Σύρος: 2η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες | Πρόγραμμα LIFE DEBAG

Πιστό στο ραντεβού του με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου το ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG ξεκινά το ερχόμενο διάστημα (5-14 Μαΐου) την 2η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες που αποτελεί και την κορωνίδα των ολοκληρωμένων δράσεών του για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας. Το ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον (LIFE14 GIE/GR/001127) LIFEDEBAG-Integrated information and awareness campaign for the reduction of plastic bags in the marine environment (LIFE14 GIE/GR/001127), που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, επαναλαμβανόμενα fora διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, κατάθεση προτάσεων για η διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ. Επιπλέον και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, υλοποιείται παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων) αλλά και με νέες τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV) για την αποτύπωση βενθικών απορριμμάτων και η χρήση drone για την καταγραφή των ακτών.

Η τυπική έναρξη της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες θα δοθεί τη Δευτέρα 8/5 με τη Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στις 12 π.μ. με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG και των Τοπικών Αρχών.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου, 6-8:30 μ.μ., στην Αίθουσα «Ρίτσου» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης θα υλοποιηθεί workshop ανοιχτό για το κοινό, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG, παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου, αλλά και τις δράσεις που επίκεινται το επόμενο και απώτερο χρονικό διάστημα. Το workshop θα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της πλαστικής σακούλας από καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού (F.Claro, Γαλλικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) και της Ελλάδας (Χ. Καραπαναγιώτη, Πανεπιστήμιο Πατρών) και σχετικές παρουσιάσεις από τους κκ Σ. Βοσινάκη και Π. Κουτσαμπάση, Επ. Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Παν/μιου Αιγαίου, καθώς και παρουσίαση της πρωτοποριακής ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων από τους The New Raw.

Την ίδια ημέρα και αμέσως πριν το workshop (Τετάρτη 10/5 στις 5 μ.μ.) στην Αίθουσα «Ρίτσου» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εμπλεκόμενους φορείς/επαγγελματίες, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις επιπτώσεις της λεπτής πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό τη συμμετοχή τους σε εθελοντική συμφωνία και τη συμβολή τους στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τους πελάτες τους.

Δεσπόζοντα χαρακτήρα στην Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες θα έχει το πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η εμπλοκή των νεαρών πολιτών στην προσπάθεια απομάκρυνσης της πλαστικής σακούλας από την καθημερινότητά μας. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 8-12 Μαΐου, στην Αίθουσα «Ροΐδη» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης θα λειτουργεί έκθεση ανοιχτή στο κοινό με πάνινες τσάντες που φιλοτέχνησαν μαθητές της Σύρου. Οι πιο ευφάνταστες και πρωτότυπες τσάντες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του LIFE DEBAG workshop, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου, στην Αίθουσα «Ρίτσου» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Επιπλέον, για τους μικρούς πολίτες έχουν προγραμματιστεί επιμορφωτικά, διαδραστικά παιχνίδια το απόγευμα της Τρίτης και της Παρασκευής 12 Μαΐου, στην Πλατεία Μιαούλη.

Το Σάββατο 13 Μαΐου στις 9 μ.μ. στην πλατεία Μιαούλη θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την "Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες" με συναυλία με το συγκρότημα Νέα Τάξη Πραγμάτων, ενώ θα προηγηθεί ευχάριστη εισαγωγή με τον stand up comedian Αριστοτέλη Ρήγα.

Τέλος, το LIFE DEBAG θα συμμετέχει στον καθαρισμό απομακρυσμένων ακτών της Γυάρου σε συνεργασία με το CYCLADES LIFE.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας, θα πραγματοποιηθούν:
  • πρόγραμμα Πόρτα – Πόρτα ενημέρωσης όλων των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων ενοικίων, στη διάρκεια του οποίου θα δοθεί ενημερωτικό υλικό για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας σε 8 γλώσσες, για να τοποθετηθεί σε κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενου δωματίου για την συστηματική ενημέρωση όλων των επισκεπτών της Σύρου.
  • έρευνα αποτίμησης του οφέλους των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων από την λήψη διαχειριστικών μέτρων προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος αναφορικά με την πλαστική σακούλα.
  • επί τόπου ενημέρωση των επαγγελματιών, που διαθέτουν πλαστικές σακούλες, ώστε να συμμετέχουν δεσμευτικά σε συγκεκριμένη εθελοντική συμφωνία για την συμβολή τους στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τους πελάτες τους.
Και οι δύο παραπάνω δράσεις θα συνεχιστούν και μετά την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με στόχο την ουσιαστική και εμβριθή ενημέρωση των κατοίκων και τουριστών της Σύρου, ενημερωτικό περίπτερο θα λειτουργεί από την Παρασκευή 5 Μαΐου και καθόλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες από 10 π.μ.-1μ.μ. & από 6 μ.μ.-9 μ.μ., παρέχοντας πληροφορίες και υλικό τόσο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και τους στόχους του έργου LIFE DEBAG. Στο περίπτερο από Δευτέρα 8 έως Τετάρτη 10 Μαΐου θα υλοποιείται επιτόπου ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων με νέες τεχνολογίες από τους The New Raw.

Στο Έργο συμμετέχουν πέντε φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η τυπική διάρκειά του, το έργο LIFE DEBAG θα υλοποιήσει μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική.


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων.


5-14 ΜΑΪΟΥ
Λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου στην Πλατεία Μιαούλη
Πλατεία Μιοούλη, Ερμούπολη
Καθημερινά
10:00-13:00 & 18:00-21:00

8-12 ΜΑΪΟΥ
Έκθεση τσαντών Μαθητικού Διαγωνισμού Κατασκευής Τσάντας
Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, (Αίθουσα «Ροΐδη»), Ερμούπολη

Πρωί:
ΤρΙτη-Παραακευή: 10:00-13:00
Απόγευμα:
Δευτέρα-Παρασκευή 18:30-21:00

8-10 ΜΑΪΟΥ
The New Raw: Επιτόπου ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων με νέες τεχνολογίες
Ενημερωτικό περίπτερο LIFE DEBAG Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 2017
12.00-13.00
Συνέντευξη τύπου για την έναρξη της «Εβδομάδας χωρίς πλαστικές σακούλες 2017»
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ 2017
18.30 - 21.00
Διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά
πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2017
17.00 - 18.00
Συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων

18.00-20.30
Workshop LIFE DEBAG & Βράβευση καλύτερης τσάντας από τον Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Τσάντας
Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (Αίθουσα «Ροΐδη»), Ερμούπολη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2017
18.30 - 21.00
Διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά
πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ 2017
LIFE DEBAG LIVE
ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ LIVE
Αριστοτέλης Ρήγας stand up comedy
πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2017
Καθαρισμός απομακρυσμένων ακτών της Γυάρου με το CYCLADES LIFE
Δηλώστε συμμέτοχη στο ενημερωτικό μας περίπτερο στην πλατεία Μιαούλη. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons