Ξεφυλλίζοντας την ιστορία με τις "Συριανές Εφημεριδες"Αγαπητοί μας φίλοι,

Σας παρουσιάζουμε το νέο μας εγχείρημα τις «Συριανές Εφημερίδες». Είμαστε σίγουροι ότι θα αγκαλιάσετε και θα αγαπήσετε και αυτό το νέο μας εγχείρημα που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Συρου. Οι "Συριανές Εφημερίδες" θα εμπλουτίζονται συνέχεια με πληροφορίες. Η αναζήτηση είναι αρκετά επίπονη καθώς ανατρέχουμε σε βιβλιοθήκες παγκοσμίως για τη συγκέντρωση των πληροφοριών. Πολλές από αυτές είναι διαθέσιμες και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης για να τις ξεφυλίσσετε καθώς επίσης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Κυκλάδων.


Τι γνώμη είχαν το 1903 για την εργασία στα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή;


"Η αναδίφηση και η ανάγνωση παλιών εφημερίδων κρύβει συχνά πολλές συγκινήσεις και εκπλήξεις. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι πολλές εφημερίδες του καιρού μας αφιερώνουν στήλες με αναδημοσιεύσεις ειδήσεων καθώς και φωτογραφική αναπαραγωγή διαφημίσεων ή άλλου εικονογραφικού υλικού από τις παλαιότερες.

Φυλλομετρώντας το κιτρινισμένο χαρτί παλιών εφημερίδων που διασώζονται στις σημαντικότερες ελληνικές βιβλιοθήκες, εντύπων, με πολλή συγκίνηση (αλλά και περιέργεια) ξαναζούμε άλλες εποχές και νοοτροπίες. Κι όπως εύκολα διαπιστώνεται, ακόμη και από μια βιαστική ματιά στα κείμενά τους, πρόκειται για εποχές και νοοτροπίες που πέρασαν οριστικά, ή όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι, “ανεπιστρεπτί”.

Μπρος στον πληροφοριακό πλούτο των σύγχρονων εφημερίδων και στην κριτική αντιμετώπισή τους από τους σημερινούς αναγνώστες, πολλά στοιχεία των παλαιοτέρων θα μας ξενίσουν: η αθωότητα προσέγγισης, οι ασαφείς (και συνήθως αργοπορημένες) ειδήσεις ―ας θυμίσουμε εδώ ότι έως και κατά τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα οι εφημερίδες μας ήταν εβδομαδιαίες και οι ειδησεογραφικές πηγές τους δυσπρόσιτες―, ο εντυπωσιασμός για πράγματα που σήμερα κρίνονται εντελώς αυτονόητα.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο, είναι πολλές φορές διασκεδαστικός (για τον σημερινό αναγνώστη) ο θαυμασμός και η έκπληξη που εκφράζεται για νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας ή καινούργιες πρακτικές." - Φοίβος Σταυρίδης 

Ελπίζουμε να σας αρέσει και να ανακαλύψετε την ποικιλία των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν παλαιότερα στην Σύρο καθώς ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδος.

Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα!

Με εκτίμηση
Η Ομάδα του Syros Agenda
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons