ΒΙΒΛΙΟ: Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου | Αίγλη Μπρούσκου

Ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου

«ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ, ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ»

στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00.

Η ίδια η συγγραφέας, κ. Αίγλη Μπρούσκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος αποκαλύπτει ιστορίες ζωής, γεγονότα και ντοκουμέντα για τα χαμένα παιδιά του παρελθόντος, που την ενέπνευσαν στην συγγραφή του βιβλίου της.

Παρουσίαση:

«Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου. Σώστε το εσείς» έγραψε μια μητέρα σε ένα κομματάκι χαρτί που καρφίτσωσε στην πάνα του μωρού της, πριν το αφήσει στην τύχη του. Και η τύχη το οδήγησε στις αρχές του 1935 στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη, όπου πέθανε μετά από μερικές εβδομάδες.

Βασισμένο στην επιτόπια έρευνα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός» και στα αρχεία του, το βιβλίο αυτό αφηγείται μέσα από ιστορίες ζωής, στατιστικά δεδομένα και ντοκουμέντα, τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά άλλαζαν χέρια στην ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα. 

Από τη διακίνηση των παιδιών στην παραδοσιακή κοινωνία, ως την ιδρυματική περίθαλψη του ελληνικού κράτους. Από τις αντιλήψεις για τη συγγένεια, ως τη βία που αντιμετώπιζαν οι άγαμες μητέρες και τα παιδιά τους. Από την εξέλιξη της νομοθεσίας για την υιοθεσία, ως τα σκάνδαλα για τις παράνομες υιοθεσίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα τις δεκαετίες του ’60 και του ’90. Και από τα εγκαταλειμμένα βρέφη και τα χαμένα παιδιά του παρελθόντος, ως τη φωνή των ανθρώπων που αναζητούν τις ρίζες τους σήμερα. 

Η ιστορία του «Αγίου Στυλιανού» και των 10.000 βρεφών και νηπίων που πέρασαν από αυτό το ίδρυμα είναι ένα κρυφό κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της. Το βιβλίο αυτό θα ήθελε να συμβάλει στην κατανόηση αυτής της ιστορίας, σήμερα που παρακολουθούμε ανήμποροι την προνοιακή πολιτική για τα παιδιά να αφήνεται «λόγω της κρίσεως» στην τύχη της, χωρίς συνοδευτικό σημείωμα.

[Εκδόσεις Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.), 2015]

Η Αίγλη Μπρούσκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνολογία στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, και πήρε τη διδακτορική της διατριβή από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου, με θέμα τη διακίνηση των παιδιών στην ελληνική κοινωνία του 20ου αιώνα.
Διδάσκει ανθρωπολογικά και λαογραφικά μαθήματα. Έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί ‘Σπύρος Δοξιάδης’, με το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, και με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης. Έχει διδάξει ανθρωπολογία του φύλου στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του ΑΠΘ και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα του ΑΠΘ για την ισότητα και το φύλο.
Οργανώνει σεμινάρια για παραμύθια στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Επιστημονικού Σωματείου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου.
Μαζί με την Άννα Αγγελοπούλου έχει δημοσιεύσει τρεις τόμους του Ελληνικού Καταλόγου των παραμυθιών του αρχείου του Γ. Μέγα, στα πλαίσια του προγράμματος ερευνών και δημοσιεύσεων του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας, της ΓΓΝΓ. Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις σε θέματα όπως: συγγένεια, υιοθεσία και διακίνηση των παιδιών, κοινωνική πολιτική, φύλο, μετανάστευση, παραμύθια.
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons