ΕΚΘΕΣΗ: Φωτογράφοι της Σύρας - Αστικά πορτρέτα 1860 - 1930 | Συλλογή Μάνου Ελευθερίου

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος –Πολιτισμός 2017» και με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντωνίου Ε. Κομνηνού, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης της Συλλογής του Μάνου Ελευθερίου με θέμα «Φωτογράφοι της Σύρας / Αστικά πορτρέτα 1860 - 1930», το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη».

Η έκθεση φωτογραφικής προσωπογραφίας θα δώσει την ευκαιρία να παρουσιαστεί μια σημαντική πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας που είναι η φωτογραφική παραγωγή μέσα από τα εργαστήρια Συριανών (όχι μόνο) φωτογράφων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Το υλικό αποτελεί μια ενότητα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και πολυποίκιλης συλλογής του Μάνου Ελευθερίου.

Το παράδειγμα της Σύρου τις δεκαετίες του 1860 και 1870 είναι ενδεικτικό για την πρόοδο και άνθιση του φωτογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Στην Ερμούπολη, το πιο σημαντικό λιμάνι και αστικό κέντρο της χώρας με συνεχείς και συχνές συναλλαγές, τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, τα φωτογραφεία συναγωνίζονταν σε ποιότητα αυτά της Αθήνας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει: φωτογραφικό υλικό (1860-1930) από τα εργαστήρια των Δαμιανού, Βενιού, Βλαχάκη, Δεσύπρη, Μακρουλάκη, Φυντανίδη, Ξανθάκη, Κόκκινου κ.ά., καθώς και υλικό τεκμηρίωσης όπως έγγραφα, βιβλία, αντικείμενα κ.ά.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα διαβαστούν κείμενα του Εμμανουήλ Ροίδη από την ηθοποιό Νένα Μεντή.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 και ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης, διάλεξη με θέμα: "Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκη ζωγραφική" από την επικ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τιτίνα Κορνέζου.


Διάρκεια Έκθεσης: 8 – 31 Ιουλίου 2017

Ώρες Λειτουργίας: 11:00-13:30 και 18:30-21:30

Γενική επιμέλεια- συντονισμός έκθεσης: Μαρία Θηρεσία Δαλεζίου, Ιστορικός Τέχνης

Έρευνα – επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Καράλη, Ιστορικός Τέχνης

Εις μνήμην Αγγελικής και Στέλιου Ελευθερίου και Ευάγγελου Ν. Ρούσσου
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons