Ο Στέλιος Βαμβακάρης στην Σύρα, τιμώντας τον πατέρα του Μάρκο!

κ. Θωμαή Μενδρινού, κ. Στέλιος Βαμβακάρης,
κ. Αντώνης Μαραγκός, κ. Σιδερής Δαρζέντας
Ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο δευτερότοκος γιος του αείμνηστου πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη (Άνω Σύρος, 10/5/1905 - Αθήνα, 8/2/1972), είναι λαϊκός μουσικός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και βρίσκεται στη Σύρο στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών στο πλευρό του πατέρα του Μάρκου, συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Με την επίσκεψη του ολοκληρώνεται η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριου 2016, όταν η κα Θωμαή Μενδρινού - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του τότε και του είχε προτείνει να παρευρίσκεται στο 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.

Σεμινάριο και διάλεξη από τον Στέλιο Βαμβακάρη στο Θέατρο Απόλλων.
(Φωτο: Θέατρο Απόλλων)

Ο Στέλιος Βαμβακάρης εκτός από τη διάλεξη και το σεμινάριο στο θέατρο Απόλλων, ένα ταξίδι μέσα από τους δρόμους της λαϊκής μας μουσικής, την τεχνική και τα κουρδίσματα του μπουζουκιού, θα συμμετέχει στη μουσική παράσταση “Μάρκος ο Φραγκοσυριανός” - Αφιέρωμα στον “Πατριάρχη” του Ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη, στην έπαυλη Τσιροπινά, που θα σημάνει και τη λήξη του φεστιβάλ.

Τα αθάνατα τραγούδια του Μάρκου, θα ακουστούν ατόφια, σπαρακτικά, μαγευτικά, σαν την πολύπαθη ζωή του. Εικόνες από την όμορφη Σύρα θα είναι το ζωντανό σκηνικό των ωραίων τραγουδιών του. Ένας μικρός φόρος τιμής για αυτόν το σπουδαίο δημιουργό.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης ξεσήκωσε το κοινό του Ηρωδείου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Ιούνιο του 2014, παίζοντας και τραγουδώντας τους μοναδικούς ρυθμούς και τα αγαπημένα τραγούδια του θρυλικού πατέρα του. Η μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου ταξίδεψε στη συνέχεια στο εξωτερικό, στο φημισμένο θέατρο Barbican του Λονδίνου αλλά και στο Ισραήλ όπου κέρδισε κοινό και κριτικούς με την αυθεντικότητα και την καθαρότητα του αισθήματος και των ήχων του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη. Ένα χαρακτηριστικό του αφιερώματος αυτού είναι ότι ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη που μας φέρνει κοντά στα βιώματα και την προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού ρεμπέτη, αλλά ταυτόχρονα και στην νεότερη ιστορία του τόπου. Το ρόλο της αφηγήτριας σε αυτήν την εκδήλωση θα έχει η ηθοποιός Νένα Μεντή.

Μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη τραγουδούν η Σοφία Παπάζογλου, ο Απόστολος Ρίζος, η Εβελίνα Αγγέλου και ο Πέτρος Μάλαμας.

Συμμετέχουν οι ΝΤΠ-Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Συνοδεύει εξαμελής ορχήστρα σε ενορχηστρώσεις του Κώστα Νικολόπουλου.
Παρουσιάζεται οπτικό υλικό σε σκηνοθεσία Νίκου Σκαρέντζου.
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Βενετάκη | Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: ARTos & Θέαμα
Ιδέα-Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου.

Τιμή εισιτηρίου: 10€


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons