Η κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη για παιδιά κάθε ηλικίας στο θέατρο Απόλλων

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στο Θέατρο Απόλλων, παρουσιάζεται στους μαθητές των σχολείων του νησιού μας η κωμωδία «Όρνιθες». Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του Αριστοφάνη. Μια παράσταση θεαματική, ονειρική με εκπληκτικά κοστούμια - μάσκες πουλιών με ενθουσιαστική μουσική, με χορό, γέλιο, φανταστική πλοκή με κωμικά πρόσωπα που ενθουσιάζουν και διδάσκουν τα παιδιά.

Η υπόθεση του έργου: Δύο Αθηναίοι πολίτες, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, που έχουν κουραστεί από τη ζωή στην πόλη φεύγουν από την Αθήνα και αναζητούν πάνω στα βουνά ένα ήσυχο μέρος για να ζήσουν. Συναντούν τα πουλιά και προσπαθούν να τα πείσουν να τους δεχτούν κοντά τους και να χτίσουν μαζί μία νέα πόλη μεταξύ ουρανού και γης. Τα πουλιά στην αρχή δεν θέλουν αλλά τελικά δέχονται. Έτσι, αρχίζει το κτίσιμο της πόλης των πουλιών, της Νεφελοκοκκυγίας.
Πολύ γρήγορα, όμως, καταφθάνουν εκεί διάφοροι καταφερτζήδες και απατεώνες, ζητώντας και αυτοί μερίδιο από την καινούργια πόλη των πουλιών. Τα πουλιά και ο Πισθέταιρος τους διώχνουν σαν ανεπιθύμητους.
Όμως και οι θεοί του Ολύμπου είναι θυμωμένοι με την καινούργια πολιτεία που τους έχει στερήσει την δόξα και τις τιμές που είχανε από τους ανθρώπους. Έτσι, στέλνουν τον Ποσειδώνα και τον Ηρακλή για να συζητήσουν το θέμα ώστε να βρεθεί μία λύση.
Τελικά γίνεται συμφωνία και το έργο τελειώνει με τραγούδια, χορούς και με το γάμο του Πισθέταιρου με την Βασιλεία, την ωραία κοπέλα που φυλάει το αστροπελέκι του Δία.

Ο σκηνοθέτης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παροίκος σημειώνει:
«Στην εποχή μας, τα παιδιά και οι νέοι είναι αναγκαίο να διδαχθούν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Τα έργα του Αριστοφάνη, σωστά προσαρμοσμένα, προσφέρουν ψυχαγωγία με διδάγματα υψηλού επιπέδου που ενδυναμώνουν το πνεύμα και την ψυχή».

Την παράσταση αυτή μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές στο Θέατρο Απόλλων κατόπιν επικοινωνίας με το Θέατρο Απόλλων.

Παραστάσεις: 9:00, 10:30 και 12:00
Διάρκεια: 1.15΄
Τιμή εισιτηρίου: 5 Ευρώ
Κρατήσεις: Τηλ. 2109235453 (πρωί 9:30 -12:30) και 6944761133
Κρατήσεις θέσεων και στο e-mail: exodos5@otenet.gr

ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ
www.aegeanexodos.gr

Γραφείο Τύπου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

H ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ είναι μια πολιτισμική κίνηση που έχει κέντρο αναφοράς το Αιγαίο και τον Ελληνικό πολιτισμό. Δημιουργήθηκε το 1979 από το Νίκο Παροίκο και δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού. Βασικός άξονας δράσης είναι το θέατρο. Πυρήνας της φιλοσοφίας της είναι η "έξοδος" της τέχνης στη φύση, η αξιοποίηση της λαϊκής παράδοσης, η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε θέματα πολιτισμού και η ένταξή απλών ανθρώπων στα πολύτροπα δρώμενα της ζωής και της τέχνης. Η "έξοδος" στο αρχαίο ελληνικό δράμα είναι το τελευταίο μέρος της θεατρικής πράξης, όπου συντελείται η κάθαρση, η λύτρωση, η πνευματική ανάταση. Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ θέτει ανάλογους στόχους που απορρέουν από τη σύγχρονη προβληματική και αναγκαιότητα. Προσπαθεί να προσανατολίσει την καλλιτεχνική δημιουργία προς αυτόν το φιλοσοφικό χώρο. Έξοδος πνευματική, κοινωνική, πολιτισμική, ειρηνική. Έξοδος της ανθρώπινης δημιουργίας, έξοδος των πανανθρώπινων και πανάρχαιων αξιών. Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις και ποικίλα πνευματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Φεστιβάλ (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Χαλκιδικής κα) και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς πολιτιστικές συναντήσεις (Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αμερική).
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons