Στη γενέτειρα του τη Σύρο το Αγάλμα και το Μαυσωλείο του Μάρκου Βαμβακάρη!

Με επιστολή που απέστειλε ο γιος του πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλης προς το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης με αποδέκτη το Δήμαρχο κ.Μαραγκό, γνωστοποιεί την πρόθεση του να αναλάβει την κατασκευή του αγάλματος του Μάρκου, ώστε να τοποθετηθεί στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού της Ερμούπολης έως τον προσεχή Αύγουστο και παράλληλα αποδέχεται το αίτημά του Δήμου και ουσιαστικά της ιδιαίτερης του πατρίδας, να μεταφερθεί μέρος των οστών του πατέρα του στην Σύρο, αρκεί το Μαυσωλείο που θα κατασκευσθεί για το σκοπό αυτό, να είναι αντάξιο αυτού στο Γ' Κοιμητήριο Αθηνών. 

Η επιθυμία του κ. Βασίλη Βαμβακάρη, μέσω της επιστολής που κοινοποίησε στο προφίλ του ο Δήμαρχος Σύρου κ. Γεώργιος Μαραγκός, δημοσιεύεται αυτούσια παρακάτω. Το 1944 η σύζυγος του Μάρκου, Βαγγελιώ, γέννησε τον Βασίλη και ακολούθησαν άλλα δύο αγόρια, ο Στέλιος το 1947 και ο Δομένικος το 1949. Ο Βασίλης Βαμβακάρης - στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του ζωής ήταν καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού και αργότερα απόκτησε τα πρώτα πλοία και έγινε ένας πετυχημένος εφοπλιστής ιδρύοντας την εταιρεία "Vamvaship Maritime S.A.". Σχεδόν πάντα μέσω ανώνυμων κυρίως χορηγιών έχει να επιδείξει σοβαρό φιλανθρωπικό έργο.

Μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί τόσο στην Σύρο όσο και πανελληνίως όταν αποκαλύφθηκε μέσω του ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr (βλ. ΕΔΩ) ότι ο Δήμος Αθηναίων έβαζε την οικογένεια του Μάρκου να πληρώσει για τον τάφο του, όλα παίρνουν νέα τροπή! Όπως αναφερόταν τότε στο ίδιο άρθρο, μετά και τον θάνατο της κυρίας Ευαγγελίας, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Βασίλης αποφάσισε να ζητήσει από τον δήμο Αθηναίων να αγοράσει χώρο στο Τρίτο Νεκροταφείο προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί ένα μνημείο στο οποίο να αναπαυθούν τα οστά του Μάρκου παρέα με εκείνα της συζύγου του. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα βάσει των οποίων έγινε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (8.4.2016 - Θέμα 48), ο τάφος που επέλεξε κόστιζε 43.875 ευρώ. Παράλληλα τέθηκε το ερώτημα εάν θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη τιμή σε αναγνώριση της προσφοράς του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και σε εφαρμογή των υποσχέσεων που είχαν δοθεί παλιότερα προς τιμήν του θανόντος καλλιτέχνη. 

Η αρμόδια επιτροπή απεφάνθη ότι όντως, θα κάνει μια καλύτερη τιμή προσφέροντας έκπτωση 8,83% (!) ώστε αντί για 43.875 ευρώ, ο γιος του να πληρώσει 40.000, σύμφωνα πάλι με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ο δήμος Αθηναίων, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας Μητροπάνου παραχώρησε εσαεί δωρεάν τάφο στο Πρώτο Νεκροταφείο όπου οι τιμές φθάνουν μέχρι και τα 80.000 ευρώ.

"Σεβασμός, τιμή και ευγνωμοσύνη, εκ μέρους όλων μας, στο πρόσωπο του Μάρκου και της οικογένειάς του. Μπορεί να χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες, η ελπίδα όμως παρέμεινε άσβεστη και δυνατή για την επανασύνδεση του Μάρκου Βαμβακάρη με το νησί του", όπως δήλωσε ο κ. Μαραγκός.

Πλέον οι μέρες μετρούν αντίστροφα, και μετά την ψήφιση σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, θα πραγματοποιηθεί η τελική ολοκλήρωση του εγχειρήματος που θα μας κάνει όλους υπερήφανους και που θα αποδοθούν επιτέλους ότι αξίζει ο Μάρκος, για τα όσα πρόσφερε στη μουσική και για την μουσική που μας κληρονόμησε και που μας έκανε γνωστούς σε όλες τις γωνιές του κόσμου. 


Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons