Μέσω του HERMeS το όνομα και ο πολιτισμός της Ερμούπολης θα ακουστεί σε μια συνάντηση 44 παγκοσμίως βραβευμένων projects


Το όνομα και ο πολιτισμός της Ερμούπολης θα ακουστεί σε μια συνάντηση 44 παγκοσμίως βραβευμένων project που επηρέασαν την πολιτιστική κληρονομιά το 2016: The Best in Heritage event.

Παράλληλα το HERMeS θα κάνει και ένα σημαντικό νέο βήμα που θα παρουσιαστεί από τον κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου, για πρώτη φορά στο Ντουμπρόβνικ την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και τοπική ώρα 12.00 (βλ. ΕΔΩ)


Από την παρουσίαση του HERMeS στο Ντουμπρόβνικ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το HER.M.E.S. διακρίθηκε στο Όσλο στις 11 Ιουνίου 2015 στα Europa Nostra Awards.Ιστορικό

Το HER.M.E.S. αναπτύχθηκε ως διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. από τον Παύλο Χατζηγρηγορίου με τις κατευθύνσεις του καθηγητή του Ε.Μ.Π., σήμερα προέδρου του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου. Το HER.M.E.S. επιλέχθηκε να βραβευτεί μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες της Ευρώπης και θεωρείται ότι είναι «υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει η Ελλάδα το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία Έρευνα/Ψηφιοποίηση.

Αυτό το έργο ψηφιοποίησης αφορά στην δημιουργία μίας δωρεάν, ανοιχτού κώδικα ιστοσελίδας για την προβολή του περιεχομένου της έρευνας ενός συγκεκριμένου σχεδίου αποκατάστασης. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην περίπου 200 ετών πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο (Αιγαίο Πέλαγος), η οποία είναι μοναδική στο βαθμό που το κτηριακό της απόθεμα, αποτελούμενο από περισσότερα από 1.000 κτήρια, παραμένει ανέπαφο σχεδόν στο σύνολό του, από την ίδρυσή της πόλης έως σήμερα.

Ένα πολύ-μεταβλητό μοντέλο έχει αναπτυχθεί για την αξιολόγηση και παρακολούθηση σχεδόν όλων αυτών των κτηρίων, καταγράφοντας δεδομένα έως και σε 192 πεδία για κάθε κτήριο, δημιουργώντας πολλαπλές διαστάσεις για την εξαγωγή, και στη συνέχεια κατανόηση και ερμηνεία, της ιστορίας του κάθε κτηρίου, της τοποθεσίας του, της κατάστασής του, του σκοπού του στο παρόν και το παρελθόν, του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος, της παθολογίας και της αρχιτεκτονικής του ποιότητας. Η ευπάθεια κάθε κτηρίου στη φθορά, ή ακόμα και στην κατάρρευση, επίσης καταγράφεται και οι λεπτομέρειες είναι προσβάσιμες από το κοινό.

Το HERMES είναι ένα εξειδικευμένο, πολλαπλών κριτηρίων σχέδιο αποκατάστασης της πόλης της Ερμούπολης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από τον τοπικό Δήμο. Κατά την τρέχουσα κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, μία τόσο εκτεταμένη και αναλυτική καταγραφή είναι πολύτιμη για την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων για παρέμβαση, δεδομένων των περιορισμένων πηγών χρηματοδότησης.
Εν συντομία

Το "The Best in Heritage" είναι μια διεθνής, ετήσια επισκόπηση βραβευμένων μουσείων και projects πολιτιστικής κληρονομιάς και διατήρησης. Περισσότερα από είκοσι projects από όλο τον κόσμο, που ανακηρύχθηκαν τα καλύτερα κατά το προηγούμενο έτος σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, καλούνται στη συνάντηση για να παρουσιάσουν τις ιστορίες επιτυχίας τους. Εν συντομία, προβάλλουμε και γιορτάζουμε την αριστεία από το χώρο των μουσείων και την πολιτιστική κληρονομιά. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο τέλος κάθε Σεπτεμβρίου στο Ντουμπρόβνικ, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Συλλέγουμε πληροφορίες για όλα τα βραβευμένα έργα από το παρελθόν έτος και τα καθιστούμε προσβάσιμα σε αυτή την ιστοσελίδα. Από τη λίστα αυτή οι σύμβουλοι του "The Best in Heritage" κάνουν μια επιλογή των έργων ώστε να κληθούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Ο στόχος είναι να έχουμε ένα ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα προσφέρει μια ματιά στις καινοτόμες πρακτικές, στις επιτυχημένες προσεγγίσεις διαχείρισης, στο εξαιρετικό επαγγελματισμό και στις σημερινές τάσεις.

Η συνάντηση ξεκίνησε το 2002 από το "European Heritage Association" στο Ζάγκρεμπ, το οποίο εξακολουθεί να στηρίζει την εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση ΕΔΩ
Φωτογραφίες της συνάντησης: https://flic.kr/s/aHskHGLhvL

Ξεφυλλίστε το ενημερωτικό έντυπο της συνάντησης:


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons