Χριστούγεννα 2017 στην Σύρο | Πρόγραμμα


Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ντύνεται με λαμπερά χρώματα και ανοίγει τον δρόμο για το νέο έτος.

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με διάρκεια από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο, περιλαμβάνει για μία ακόμη χρονιά συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ποικίλα χριστουγεννιάτικα δρώμενα σε πολλά σημεία του νησιού μας, ενώ το Σπίτι του Αϊ Βασίλη στην Ποσειδωνία είναι και φέτος έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς μας φίλους. 

Σας περιμένουμε όλους στην Τελετή Έναρξης των Χριστουγεννιάτικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Όλο το νησί μια γιορτή», υπό τον ήχο των μελωδιών της Παιδικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων στις 4 Δεκεμβρίου 2017 για να ανάψουμε μαζί με τα παιδιά των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της Σύρου το χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσφέροντας δώρα για άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη, και να εκφράσουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας προς τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη ένδυσης και υπόδησης στην αίθουσα των Προσκόπων. Στη συνέχεια οι μαθητές της Α/θμιας εκπαίδευσης θα "υιοθετήσουν" ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζοντας το στα αίθρια του Δημαρχιακού Μεγάρου. 

Χριστούγεννα σημαίνουν αγάπη έμπρακτη και ανιδιοτελή, ας βιώσουμε αυτές τις Άγιες Ημέρες σύμφωνα με το αληθινό τους νόημα.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝH θεατρική ομάδα "This famous Tiny Circus" θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση "Η παρέλαση" της Λούλας Αναγνωστάκη στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2017. Το έργο, αποτελεί συμπαραγωγή του "This Famous Tiny Circus theater group" και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Έπειτα από ένα επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων συνεχίζει την περιοδεία του και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η χορευτική παράσταση "Οδοιπορικό στη Ρούμελη" από το Σύλλογο Στερεοελλαδιτών Σύρου "Η Ρούμελη" με τα τμήματα του Συλλόγου στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία που κυριαρχούν οι τσάμικοι, οι συρτοί, τα καγγέλια, οι Μεγαρίτικοι χοροί (χορός της τράτας, λαμπρή καμάρα, Λουδοβίκος κ.λ.π.) που συναντά κανείς στοιχεία στεριανής και νησιώτικης Ελλάδας.

Όμως η μουσική θα εξακολουθήσει να μας συνοδεύει καθώς θα υπάρξει μουσική βραδιά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας με τίτλο "Τραγουδώντας τους ποιητές μας" από τις Ομάδες Κ.Π. Καβάφης & Νίκος Γκάτσος στις 4 Δεκεμβρίου 2017για τις ανάγκες του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΑΑ Κυκλάδων "Δικαίωμα".

Η θεατρομουσικοχορευτική παράσταση "Οι Μάγοι που μισούσαν τα Χριστούγεννα" από το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο "η σοφία της παράδοσης" στις 11 Δεκεμβρίου 2017. Τα παιδικά χορευτικά τμήματα, η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού και η θεατρική ομάδα του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου “η σοφία της παράδοσης” θα ξετυλίξουν το κουβάρι του παραμυθιού, τραγουδώντας και χορεύοντας στην Χριστουγεννιάτικη θεατρομουσικοχορευτική τους παράσταση.

Θα δοθεί στους θεατρόφιλους, ακόμα μια φορά, η ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε επανάληψη τη θεατρική παράσταση "Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην" από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου "Απόλλων" στις  8-10 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της "Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης" από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο "Μνήμες" στις 14 Δεκεμβρίου 2017 και τα θεατρικα δρώμενα συνεχίζονται με τη θεατρική παράσταση "Ήρθες και θα μείνεις" που θα παρουσιαστεί από τη Θεατρική Ομάδα "Μπαστιάς" στις 16-17/12/2017.Η μουσικοχορευτική παράσταση «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι»

Ακολουθούν δυο παραστάσεις "Ο Άη Βασίλης παίρνει σύνταξη" που είναι ένα παιδικό παραμύθι της Ρένας Ρώσση - Ζαΐρη, στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και "Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι" ένα παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα στις 20 Δεκεμβρίου 2017, από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμουπόλεως.

Ο γνωστός σε όλους Γιώργος Τεντζεράκης με την Ελπίδα Γαδ θα είναι κοντά μας στις 22 Δεκεμβρίου 2017 με την μουσική παράσταση με τίτλο "Love Songs" όπου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στα τραγούδια -τόσο από το ξένο όσο και από το ελληνικό ρεπερτόριο - που μιλούν για την αγάπη και μας βάζουν στο κλίμα των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σύρου.

Ζωντανή μουσική από τριμελή ορχήστρα, επίδειξη από επαγγελματίες χορευτές τάνγκο καθώς και ανοιχτή χοροεσπερίδα (μιλόνγκα) στο φουαγιέ του θεάτρου περιλαμβάνει η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο "Το Τάνγκο των Χριστουγέννων" από το Σύλλογο Φίλων Αργεντίνικου Τάνγκο Σύρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2017.


το εκκλησιαστικό όργανο

Μετά την απόλυτα επιτυχημένη πρώτη του εμφάνιση, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» επεκτείνει το πρόγραμμα του μέσω της διοργάνωσης σημαντικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με βασική του επιδίωξη την ευρύτερη αναγνώριση του από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, και συγχρόνως, την ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Έτσι θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση "Άνω - Χριστούγεννα" στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο στις 30 Δεκεμβρίου 2017 υπό την αιγίδα της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Σε όλες τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προβλέπεται ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα και ελεύθερη είσοδος του κοινού.

Ο Πολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Σύρου "Ο Σουρής" θα πραγματοποιήσει παιδική θεατρική παράσταση "Το παιδί που μίλαγε με τα φρούτα" του Χάρη Ρώμα από 2-5/1/2018. Σύγχρονο πολιτικό παραμύθι, το οποίο περιγράφει –με χιούμορ κατάλληλο για παιδιά– καταστάσεις της ελληνικής πραγματικότητας που είναι γνωστές σε όλους μας.

Από τη θεατρική παράσταση "Ή Φτέρενη Κόρη" από την θεατρική ομάδα προΤΑΣΗ

Το πολιτιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται με την θεατρική παράσταση "Ή Φτέρενη Κόρη" από την θεατρική ομάδα προΤΑΣΗ στις 6 Ιανουαρίου 2018. Η παράσταση προσφέρεται για θεατές κάθε ηλικίας –μικρούς και μεγάλους, διαθέτοντας ως κύρια δομικά στοιχεία το θέατρο, το χορό και την κινηματογραφική προβολή. Πρόκειται για δωδεκανησιακό λαϊκό παραμύθι με μεσαιωνικές καταβολές που κατάγεται από την Ρόδο.

Στη συνέχεια έρχεται σε επανάληψη η θεατρική παράσταση "Δεν ήταν δώδεκα οι Θεοί" του Γρηγόρη Γαλαντή από την Εταιρεία Γενεολογικών και Εραλδικών Μελετών (Τμήμα Θεάτρου) στις 8-10 Ιανουαρίου 2018.  Πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας όπου όλα μπορούν να συμβούν. Από την σύγκρουση ενός αρχαιολόγου με ένα φανατικό χριστιανό μέχρι και τη μετάβαση στο Παλάτι των Ολύμπιων Θεών μετ’ επιστροφής.

"Ο Πατέρας του Άμλετ", το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου

"Ο Πατέρας του Άμλετ" που είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου έρχεται στο θέατρο Απόλλων από την εταιρεία παραγωγής "Μικρή Αρκτος" στις 13-14 Ιανουαρίου 2018. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.
Σε ένα τολμηρό παιχνίδι αποκαλύψεων και αντιμέτωπο με τον εαυτό του θα οδηγηθεί το κοινό με "Το Κάλεσμα της Λορίν" της Παλόμα Πεδρέρο που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου στις 18-19 Ιανουαρίου 2018 στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων από την εταιρεία παραγωγής "Αργώ". Το έργο μιλάει τόσο για τις δυνατότητες ελευθερίας που μπορεί να έχει το άτομο, όσο και για την καταπίεση και την κοινωνική απομόνωση την οποία υφίστανται όλα τα μέλη μιας κοινωνίας. Ερωτισμός και καταπίεση συνυπάρχουν. Παραδοσιακοί ρόλοι παρωδούνται. Πόσο στέρεη είναι η βάση στην οποία στηρίζεται η κοινωνία; Οι κοινωνικοί ρόλοι που απονέμονται και υιοθετούνται ακόμα και από την παιδική ηλικία, αρχίζουν να αμφισβητούνται. Το έργο είναι ακατάλληλο κάτω των 16 ετών.

Αμέσως μετά ακολουθεί η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο "Σύρο...το χορό" από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στις 21 Ιανουαρίου 2018. Από το βαλς και το ταγκό μέχρι τους παραδοσιακούς μας χορούς κι από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι σήμερα, η ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων συμβαδίζει με την ιστορία του τόπου μας, σε μια εορταστική κεφάτη διαδρομή, όπου η γνώση, ο χορός και το τραγούδι συνυπάρχουν και συνοδοιπορούν. Τι σχέση έχει ο Ροΐδης με τον αποκριάτικο χορό στο σπίτι Συριανού μεγαλοαστού και πώς ο Σουρής σατιρίζει την συνύπαρξη «βελάδας» με τη νησιώτικη βράκα;

"Η Βρωμιά" του Ρόμπερτ Σνάιντερ

Η θεατρική παράσταση με τίτλο "Η Βρωμιά" του Ρόμπερτ Σνάιντερ, από την "Ομάδα Θεάτρου σελίδα 231" έρχεται στις 24-25 Ιανουαρίου 2018. Το έργο γράφτηκε από τον Robert Schneider το 1991 στην Αυστρία, εποχή όπου ρατσιστικές επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών, βρίσκονται σε έξαρση και εκεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η «Βρομιά» εκτός από ένα συγκλονιστικό αντιρατσιστικό κείμενο, αποτελεί μια αποκαλυπτική εξομολόγηση, για τη μοναξιά, το θυμό, το φόβο και το οδυνηρό αίσθημα ματαίωσης κάθε ανθρώπου που βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό.

Ο Ιανουάριος οδηγείται μελωδικά στο τέλος του με το ρεσιτάλ με εκκλησιαστικούς ύμνους, από την πολυφωνική χορωδία της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης στις 27-28 Ιανουαρίου 2018. Αφιέρωμα στον Τζο ΑΚΕΨΙΜΑ από την μικτή πολυφωνική χορωδία της Ευαγγελίστριας. Με την συμμετοχή του συνθέτη, παιδικής χορωδίας και πενταμελούς ορχήστρας. Ο Τζο ΑΚΕΨΙΜΑΣ, εδώ και 50 χρόνια ασχολείται με την εκκλησιαστική μουσική, το παιδικό τραγούδι και τις ενορχηστρώσεις. Οι ύμνοι του (πάνω από 1000), χρησιμοποιούνται σε όλες τις γαλλόφωνες χώρες, αλλά έχουν μεταφραστεί επίσης στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα αγγλικά, στα νορβηγικά και στα ελληνικά. Για την Ελλάδα έχει συνθέσει περίπου 70 ύμνους.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το "Σπίτι του Άη Βασίλη" στην έπαυλη Τσιροπινά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας "Ο Ποσειδών", η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σύρου, για να απολαύσουν τα μικρά και "μεγάλα" παιδιά με ξεχωριστό τρόπο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, για πέντε ημέρες, από 26 έως 30 Δεκεμβρίου 2017 θα μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου -Ερμούπολης θα πραγματοποιήσει στην πλατεία Μιαούλη εκδήλωση με τίτλο "Της γιαγιάς τα παραμύθια" για την Ημέρα του Παιδιού στις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Θεατρική παράσταση με τίτλο "NON È POSSIBILE" από τη θεατρική ομάδα "ΜΙΜΟΥ ΑΠΤΟΥ" στο θέατρο της Πινακοθήκης στις 15-17 Δεκεμβρίου 2017. Πρόκειται για 5 διηγήματα της συριανής συγγραφέως Λουκρητίας Δούναβη από το βιβλίο «Φωνές του Σώματος» που δραματοποιούνται για πρώτη φορά.

Μια γλυκιά σκανδαλιάρικη περιπέτεια "Ο Άη Βασίλης και τα ΚαλικαΝτανάκια" στην παραλία του Φοίνικα στις 16 Δεκεμβρίου 2017 με συνδιοργανωτές την Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, Ντάνος Bakery & Pastries, Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Φοίνικα και Σύλλογο Επαγγελματιών Φοίνικα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Άγιο Βασίλη, να εμπλακούν σε χριστουγεννιάτικες περιπέτειες με τα ΚαλικαΝτανάκια σε ένα μοναδικό πάρτι και να απολαύσουν την «Παρέα του Αϊ Βασίλη», στην αίθουσα του «Παλιακού» που θα παρουσιάσει το παραμύθι της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη «Ο Αϊ Βασίλης παίρνει σύνταξη» σε θεατρική διασκευή της Βέτας Αποστολίδου και μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Καπέλλα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Σύρου διοργανώνει γιορτή για να υποδεχτεί τον ΄Αγιο Βασίλη στην Σύρο, αφιερωμένη στα παιδιά και σε όσους αισθάνονται παιδιά στις 23 Δεκεμβρίου 2017 στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Ο Άγιος Βασίλης θα φωτογραφηθεί και θα μοιράσει δώρα στους μικρούς του φίλους. Θα ακολουθήσουν παιχνίδια και διάφορα δρώμενα.

Χριστουγεννιάτικα δρώμενα από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Λαζαρέττων "Κουραμπιέδες και Φοινίκια" στις 23 Δεκεμβρίου 2017 στο Θέατρο Ευανθία Καίρη.

ΑΚΟΜΑ

Κυριακή 24/12/2017
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση
Δήμος Σύρου - Ερμούπολης & Εμπορικός Σύλλογος Σύρου
Οδοί Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη & Σταματίου Πρωϊου
από 11:00 έως 14:00
(βλ. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις)

Κυριακή 31/12/2017
Παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με το πολεμικό καράβι του Λ.Ε.Σ. στους δρόμους της πόλης και την αγορά, τις Αρχές του τόπου και τα ευαγή ιδρύματα.
Λύκειο Ελληνίδων Σύρου
από 10:00 έως 13:30

Κυριακή 31/12/2017
Αναβίωση Συριανού Πρωτοχρονιάτικου εθίμου «ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ» στους δρόμους της πόλης και την αγορά 
Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης»
από 11:00 έως 13:00
Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα δοθούν στην Στέγη Προστασίας Ανηλίκων Σύρου.

Κυριακή 31/12/2017
Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση
Δήμος Σύρου - Ερμούπολης & Εμπορικός Σύλλογος Σύρου
Οδοί Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη & Σταματίου Πρωϊου
από 11:00 έως 14:00
(βλ. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις)

Παρασκευή 5/1/2018
Τα κάλαντα των Φώτων με τα παραδοσιακά φαναράκια στους δρόμους της πόλης και την αγορά
Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης»
από 18:00 έως 21:00

ΕΚΘΕΣΗ 

Πραγματοποίηση έκθεσης "Η Σύρα και Εγώ" στην αίθουσα "Εμ. Ροίδη" του Πνευματικού Κέντρου από την Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, την οποία θα διοργανώσει η Eileeen Botsford - Βελισσαροπούλου, υπεύθυνη του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου, σε συνεργασία με το Puzzle Installation & Collaborative Projects. Η έκθεση θα διεξαχθεί μετά από μια σειρά εργαστηρίων που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, δημιουργώντας πρωτότυπα κομμάτια ενός παγκόσμιου παζλ. Τα κομμάτια αυτά προτού σταλούν και εκτεθούν στη Νέα Υόρκη θα εκτεθούν στην Σύρο από 15-31 Δεκεμβρίου 2017.

----------
Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα το δείτε εδώ https://goo.gl/2ANksp

(σ.σ. οι εκδηλώσεις δημοσιεύονται και ξεχωριστά η κάθε μια, τόσο στη σελίδας μας όσο και στο ημερολόγιο μας, προς διευκόλυνση σας)


Tags: , , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons