ΒΙΒΛΙΟ: Είναι όμορφη η ζωή, αδερφέ μου | Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης σας προσκαλεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 20.00 σε μια βραδιά συζήτησης η οποία θα είναι αφιερωμένη στο βιβλίο του Ναζίμ Χικμέτ "Είναι όμορφη η ζωή, αδερφέ μου" (Εκδόσεις "Λιβάνη"), που θα φιλοξενηθεί στο cafe του Ξενοδοχείου "Ερμής".


Από το βιβλίο διαβάζουμε:

«Να πάρει», σκέφτηκα και κοίταξα την Ανούσκα. Δε θα ξαναδώ αυτό το μέτωπο, αυτό το στόμα, αυτή τη μύτη, αυτά τα μάτια… Δε θα ξανανιώσω αυτή την εγγύτητα που αισθάνεται ένας άνθρωπος για κάποιον άλλο, αυτή την οικειότητα, την εμπιστοσύνη που βουρκώνει τα μάτια μου.
Ξέρω ότι όλες αυτές οι σκέψεις είναι ρομαντικές. Εδώ και τόσα χρόνια η ζωή μου είναι ρομαντική. Είναι ο ρομαντισμός του επαναστάτη που καλπάζει πάνω στο άλογό του. Ίσως είναι βασανιστικός, ίσως αιμοσταγής, ποιος ξέρει...
Πού τρέχει ο έφιππος; Τις περισσότερες φορές στο θάνατο. Αλλά για μια ζωή πιο όμορφη, πιο δίκαιη, πιο γεμάτη, πιο βαθιά.
Στο μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Ναζίμ Χικμέτ –και μάλιστα λίγο πριν από το θάνατό του– η δεξιοτεχνία και η ευαισθησία του λυρικού ποιητή μετουσιώνονται σε μια σχεδόν αυτοβιογραφική διήγηση.

Πώς σκέφτηκα να γράψω ποιήματα; «Έργο του πρόστυχου κόσμου...»
Γιατί να είναι πρόστυχος ο κόσμος;
Ο κόσμος είναι ωραίος.
Τι θα πει ο κόσμος είναι ωραίος;
Τι του είναι ωραίο;
Για πόσους ανθρώπους είναι ωραίος; Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι ούτε καν σκέφτονται αν «ο κόσμος είναι ωραίος ή όχι». Ζουν μέσα στην αδικία, στην πείνα, στην τυραννία, στο θάνατο.
Πόσοι άνθρωποι πολεμούν ενάντια στην αδικία, στην τυραννία, στο θάνατο; Εμείς λοιπόν πολεμάμε. Πολεμούν οι μάζες που στήνουν οδοφράγματα, που κάνουν επαναστάσεις...

Συγγραφέας: "Χικμέτ Ναζίμ"

Ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της τουρκικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1902 και πέθανε στη Μόσχα το 1963.
Αρχικά φοίτησε στη Ναυτική Ακαδημία, ενώ κατόπιν σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Το 1924 επέστρεψε στην Τουρκία, όπου εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες και ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το 1951 αποφυλακίστηκε και έφυγε οριστικά από την Τουρκία, ζώντας τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πρώην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Έξοχος χειριστής της γλώσσας και σπουδαίος λυρικός ποιητής, εισήγαγε τον ελεύθερο στίχο και εμπλούτισε την ποιητική θεματογραφία.
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες, αν και στην Τουρκία αναγνωρίστηκε κυρίως μετά το θάνατό του.
Κάποια από τα έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι Γράμμα στη Γυναίκα μου, Θυμάμαι..., Τα Ποιήματα των 9-10 μ.μ., Το Ερωτευμένο Σύννεφο, Ποιήματα, Η Γελάδα -Υπήρξε ή όχι ο Ιβάν Ιβάνοβιτς; (θεατρικό).
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons