ΕΚΘΕΣΗ: Own Oxy Gen | Χειλά Ανδρονίκη

H ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Own Oxy Gen» της Χειλά Ανδρονίκης θα πραγματοποιηθεί από 10-24 Αυγούστου 2017 στην Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Εγκαίνια: Σάββατο 12/08, 19:30

Ώρες Λειτουργίας: 
11:00-14:00 και 18:00-22:00


-----------
Ανδρονίκη Χειλά
«Own Oxy Gen»

Στη Σύρο, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων Σύρος – Πολιτισμός 2017, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Ανδρονίκης Χειλά με τριάντα έργα, λάδια και σχέδια με κάρβουνο. Η ενότητα των έργων, με τίτλο «Own Oxy Gen», καλύπτει την πρόσφατη δουλειά της δημιουργού από το Βερολίνο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ερμούπολη (2009) το έργο της παρουσιάζεται σε συνεχείς θεματικές ενότητες, που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και τον ψυχισμό του.

Οι μοναχικές φιγούρες της Χειλά μεταμορφώνονται διαρκώς και διεκδικούν την ένταξή τους στο χώρο πάντα σε σχέση με τον «άλλο», μέσα από μια εξπρεσιονιστική γραφή. Η πινελιά, με διάθεση λυρική, ανοίγει τα μάτια στο όνειρο, δεν αναζητά τα αντικείμενα, αλλά τους κρυμμένους τους πόθους. Με αλλεπάλληλες σχεδιαστικές και χρωματικές επεμβάσεις στην επιφάνεια των έργων, οι εκάστοτε επιλογές της ζωγράφου (μικρά ή μεγάλα μεγέθη, σκοτεινοί ή φωτεινοί τόνοι, ενιαίες ή διασπασμένες συνθέσεις), αναδεικνύουν κάθε ενότητα σαν μια διαφορετική φάση της εξελισσόμενης σχέσης φιγούρας και ψυχικού χώρου. Πρόκειται για μια εικαστική αναζήτηση με υπαρξιακές προεκτάσεις, όπου η Χειλά επιχειρεί να εκφράσει συναισθήματα, συχνά αντιφατικά μεταξύ τους, κι όμως σχετιζόμενα. Η ίδια περιγράφει χαρακτηριστικά: «αποδίδω ένα πρόσωπο, μια φιγούρα, με τη φιλοδοξία να εκφράζει τα πολλά του πρόσωπα μαζί, τις μάσκες που ενδύεται σε κοινωνικές συνθήκες, τα συναισθήματα – θετικά ή αρνητικά, ακόμη και συγκρουόμενα μεταξύ τους -, καθώς και το πρόσωπο του άλλου, που λειτουργεί επάνω μας σαν προβολικός καθρέφτης».

Με την ίδια πολλαπλή «οπτική» επανέρχεται η Χειλά στο «Own Oxy Gen(eration)», επιχειρώντας παράλληλα μιαν αντιβολή με τον πολυεπίπεδο ψηφιακό κόσμο. Εκεί, οι επιλογές του προσώπου είναι απεριόριστες, μπορεί δηλαδή ως χρήστης να γίνει ό,τι θέλει, αλλά η κοινωνία με τον άλλο είναι ατελέσφορη. Είναι ο τρόπος να μιλήσει για τη δική της γενιά που εκφράζεται μέσω του διαδικτύου, χωρίς πραγματικά να εμπλέκεται συναισθηματικά, μια γενιά του «όλα τώρα», χωρίς σκοπό.

Γιώργος Μυλωνάς, Ιστορικός Τέχνης

Η Ανδρονίκη Χειλά γεννήθηκε στον Πειραιά.
Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Χ.Μπότσογλου, (2001-2006).
Αγιογραφία, Νωπογραφία με τον Π.Σάμιο, Ψηφιδωτό με την Δ.Αγγελίδου.
Φοίτησε με υποτροφία Erasmus στην Α.Σ.Κ.Τ. Βαρκελώνης, (2004-2005).
Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης, (1994-1997).
Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Metallwerkstatt Tacheles, και συνδημιουργός του Metal Workshop Tacheles, στο Lilienkulturgarten, Βερολίνο από το 2013.
Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε 31 ομαδικές, σε Ιδρύματα και Χώρους Τέχνης.
Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, Ελλάδα και εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται Αθήνα και Βερολίνο.


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons