Σεμινάριο Αυθεντικής Κίνησης με τη Gina Ora Yoli

φωτογραφία: Κυράνα Γκιόκα

Το Κέντρο Χορού σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας "Ακροποδητί" σας προσκαλεί στo Σεμινάριο Αυθεντικής Κίνησης με τη Gina Ora Yoli, από 3-5 Φεβρουαρίου 2017.

Παρασκευή: 13:00 – 18:00
Σάββατο: 16:00 – 21:00
Κυριακή: 10:00 – 15:00
Συνολική διάρκεια: 15 ώρες
Κόστος συμμετοχής: 75 ευρώ

Η πρακτική της Αυθεντικής Κίνησης

Η Αυθεντική Κίνηση αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950 από την ιδρύτρια Mary Strarks Whitehouse. Η μέθοδος εξελίχθηκε από το χορευτικό της υπόβαθρο (Mary Wigman και Martha Graham) και τις σπουδές της στη μέθοδο του Γιούνγκ. Η Αυθεντική κίνηση είναι μια πρακτική όπου οι Κινούμενοι κινούνται με τα μάτια κλειστά υπό το βλέμμα ενός Μάρτυρα. Δίχως μουσική και χωρίς καθοδήγηση πάνω στην κίνηση. Εδώ ο Κινούμενος είναι αυτoκαθοδηγούμενος, ακολουθώντας την εσωτερική οργανική του παρόρμηση. Είναι μια πρακτική «Παρουσίας». Ο Κινούμενος είναι παρών στις φόρμες, αισθήσεις, εικόνες, συναισθήματα, μνήμες που αναδύονται. Ο Μάρτυρας είναι παρών στον Κινούμενο, δίχως επικριτική στάση και είναι παρών στα δικά του επίσης εσωτερικά ερεθίσματα.

Πρόκειται για μία απλή πρακτική συνειδητοποίησης του κινητικού διαλογισμού. Μια ευκαιρία να έρθουμε στο παρόν μέσα από σωματικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Μέσα από αυτή την πρακτική αποκτούμε συνειδητότητα για τον εαυτό μας, επιτρέποντας σε οτιδήποτε άμορφο να πάρει σχήμα, σε οτιδήποτε μη συνειδητό να γίνει συνειδητό. Επιτρέποντας στον εαυτό μας να ακολουθήσει μια εσωτερική, οργανική ώθηση προς την κίνηση ή την ακινησία, τον ήχο ή τη σιωπή.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να κλείσουν τα μάτια τους και να αφήσουν ελεύθερο τον εαυτό τους να κινηθεί. Αυτοί είναι οι «Κινούμενοι». Ένα άτομο παρατηρεί με ανοιχτά μάτια τους Κινούμενος, κι αυτός αποκαλείται «Μάρτυρας». O «Μάρτυρας» δημιουργεί ένα χώρο αποδοχής, ανοιχτό, δίχως κριτική.
Έχουμε ανάγκη να μας παρατηρούν γι’ αυτό που είμαστε την κάθε στιγμή.
Και συγχρόνως, συχνά φοβόμαστε να μας παρατηρούν οι άλλοι.

Καλείστε λοιπόν να κινηθείτε, να παρατηρήσετε τον εαυτό σας μέσα από άμεση εμπειρία, να γίνετε μάρτυρες της κίνησης των άλλων. Και ν’ αναρωτηθείτε:
Τι είναι άραγε αυτό που σας κινεί; Και ποιος είναι άραγε εκείνος που κινείται;

Η Gina Ora Yoli γεννήθηκε στην Αμερική και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ. Είναι εν ενεργεία χοροθεραπεύτρια τα τελευταία 27 χρόνια. Απέκτησε Μπάτσελορ στην Performance & Choreography (Columbia College, Chicago Ill.) και Μάστερ στις Expressive & Dance Movement therapies (Lesley College, Cambridge MA). Άρχισε την καριέρα της ως Χοροθεραπεύτρια στα εκπαιδευτικά πεδία ψυχικής και πνευματικής υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, η δουλειά της συμπεριέλαβε το ενδιαφέρον της να εξερευνήσει τα μέρη όπου η χορευτική έκφραση, η θεραπεία και η πνευματικότητα συγκλίνουν. Η Gina ταξίδεψε στην Ασία για να δει και να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πολυεθνικές χορευτικές εμπειρίες και να μαθητεύσει στον διαλογισμό. Ήταν αρκετά τυχερή ώστε να συναντήσει μεγάλους δασκάλους τόσο του χορού όσο και του διαλογισμού. Τότε ήταν που βίωσε, μέσω του σώματος, την επαφή με το πνεύμα, επιτρέποντας στον εαυτό της να εκφραστεί μέσα από αυθόρμητη κίνηση. Αυτή η εμπειρία τη βοήθησε να αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο τον εαυτό της, τους άλλους και τον κόσμο, ενώ την επηρέασε βαθιά και στη θεραπευτική της δουλειά. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αυθεντική Κίνηση το 1998 και είναι συντονίστρια από το 2004. Η Gina συνεχίζει να μελετά και να εξερευνά τη συνειδητότητα μέσα από το σώμα και τις θεραπευτικές εθιμοτυπίες μαθητεύοντας με έναν Περουβιανό Σαμάνο και δασκάλους της Μη Δυαδικότητας. Αγαπά να μετακινείται σε όλο τον κόσμο και να προσφέρει την ευκαιρία εξάσκησης της Αυθεντικής Κίνησης.


ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας Ακροποδητί
Ηρώων Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη - Σύρος
Τηλέφωνα: 2281080690, 6944771449
E-mail: info@akropoditi.gr
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons