόμαστε στο θέμα των μονοπατιών. Το συντονισμό της ομάδας που ασχολείται με τα μονοπάτια έχει αναλάβει ο Δημ. Χαμεζόπουλος. Στην ομάδα συμμετέχουν πρόσωπα από το Δήμο, την Περιφέρεια, την ΚοινΣεπ, την ομάδα των Πεζοπόρων κλπ. Επίσης ενημέρωση για το πώς προχωράει η εφαρμογή για ξενάγηση μέσω κινητού.
 • Σεμινάρια για τους αγρότες της Απάνω Μεριάς. Η διοργάνωση των σεμιναρίων προχωράει. Συνεργαζόμαστε ήδη με το ΚΕΚ Γεννηματάς Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συναντήσεις με την Αναπτυξιακή και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων. Η λίστα των εκπαιδευτών καθώς και η θεματολογία είναι υπό κατάρτιση και συζητιέται με τους ίδιους τους εκπαιδευτές αλλά και με τους αγρότες και μελισσοκόμους, ώστε τα σεμινάρια να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμμετεχόντων.
 • Τέλος, έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία εκδηλώσεων που θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2018 και θα έχουν σαν θέμα το Γεωπάρκο Σύρου και προσανατολισμό την αειφορική και ήπια ανάπτυξη της Απάνω Μεριάς μέσω του εναλλακτικού τουρισμού και της τόνωσης της τοπικής παραγωγής. Οι εκδηλώσεις θα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα στο πνεύμα της Διατήρησης και Προστασίας της Απάνω Μεριάς. Θα διαρκέσουν 2-3 εβδομάδες με παράλληλες εικαστικές, μουσικές, φωτογραφικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons