1η Ιστορική Περιήγηση: Βραχογραφίες στο Γερούσι και Κυκλαδικά ΕιδώλιαΟ Πολυχώρος Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου, ανοίγει ξανά τον κύκλο των Προϊστορικών περιηγήσεων από τον Απρίλιο του 2017!

Πρόγραμμα Διαδρομών:
  • Κυ 9/4/2017 | Κυκλαδικά Ειδώλια - Βραχογραφίες στο Γερούσι
  • Κυ 30/4/2017 | Αληθινή
  • Κυ 7/5/2017 | Βραχογραφίες στο λόφο Σκόπελο
  • Κυ 14/5/2017 | Πήδημα, στο Κίνι

1η Συνάντηση: Κυριακή 9 Απριλίου, στις 10:00, συνάντηση στον Πολυχώρο στα Τάλαντα

Θα κινήσουμε προς τα Άδειατα. Θα ανεβούμε στο Γερούρι από την πίσω πλευρά του που είναι βατή και σχετικά εύκολη και μικρή διαδρομή και από κει θα κατευθυνθούμε στη Βάρη, στην αυλή του σπιτιού του κύριου Λούη, όπου έχει μεταφέρει με ακρίβεια τα σύμβολα από τις βραχογραφίες, θα μας τα εξηγήσει και θα δούμε επίσης την μακέτα Ηλιοτροπίου που έχει δημιουργήσει ο ίδιος για τη χρήση των Κυκλαδικών ειδωλίων. Θα ακούσουμε κάποιες διαφορετικές ερμηνείες για τη δημιουργία και χρήση τους καθώς και για τη χρήση των κυκλαδικών τηγανόσχημων!

Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια και μην ξεχάσετε νερό και καπέλο!

ΓΕΡΟΥΣΙ - ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ - ΤΗΓΑΝΟΣΧΗΜΟ

Στο λόφο Γερούσι υπάρχουν χαραγμένες πανάρχαιες βραχογραφίες αρχαίων συμβόλων, όπου αναφέρονται αστρονομικές γνώσεις, η μικρογραφία του χάρτη της Σύρου με συγκεκριμένες τοποθεσίες που συνδέονται με άλλα ιστορικά σημεία του νησιού και των Κυκλάδων και πολλές ακόμα καταιγιστικές πληροφορίες. Η αποκρυπτογράφιση των αρχαίων συμβόλων, επί μακράς μελέτης και έρευνας του κύριου Λούη Ρούσσου, τον οδήγησαν σε επόμενες ανακαλύψεις του στο νησί, καθώς επάνω στα σύμβολα των βράχων είναι χαραγμένες πληροφορίες για το Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη, τις τροπές και Ισημερίες του Ηλίου και κοσμοΐστορικά γεγονότα όπως πρόσκρουση κομήτη με πρώην πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (τα σημερινά αστεροειδή που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.) Το ερώτημα είναι, πότε δημιουργήθηκαν οι βραχογραφίες αυτές, πριν ή μετά την καταστροφή του τότε πλανήτη και ποιοι και ποτέ θα ενδιαφερθούν για την χρονολόγηση της αρχαίας αυτής κληρονομιάς, πριν αυτή διαβρωθεί εντελώς και σβήσει για πάντα από τον χάρτη!

ο οδηγός μας κύριος Λούης Ρούσσος, στην αυλή του σπιτιού του, στη Βάρη.

Προστέθηκε η εισαγωγή στη χρήση και λειτουργία των Κυκλαδικών Ειδωλίων, με προσομοίωση σε μακέτα που έχει δημιουργήσει ο οδηγός μας κύριος Λούης Ρούσσος, στην αυλή του σπιτιού του, στη Βάρη.

τα αρχαία κυκλαδικά ειδώλια

Συνοπτικά λοιπόν, κατά τις έρευνες του οδηγού μας, κύριου Λούη Ρούσσου, τα αρχαία κυκλαδικά ειδώλια, έχουν τα πόδια λοξά, διότι εφαρμόζονταν σφηνωτά σε επίπεδη βάση (προσανατολισμένη με ακρίβεια Βορά - Νότο), είχαν συγκεκριμένη κλίση στα κεφάλια (4 μόνο διαφορετικές κλίσεις σε μοίρες, σε όλα τα ειδώλια που έχουν βρεθεί έως τώρα, είχαν σταυρωμένα χέρια διότι περίμεναν την εποχή τους (όταν η σκιά που δημιουργούσε ο ήλιος, έφτανε στα μάτια τους στην αλλαγή Ισημερίας και γι'αυτό δεν έχουν μάτια (διότι δεν μπορούν να κοιτάξουν τον ήλιο), έχουν όμως μύτη για να ξέρουμε που είναι τα μάτια τους. Υπήρχε και μία πέμπτη εποχή, το ειδώλιο που εγκυμονεί, που ήταν από τις 3 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Τότε άλλαζε και ο χρόνος, και το ειδώλιο αυτό περίμενε (εγκυμονούσε) έως την αρχή της νέας περιόδου. Ήταν όλες θηλυκές (όπως και οι εποχές) ενώ το καθιστό αρσενικό ειδώλιο που πίνει και είναι καθισμένο αντιπροσωπεύει τον γέρο Χρόνο. Για τον προσανατολισμό του πολύτιμου αυτού εργαλείου, χρησιμοποιούσαν πυξίδα, η οποία δεν ήταν άλλη από τα αρχαία τηγανόσχημα. 


Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τα παραπάνω
Πληροφορίες και για τις υπόλοιπες διαδρομές:
www.polichoros-syros.com/xekinoun-i-istoriki-peripati/------------
Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου
Σταυρός, Τάλαντα, Σύρος, 84100
Τηλ.: 2281075404, 6973842046
helpisart@gmail.com
www.polichoros-syros.com
www.facebook.com/polixorossyros
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons