Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έκλεισε διθυραμβικά την αυλαία τουΤο 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έκλεισε διθυραμβικά την αυλαία του, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού και αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως όραμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το οποίο κατάφερε πολύ σύντομα να πάρει «σάρκα και οστά», μέσα από συλλογική και συστηματική προσπάθεια, δημιουργική συνεργασία και φυσικά μεγάλη αγάπη και μεράκι από όλους τους συντελεστές.

Φέτος, το Φεστιβάλ ήταν ακόμα πιο εξωστρεφές, προσελκύοντας φίλους του Ρεμπέτικου όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, μεταδίδοντας τη λαϊκή κουλτούρα του τόπου μας, με φόντο τη μεσαιωνική Άνω Σύρο, την αρχοντική Έπαυλη Τσιροπινά και το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων και ταξίδεψε το κοινό όλων των ηλικιών, στους ήχους και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, της εποχής του ρεμπέτικου. Εικόνες, συναισθήματα, μυρωδιές και χαμένα πρόσωπα του παρελθόντος που είναι συνάμα και παρόν, γέμισαν τη ρεματιά του Άη Θανάση που ομόρφυνε από την παρουσία νέων παιδιών, σε μια αξέχαστη βραδιά με τη Banda Jovanica. Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ αποτέλεσε η συναυλία του γιου του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιου, στην Έπαυλη Τσιροπινά, μέσα σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης. Στην έναρξη της συναυλίας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απένειμε στον Στέλιο Βαμβακάρη Τιμητική Πλακέτα, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου του αλησμόνητου Μάρκου, ο οποίος εξύψωσε το νησί μας, το ύμνησε μέσα από τα τραγούδια του και το συνέδεσε με μια μεγάλη παράδοση, αυτή του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Με την εμφάνιση και τη βράβευση του Στέλιου, ένα κομμάτι της Σύρου αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στη θέση που του αρμόζει, μετά από δεκαετίες ολόκληρες που το όνομα και η μουσική του Μάρκου και των άλλων συνθετών του Ρεμπέτικου, παρέμεναν στα συρτάρια της πολιτιστικής ζωής της Σύρου. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να απευθύνουμε στους συντελεστές του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και συγκεκριμένα στον κ. Αντώνη Μαραγκό, καθώς και στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και κυρίως στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κα Θωμαή Μενδρινού, διότι κάθε χρόνο καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και αγκαλιάζουν με αγάπη και ευαισθησία το Φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε ολόψυχα τον οργανοποιό κ. Τάσο Κατσιφή για τη γενναιόδωρη προσφορά στη Σύρο, ενός αντιγράφου μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο από εδώ και στο εξής θα κοσμεί το Μουσείο Βαμβακάρη, όπως επίσης και τους άξιους εθελοντές μας, χωρίς τους οποίους δε θα είχαμε το ίδιο άριστο αποτέλεσμα. Η φετινή επιτυχημένη διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με τη θερμή υποστήριξη του κοινού και τη συγκινητική συνεισφορά των συντελεστών του, αποτελεί σημαντικό έρεισμα και δίνει την ώθηση για να ανοίξει τα φτερά του το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», ακόμη μεγαλύτερο και πιο εξωστρεφές.


Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης               Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons