Τραγουδώντας Μάρκο Βαμβακάρη στο Άουσβιτς

Τα ερείπια του κρεματόριου 4 αποτελούν σήμερα ένα ιστορικό ντοκουμέντο

Έλληνες Εβραίοι τραγουδώντας τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, με αλλαγμένους στίχους, φρόντιζαν να μεταδοθεί στο γειτονικό «Canada Κομάντο», όπου γινόταν διαλογή των ρούχων και όπου γνώριζαν ότι εργάζονταν αρκετές Ελληνίδες, τι γινόταν μέσα στα κρεματόρια.

Σαν σήμερα στις 7 Οκτωβρίου 1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα Ελλήνων Εβραίων που κρατούνταν φυλακισμένοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπίρκεναου οργάνωσε μια εξέγερση - τη μοναδική έως σήμερα στο είδος της τεκμηριωμένη - ενάντια στους Ναζί φύλακες. Μοναδική περίπτωση στα χρονικά όλων των ναζιστικών στρατοπέδων η εξέγερση των Ελλήνων με οργανωμένο σχέδιο - αν και παραμένει άγνωστο από ποιον προδόθηκε την τελευταία στιγμή -, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη.

Μέσα σε ένα περιβάλλον θανάτου, οι Έλληνες συνειδητοποίησαν πως έπρεπε να ανακαλύψουν παρά τις απαγορεύσεις, μηχανισμούς συνεννόησης και στήριξης ο ένας για τον άλλο. Τραγουδώντας Ελληνικά τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη με αλλαγμένους στίχους που περιείχαν πληροφορίες για το σαμποτάζ, οι Έλληνες που εργάζονταν στα κρεματόρια μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους απ' άκρη σε άκρη σε όλο το στρατόπεδο. Οι Έλληνες αιχμάλωτοι κατάφεραν να ανατινάξουν ένα από τα πέντε κρεματόρια του στρατοπέδου, το «Κρεματόριο 4», με δυναμίτη και επιχείρησαν να διαφύγουν στο δάσος. Οι περισσότεροι έπεσαν από τα καταιγιστικά πυρά, ενώ οι υπόλοιποι που πιάστηκαν εκτελέστηκαν επί τόπου.

Παρακολουθήστε αυτό το συγκινητικό ντοκιμαντέρ από το βιβλίο "Greeks in Auschwitz - Birkenau" της Φωτεινής Τομαή, για να δείτε πως σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου 1944, οι Έλληνες Εβραίοι εξεγέρθηκαν εναντίον των Ναζί και τραγούδησαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο, ενώ αντιμετώπιζαν το θάνατο τους.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο: mixanitouxronou.gr
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons