Ανάμεσα σε δύο νησιά (Α Tale of two Isles) στο θέατρο Απόλλων

Το Classic Cars Center of Greece και ο Σύλλογος Ιστορικών Οχημάτων Σύρου Enfield θα πραγματοποιήσουν, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προβολή της ταινίας του Μιχάλη Σταυρόπουλου «Ανάμεσα σε δύο νησιά», την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:30, στο Θέατρο Απόλλων.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία παραγωγής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield 8000 το 1973 στο Νεώριο της Σύρου και στο “όραμα Γουλανδρή”.

Λίγα λόγια

Το φιλμ διερευνά τη γέννηση και το θάνατο ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του Enfield 8000, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, 40 χρόνια προτού ανακαλύψει η αυτοκινητοβιομηχανία τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, και το οποίο κατασκευαζόταν στη Σύρο! Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. 

Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο, μια απόφαση πιθανώς μοιραία για το μέλλον ενός οχήματος πόλης που καθίστατο ιδανικό στην περίοδο -τότε- της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις.


Τι σκότωσε μία τόσο προχωρημένη ιδέα;

Μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις ανθρώπων που συνέβαλλαν στην δημιουργία και την κατασκευή του Enfield 8000, ξεδιπλώνεται αυτή η τόσο συναρπαστική ιστορία, η οποία εξελίσσεται σε ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον - μετάβαση από τη χούντα στη μεταπολίτευση. Την ίδια στιγμή, καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, που το ερώτημα για την ύπαρξη ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζει να μένει αναπάντητο, ενώ σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται πλέον στην ηλεκτροκίνηση.

Πληροφορίες:

ΣΕΝΑΡΙΟ / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιχάλης Σταυρόπουλος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ιβάν Βουντίδης
ΜΟΝΤΑΖ: Δημήτρης Γεράρδης
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
FILMING LOCATIONS: Ελλάδα (Σύρος, Τήνος, Αθήνα), Μ. Βρετανία (Isle of Wight, Peterborough), Γερμανία (Μόναχο, Φρανκφούρτη), ΗΠΑ (Λος Άντζελες) και Ελβετία (Γενεύη)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 79΄
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά / Αγγλικά
ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Επίσημη επιλογή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2014 & στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου 2014

Δείτε το trailer της ταινίας


Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons