3η προϊστορική περιήγηση - Βραχογραφίες στο λόφο Σκόπελο3η Διαδρομή: Κυριακή 7 Μαΐου, Βραχογραφίες στο λόφο Σκόπελο
Σημείο συνάντησης: στις 11:00, στροφή Αγίων Αναργύρων, στο Μάννα
(προτελευταία προϊστορική περιήγηση)

ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟ


Στον λόφο Σκόπελο, εντοπίστηκαν ίχνη οχυρωμένου οικισμού, εξίσου σημαντικού αλλά λιγότερο γνωστού από τον αντίστοιχο οικισμό στο Καστρί της Απάνω Μεριάς. Μετά από έρευνα του κύριου Λούη Ρούσσου, ανακαλύφθηκαν βραχογραφίες με όλα τα γεωμετρικά σχήματα, σε αρκετά μεγάλη κλίμακα. Ο λόφος Σκόπελος με το κάστρο του δείχνουν ότι η Σύρος ήταν αρκετά κατοικημένη κατά τα προϊστορικά χρόνια. 

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος αλλά γιατί, κανείς δεν μας έχει πει. Κατά την έρευνα και μελέτη του κύριου Λούη στην περιοχή, υποθέτει πως τα διαφόρων ειδών γεωμετρικά σχήματα, όπως τετράγωνα, κύκλοι, τρίγωνα, χιαστές, τραπέζια, τρίγωνα μέσα σε άλλα τρίγωνα, μπορεί να μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιου προϊστορικού σχολείου. 

Η βραχογραφία με την παιδική παλάμη και τα αποτυπώματα από παιδικά πέλματα (με υποδήματα), πιθανολογεί να ήταν το μέτρο της ηλικίας των παιδιών που πήγαιναν εκεί για να μάθουν μαθηματικά, είτε τοπογραφία για την διχοτόμηση χωραφιών. 

Πέρσι, την ημέρα της επισκέψεώς μας, είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί με τον πατέρα της, ένα κοριτσάκι ηλικίας 6 ετών, της οποίας η παλάμη ταίριαζε απόλυτα με το αποτύπωμα της βραχογραφίας, καθώς και τα πέλματά της.

Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια και μην ξεχάσετε νερό και καπέλο!


Για περισσότερα: 
www.polichoros-syros.com/xekinoun-i-istoriki-peripati-2017-may7th/

--------
Πολυχώρος Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου
Σταυρός Ταλάντων, 84 100 Σύρος
Τ. 2281075404, Κ. 6973842046
e-mail: helpisart@gmail.com
www.polichoros-syros.com
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons