Η εκπομπή «24 Ώρες στην Ελλάδα» ταξίδεψε στην Σύρο


Στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη, η παράδοση συναντά τη βιομηχανική ιστορία αλλά και τη σύγχρονη καινοτομία, ενώ Ορθόδοξοι και Καθολικοί «παντρεύουν» τις δύο εκκλησίες σε ένα μοναδικό μείγμα. Ξεχωριστός είναι και ο συνδυασμός της προστασίας της μοναδικής μεσογειακής φώκιας με το ανερχόμενο ελληνικό animation.

Η εκπομπή «24 Ώρες στην Ελλάδα» ταξίδεψε στην Σύρο και ανακάλυψε τα μυστικά της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Το αφιέρωμα στην Σύρο προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και μας αποκάλυψε τη διαχρονική αξία του νησιού.

Το 24ωρο της εκπομπής όπως διαμορφώθηκε κατά την παραμονή της στο νησί:

08.00 Το Δημαρχείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό | Ξενάγηση στο Δημαρχείο και συνάντηση με το Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης κ. Γεώργιο Μαραγκό, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού, στην αρμονική συνύπαρξη των δυο θρησκευτικών κοινοτήτων, Ορθοδόξων και Καθολικών, και στη μουσική παράδοση της Σύρου λόγω του Μάρκου Βαμβακάρη. Ακόμη αναφέρθηκε και στο "Anima Syros", το οποίο μέσα στο χρόνο παρουσίασε μεγάλη επιτυχία. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνουν τη Σύρο τον απόλυτο πολιτιστικό προορισμό για τους επισκέπτες αλλά και για τους δημότες.

09.10 Μεγαλώνει η κίνηση στην Κεντρική Αγορά της οδού Χίου | Ένα σχεδόν αιωνόβιο παντοπωλείο που είναι μια από τις ωραιότερες αγορές της χώρας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα – εποχή ανάπτυξης της αστικής τάξης της Σύρου – δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη μια κεντρική αγορά, μία εκ των παλαιοτέρων της σύγχρονης Ελλάδας, η λεγόμενη και αγορά Ερμούπολης.

10.05 Ένα νησί σε δύο λόφους | Όταν κάποιος φτάνει στην Σύρο πρωτοαντικρίζει τους δύο λόφους όπου πάνω τους απλώνονται οι δύο χαρακτηριστικοί οικισμοί του νησιού. Ο δεξιός λόφος φιλοξενεί στην κορυφή του τον Ορθόδοξο Ι.Ν. Αναστάσεως του Σωτήρος και στον αριστερό λόφο τον Καθολικό Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Η αφηγήτρια της εκπομπής κα. Μαρία Μησσήν επισκέφθηκε την Καθολική Επισκοπή Σύρου, Θήρας και Κρήτης και συνομίλησε με το Σεβασμιότατο Επίσκοπο π. Πέτρο Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της Καθολικής Κοινότητας στην Σύρο, στον κοινό εορτασμό του Πάσχα και στα κοινά στοιχεία που συνδέουν την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία.

10.36 Η καθημερινότητα στην Σύρο | Περίπατος στην παραλία της Ερμούπολης, σύντομη αναφορά στο ναυπηγείο "Νεώριο", στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην αγροτική παραγωγή. Παράλληλα βόλτα στα στενά της Ερμούπολης και στους εμπορικούς δρόμους της.

11.17 Στο εργαστήριο όπου φτιάχνονται τα όνειρα | Ο κ. Κώστας Τυριντζής (Σχεδιαστής & Κατασκευαστής Ειδικών κινηματογραφικών εξαρτημάτων), ο επονομαζόμενος "Κύρος Γρανάζης" από τους φίλους του, μίλησε για τη δουλειά του και για τη δημιουργία ειδικών εξαρτημάτων για τις ανάγκες γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ. 

12.25 Η Βιομηχανία στο Μουσείο | Επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης όπου ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Υπεύθυνος Λειτουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης αναφέρθηκε στη βιομηχανική ιστορία του νησιού και στη βιομηχανική ανάπτυξη της Ερμούπολης, όπως αναπτύχθηκε μέσα στο χρόνο.

13.32 Προστατεύοντας τη ζωή | Ταξίδι στη Γυάρο για την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος "Κυκλάδες Life" από τους κ. Χρήστο Παπαδά, Περιβαλλοντολόγο - Υπεύθυνο Ομάδας Πεδίου και την κα. Ελίνα Σαμαρά Θαλάσσια Βιολόγο, Τεχνικό Πεδίου - Ερευνήτρια, σχετικά και το οικοσύστημα της περιοχής και τη Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) που ζει και αναπαράγεται εκεί. Επίσης για πρώτη φορά γίνεται μια ολιστική διαχείριση της περιοχής και του οικοσυστήματος.

14.39 Μια στιγμή ησυχίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη | η κα. Χαρούλα Σκαβάκη, Βιβλιοθηκονόμος μίλησε για την ιστορία της Δημοτικής Βιβλοθήκης και ανέφερε λεπτομέρειες γύρω από την ιστορία της καθώς πρότερα είχε λειτουργήσει και Ταχυδρομείο, Καφενείο αλλά και Τυπογραφείο.

15.00 Χορεύοντας με το μεθυστικό άρωμα της Παράδοσης | Παραδοσιακοί χοροί και παραδοσιακά παιχνίδια της Σύρου που παρουσιάστηκαν από τον κ. Νίκο Σολάρη, Υπεύθυνο του Χορευτικού Ομίλου "Άρωμα Παράδοσης". Ο κ. Σολάρης αναφέρθηκε και στην καθημερινότητα της Σύρου και επίσης παρουσίασε και τα παραδοσιακά παιχνίδια που υπήρχαν μόνο στην Σύρο.

16.00 Αναχωρούν τα πλοία για Πειραιά | Κάποιοι φεύγουν αλλά η εκπομπή συνεχίζει απρόσκοπτα το 24ωρο της στο νησί.

16.47 Οι προετοιμασίες ξεκινούν στο θέατρο Απόλλων | Περιήγηση στο θέατρο "Απόλλων" που αποτελεί έμβλημα της Ερμούπολης και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της. Η πόλη, δημιούργημα των προσφύγων των αρχών του 19ου αιώνα, αποτέλεσε ένα κοινωνικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό θαύμα, με εκρηκτική για την εποχή πνευματική κίνηση και ακτινοβολία. Η ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης θεατρικής στέγης για την έντονη καλλιτεχνική δημιουργία που μέχρι τότε εκφραζόταν σε παραπήγματα, ξύλινες αποθήκες, λέσχες και καφενεία οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση ανέγερσης θεάτρου στο κέντρο της πόλης. Ακολούθησε συνέντευξη του κ. Βασίλη Καραμητσάνη, Προέδρου του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων "Anima Syros", σχετικά με τις δράσεις και τις επιτυχίες του φεστιβάλ, όπως ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

17.40 Οι Συριανές οι γάτες | Ο κ. Μανώλης Βορίσης, Κτηνίατρος περιγράφει τι τον οδήγησε να ασχοληθεί διεξοδικά με τις Συριανές Γάτες, τους προβληματισμούς του και τα σχέδια του.

18.40 Απόδραση από την Αθήνα. Αλλάζοντας ζωή | Επίσκεψη και συνέντευξη στο σπίτι του κ. Μάνου Λυγνού, Μοντέρ, ο οποίος παρουσίασε τη δουλειά του και τους λόγους που τον έκαναν να αφήσει την Αθήνα και να επιστρέψει στη γενέτειρα του.

20.25 Καλύτερη ώρα για να ξεκινήσουν οι νυχτερινοί περίπατοι | Επίσκεψη στην Άνω Σύρο και νυχτερινή βόλτα στα γραφικά σοκάκια της.

22.30 Στα βήματα του Βαμβακάρη | Επίσκεψη και περιήγηση στο Μουσείο "Μάρκου Βαμβακάρη" στην Άνω Σύρο σε συνδυασμό με την παρουσίαση της παρέας των παιδιών που απαρτίζουν "Το Μυστικό Μπουζούκι" (Γιάννης Φρέρης, Παντελής Ρούσσος, Αλέξανδρος Χαλαβαζής, Φραγκίσκος Παλαιολόγος, Λαυρέντης Στρατής, Θεόφιλος Ζερβός, Γιώργος Παχής)Παρακολουθήστε παρακάτω ολόκληρο το επεισόδιο:


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons