ΣΙΝΕΜΑ: Κοράκια ή Το παράπονο του νεκροθάφτη | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αυτήν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, κλείνοντας το αφιέρωμά μας στη μετανάστευση και την προσφυγιά θα προβάλλουμε την ταινία «Κοράκια» του Τάκη Σπετσιώτη. Η ταινία έχει γυριστεί εν μέρει στη Σύρο και έχει θέμα την εσωτερική μετανάστευση και την σκληρή ματαίωση των προσδοκιών που μπορεί να επιφυλάσσει, για μια καλύτερη ζωή.

Με τα λόγια του σκηνοθέτη: «ταινία βασισμένη στο διήγημα [του Εμ. Ροΐδη] "Το παράπονον του νεκροθάπτου'' που ιδιαιτέρως αγαπώ, μέσα στις είκοσι σελίδες του, συμπυκνωμένα όλα τα κοινωνικοπολιτικά επίκαιρα θέματα, τα βάσανα της Ελλάδας, η ιστορία της γλώσσας της, τα ευρύτερα θέματα της εσωτερικής - και όχι μόνον- μετανάστευσης, του ρατσισμού, της υπαρξιακής μοναξιάς».

Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).

Σας περιμένουμε!
Από τη Βιβλιοθήκη
Αλίκη Τσουκαλά


Κοράκια ή Το παράπονο του νεκροθάφτη | 19.30

Κωμωδία Έγχρωμη Διάρκεια: 76'
Παραγωγή: Ελληνική Σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Μωρόγιαννης, Ματίνα Μοσχοβή, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κέντρος, Ελένη Ξενοπούλου
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

ΥΠΟΘΕΣΗ: Σύρος. Τέλη του περασμένου αιώνα. Ένας ψαράς, παρασυρόμενος απ' τις υποσχέσεις κάποιου πολιτικάντη της εποχής, πουλάει ότι έχει και δεν έχει, αγοράζει μετοχές και μεταναστεύει στην Αθήνα, μαζί με τη γυναίκα του και τα επτά παιδιά τους, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Όταν θα χάσει όλα του τα χρήματα σε κάποιο «κραχ» και, πεινασμένος και άνεργος, θα ζητήσει τη συμπαράσταση του βουλευτή του, θα διοριστεί νεκροθάφτης στο κοιμητήριο της γειτονιάς του... Ταινία βασισμένη στο διήγημα «Το Παράπονο του Νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροϊδη.
Τάκης Σπετσιώτης, ένας καταξιωμένος Ερμιονίτης

Ένα μικρό αφιέρωμα στη δουλειά και την προσφορά, του σημαντικού αυτού Ερμιονίτη σκηνοθέτη και συγγραφέα.
Ο Τάκης Σπετσιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά πέρασε τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια στην Ερμιόνη, απ’ όπου έφυγε το 1971.
Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, ενώ, κατά καιρούς, δίδαξε σενάριο, σκηνοθεσία, και υποκριτική, σε σχολές και σεμινάρια.
Γύρισε τις μικρού μήκους ταινίες Η Λίζα και η άλλη (1976 ), Καλλονή (1977), και τις μεγάλου μήκους Στην αναπαυτική μεριά (1981), Μετέωρο και Σκιά (1985, με θέμα τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Α΄ Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, κυκλοφορεί σε Dvd από την Water Bearer στις ΗΠΑ), Εις το φως της ημέρας (1986, τηλεταινία παραγωγής ΕΤ1, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Κ.Π. Καβάφη), και Κοράκια (1991, βασισμένη στο διήγημα του Εμμανουήλ Ροίδη « Το παράπονο του νεκροθάπτου» ).
΄Εχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει επίσης, ύστερα από παραγγελία, για το θέατρο,
Ροίδη, Μάρκ Τουαίην, Κολτές κ.α.
Με το γράψιμο ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια, δημοσιεύοντας κείμενά του
σε εφημερίδες και περιοδικά, αλλά βιβλίο του εξέδωσε για πρώτη φορά το 1996, ένα
λογοτεχνικό χρονικό της γνωριμίας του με τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, που επανεκδθόθηκε το 2006 με τίτλο Ταχτσής – Δεν ντρέπομαι.
Με τις εκδόσεις ΄Αγρα, από τις οποίες κυκλοφορούν όλα τα υπόλοιπα βιβλία του, συνεργάζεται από το 1999, έχοντας εκδώσει τα βιβλία Χαίρε Ναπολέων (1999),
Δελτίον Ταυτότητος – Γενικός αριθμός Θ. 307136 (2003), Τριανδρίες και Σία (2007),
Το άλλο κρεβάτι ( 2009) και Γραμματικός σ’ ένα παιδί του δρόμου (2009).
΄Ανθρωπος του κέντρου, φύσει και θέσει, ζει, εργάζεται, παρατηρεί και υπομένει στην Αθήνα πάντα. [Πηγή]
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons