2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» (30.8-3.9.2017) | Πρόγραμμα

Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ανοίγει και φέτος την αυλαία του από 30/8/2017 έως 3/9/2017, μετά από την περυσινή επιτυχημένη πρώτη διοργάνωσή του, που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά την μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη, του Μάρκου Βαμβακάρη και παράλληλα αξιοποιεί τη μουσική μας παράδοση, προβάλλοντας το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι o θεσμός αυτός στοχεύει να διαφυλάξει, αλλά κυρίως να διατηρήσει ζωντανή την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, γενέτειρας του Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη. 

Για μία ακόμη χρονιά, το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ θα περιλάβει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, σεμινάρια - διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μέσα από τα οποία θα προβληθεί και θα αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη λαϊκή μουσική.

Στα γραφικά σοκάκια της μεσαιωνικής Άνω Σύρου, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων και στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το «Μυστικό Μπουζούκι», την παρέα των μικρών παιδιών που μεγαλώνουν στον δρόμο που χάραξε ο Μάρκος, τον Νικο Τατασόπουλο και την Αθηνά Λαμπίρη με το δίδυμο Σκούτα – Μυταράκη και πολλές άλλες συναυλίες, με αποκορύφωμα τη διάλεξη και το σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη και τη λήξη του Φεστιβάλ με τον Στέλιο να παίζει Μάρκο στη Σύρα.

Σας προσκαλούμε όλους στον τόπο που γεννήθηκε το ρεμπέτικο, στη Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30 Αυγούστου 2017

Έναρξη Φεστιβάλ

1ο μέρος: 
Μάρκος Βαμβακάρης Από το μύθο στην ιστορία 1600 - 2015
Παρουσίαση της ολοκληρωμένης έκδοσης που συμπεριλαμβάνει δύο βιβλία, από το συγγραφέα τους, κ.Δημήτρη Βαρθαλίτη.

2ο μέρος:
Ορχήστρα "Το Μυστικό Μπουζούκι"
Mια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που αθόρυβα ανακαλύπτουν τα μυστικά της λαϊκής μας μουσικής με δάσκαλό τους, τον σπουδαίο μουσικό Αρίστο Βαμβακούση.

3ο μέρος:
Νίκος Τατασόπουλος και Αθηνά Λαμπίρη με το δίδυμο Σκούτα - Μηταράκη
Ο Νίκος Τατασόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, γιός του αξέχαστου Γιάννη Τατασόπουλου, επίσης μεγάλου δεξιοτέχνη και συνεργάτη των Μ. Χιώτη, Β. Τσιτσάνη, Μ. Νίνου κ.α. Στην συναυλία αυτή συνεργάζεται με την Αθηνά Λαμπίρη, μια νέα ταλαντούχα μουσικό και τραγουδίστρια που σέβεται την αισθητική του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους, γνωστή και από τη συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα. Το δίδυμο «Σκούτας - Μηταράκης» είναι μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση. Εξαιρετικοί μουσικοί και ερμηνευτές, πολύ αγαπητοί στο κόσμο, με μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερο ύφος. Ο Γιάννης Ζαρίας, βιολιστής της γνωστής ορχήστρας «Rebetien» συμμετέχει στην ορχήστρα, συμπληρώνοντας τη μοναδική αυτή σύνθεση με τη δεξιοτεχνία και την εμπειρία του τόσο στο ρεμπέτικο όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική εν γένει.

Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 8€

31 Αυγούστου 2017

Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από το ντουέτο Βασίλη Σκούτα - Δημήτρη Μηταράκη

Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 18:00

Τρείς Εποχές του Ρεμπέτικου 
Μια διαδρομή μέσα από το μικρασιάτικο, το προπολεμικό και το μεταπολεμικό ρεμπέτικο. Η Banda Jovanica είναι μια απόπειρα αναζήτησης του αόρατου μουσικού νήματος που συνδέει τη μουσική δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Βαλκανική μουσική παράδοση. Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, το Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλίων, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με καλπάζουσες χόρες, ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα... Πρόσωπο κλειδί, ο χαμένος θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας. Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της
Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραΐλα και το Βουκουρέστι.

Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο ενός μουσικού - «φόβητρο». Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό. Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι. Η μουσική.

Παίζουν: Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, τραγούδι), Kλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν), Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί), Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσσο). Η υπέροχη αυτή μπάντα συναντά στη Σύρο τον Γιώργο Ζορμπά (τραγούδι, μπαγλαμά) ο οποίος έχει μακρά θητεία στο ρεμπέτικο και έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στον Πειραιά, σε ένα από
τα παλαιότερους χώρους του είδους, το θρυλικό «Ανηφόρι» και τον Αντώνη Μαραγκό στο μπουζούκι, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.

Πηγή Αγ. Αθανασίου, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 21:00

1 Σεπτεμβρίου 2017

Τρείς λαϊκές κιθάρες
Μια σύμπραξη τριών μουσικών απότρία διαφορετικά νησιά. Ο Βασίλης Αντωνίου από τη Μύκονο, ο Γιώργος Βαμβακούσης από τη Σύρο, και ο Πέτρος Κουσουνάδης από την Τήνο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ρεμπέτικου.

Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00

2 Σεπτεμβρίου 2017

Διάλεξη και σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη
Ένα ταξίδι μέσα από τους δρόμους της λαϊκής μας μουσικής, την τεχνική και τα κουρδίσματα του
μπουζουκιού.

Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 18:30

Συναυλία με τους Λακριντί
Ένα σχήμα αποτελούμενο από νέα παιδιά που αναζητούν την πολιτισμική μας ταυτότητα μέσα από την αστική λαϊκή μουσική παράδοση.
Παίζουν: Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Αφροδίτη Ορφανίδου (κιθάρα), Στεφάνου Πέτρος (μπουζούκι), Στεφάνου Βαγγέλης (κιθάρα), Παναγιώτης Μάντης (μπουζούκι), Δημήτρης Γρηγοριάδης (μπουζούκι)

Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00

3 Σεπτεμβρίου 2017

Λήξη Φεστιβάλ

1ο μέρος: 
Μάρκος ο Συριανός
Παρουσίαση του βιβλίου για το Μάρκο Βαμβακάρη, από τους συγγραφείς Γιώργο Θανόπουλο και
Διονύση Μανιάτη.

2ο μέρος:
Ο Στέλιος Βαμβακάρης ξεσήκωσε το κοινό του Ηρωδείου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Ιούνιο του 2014, παίζοντας και τραγουδώντας τους μοναδικούς ρυθμούς και τα αγαπημένα τραγούδια του θρυλικού πατέρα του. Η μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου ταξίδεψε στη συνέχεια στο εξωτερικό, στο φημισμένο θέατρο Barbican του Λονδίνου αλλά και στο Ισραήλ όπου κέρδισε κοινό και κριτικούς με την αυθεντικότητα και την καθαρότητα του αισθήματος και των ήχων του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη. Ένα χαρακτηριστικό του αφιερώματος αυτού είναι ότι ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη που μας φέρνει κοντά στα βιώματα και την προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού ρεμπέτη, αλλά ταυτόχρονα και στην νεότερη ιστορία του τόπου. Το ρόλο της αφηγήτριας σε αυτήν την εκδήλωση θα έχει η ηθοποιός Νένα Μεντή.

Μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη τραγουδούν η Σοφία Παπάζογλου, ο Απόστολος Ρίζος, η Εβελίνα Αγγέλου και ο Πέτρος Μάλαμας.

Συμμετέχουν οι ΝΤΠ-Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Συνοδεύει εξαμελής ορχήστρα σε ενορχηστρώσεις του Κώστα Νικολόπουλου.
Παρουσιάζεται οπτικό υλικό σε σκηνοθεσία Νίκου Σκαρέντζου.
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Βενετάκη | Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: ARTos & Θέαμα
Ιδέα-Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου.

Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 10€

30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2017

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
από τους οργανοποιούς Νίκο Φρονιμόπουλο, Τάσο Κατσιφή, Γιάννη Καρβούνη, Διονύση Μάτσικα, Νίκο Παϊσιο, Γιάννη Τσουλόγιαννη και Αθανασία Μπόλια.

Αίθουσα Τέχνης Γ. & Β. Βάτη
Ώρες λειτουργίας:
30/08: 18:00-22:00
31/08 έως 02/09: 10:00-14:00 & 18:00-22:00
03/09: 10:00-14:00 & 17:00-20:00

--------------
Προπώληση εισιτηρίων (όπου απαιτείται):
Θέατρο Απόλλων (2281085192) και
Επιμελητήριο Κυκλάδων (2281082346)


Tags: , , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons