ΕΚΘΕΣΗ: Εμπειρία Μισόφωτη – Σέριφος | Γιάννης Τυροβολάς

Ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, στα πλαίσια της ανάδειξης και προβολής της προ-βιομηχανικής ιστορίας των Κυκλάδων, θα φιλοξενεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου από 23 Οκτωβρίου 2017, την Έκθεση Φωτογραφίας και Ποίησης του κ. Γιάννη Τυροβολά.

με θέμα «Εμπειρία Μισόφωτη – Σέριφος». 

Μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και την ποιητική προσέγγιση του θέματος, αποτυπώνεται η ιστορία των μεταλλωρύχων των νησιών μας, τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της εποχής, οι πρώτες απεργίες που βάφτηκαν με αίμα των εργατών, αλλά και η συμβολή των μεταλλείων και των ανθρώπων των βιομηχανικών αυτών μνημείων στην ανάπτυξη της οικονομίας και της ιστορίας του τόπου.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε την περασμένη χρονιά στην αίθουσα Manufactura Χαλανδρίου, με μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Διάρκεια έκθεσης 23 Οκτωβρίου 2017 - Αύγουστο 2018


Από το διοικητικό συμβούλιο 
του Συλλόγου Φίλων του ΚΕΤΕΠΟ – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Ο φωτογράφος Γιάννης Τυροβολάς αναφέρει σχετικά για το έργο του:

«Μέρες μαυρισμένες σκάβουν μέσα βαθιά να προλάβουν το χρόνο…

Με το στίχο αυτό ξεκίνησε σιγά-σιγά και επίπονα ο φίλος Κώστας Υφαντής να γράφει τον ένα στίχο μετά τον άλλο για τους μεταλλωρύχους του νησιού εμπνεόμενος από φωτογραφίες μου και κάποιες σκόρπιες συζητήσεις, παρακαλώντας τον ταυτόχρονα, εάν μπορεί, να γράψει κάτι…

Όταν δε τέλειωσε ό,τι είχε να πει, μου έστειλε τη ποιητική συλλογή με το ταχυδρομείο να της ρίξω μια ματιά. Αισθάνθηκα τότε, ότι ήταν χρέος μου να γυρίσω στο νησί, ύστερα από 6 χρόνια, και να ολοκληρώσω ό,τι άφησα ημιτελές το καλοκαίρι του 1997. Περιπλανήθηκα στο νησί φωτογραφίζοντας τους χώρους των μεταλλείων, γνώρισα μεταλλωρύχους, άκουσα ιστορίες για τη ζωή τους, τις συνθήκες εργασίας στις στοές, τα ατυχήματα, τους ακρωτηριασμούς, τους θανάτους. Διάβασα για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του νησιού με κορύφωση την ματωμένη εκείνη απεργία του 1916, προάγγελο των μετέπειτα εθνικών πολιτικών, οικονομικών και θεσμικών διεκδικήσεων.

Η παρούσα έκθεση φωτογραφίας είναι απόσταγμα της μισόφωτης εκείνης εμπειρίας. Τώρα, δώδεκα χρόνια μετά αισθάνομαι, ότι η Σέριφος δεν υπήρξε μόνο η αρχή της μετέπειτα συστηματικής ενασχόλησης μου με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία, αλλά αποτέλεσε την αφετηρία για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση.»
Tags: , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons