Νέο τραγούδι για τον Ιωσήφ Πρίντεζη από την Νέα Τάξη Πραγμάτων ΝΤΠ

Ολοκαίνουριο τραγούδι/μελοποίηση ενός υπέροχου ποιήματος του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Αφιερωμένο στο καλοκαίρια που πάντα τελειώνουν άδοξα κι αφήνουν πίσω τους έρωτες που δεν είδαν το φως της μέρας, αλλά κι έρωτες που γεννήθηκαν μυστικά, απόμερα κι αναπνέουν ακόμα περήφανοι,νικώντας τις εποχές ή την απόσταση, με το ίδιο σφρίγος και πάθος.


Στίχοι: Ναπολέων Λαπαθιώτης (ποίημα: Κλείσε τα παράθυρα)
Μουσική – Ερμηνεία: Ιωσήφ Πρίντεζης
Ηλ. κιθάρα: Πάνος Καλκανάς
Ηχογράφηση – Μίξη – Mastering: Νίκος Μιχαλοδημητράκης (http://mdstudio.gr/)
Φωτογραφίες: Ελένη Ονάσογλου (http://elenionasoglouphotography.gr/)
Facebook: www.facebook.com/iosifntp

Οι Νέα Τάξη Πραγμάτων (ΝΤΠ.) είναι ένα ελληνικό underground hip hop / rap συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1998 στη Σύρο από τον Χρήστο “Λάγνη ΝΤΠ” Πανοηλία (γεννημένο το 1982 στο Χαμμ της Γερμανίας) και τον Ιωσήφ Πρίντεζη (γεννημένο το 1981 στην Ερμούπολη της Σύρου). Σύμφωνα με τους ιδίους, είναι το μακροβιότερο hip hop συγκρότημα της ελληνικής επαρχίας , ενώ μέσα σε αυτά τα έτη το γκρουπ έχει δισκογραφήσει εκτενώς καθώς πέρα από τα 2 album που κυκλοφόρησαν “Ήρθε η Στιγμή να Επιβληθεί” (Ηχοτρον 2004), και “Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν” (Sony Music 2009), τα μέλη του συγκροτήματος έχουν συμμετάσχει και σε αρκετές συλλογές και άλμπουμ διαφόρων καλλιτεχνών της hip hop σκηνής. Παράλληλα συναυλιακά έχει κινηθεί με αμέτρητες συναυλίες σε Αθήνα και επαρχία.

Το μουσικό έργο του συγκροτήματος ΝΤΠ. έχει δεχτεί τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές. Οι θετικές κριτικές αφορούν την ποιητικότητα και αμεσότητα του στίχου, την ανάμειξη hip hop μουσικής με άλλα είδη (έντεχνο, ροκ) καθώς και την ενεργή χιουμοριστική αλληλεπίδραση των ερμηνευτών με το κοινό στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Οι αρνητικές κριτικές αφορούν κυρίως 3 άξονες. Ο πρώτος είναι η άποψη ότι η ανάμειξη της hip hop μουσικής φόρμας με φυσικά όργανα και τραγούδι, ουσιαστικά καταργεί την αυστηρή hip hop καταγωγή του συγκροτήματος και καταλύει τους μουσικούς κανόνες του είδους. Ο δεύτερος άξονας είναι η άποψη πως το συγκρότημα δεν διατηρεί μια συγκεκριμένη σταθερή εικόνα προς τα έξω, καθώς τα τραγούδια του είναι αλλοτε ερωτικές μπαλάντες και άλλοτε χιουμοριστικές ιστορίες. Οι επικριτές υποστηρίζουν διαφοροποίηση των κομματιών δημιουργεί μια νοηματική και θεματική ασυνέπεια. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την ίδια την ονομασία του γκρουπ “”Νέα Τάξη Πραγμάτων””. Στα διάφορα διαδικτυακά forums , χρήστες και ακροατές κατηγορούν το συγκρότημα πως εμπλέκεται σε συνομωσιολογικά σενάρια (σιωνισμό, τεκτονισμό κτλ) και κρυφές αδελφότητες. Στις επικρίσεις αυτές, οι καλλιτέχνες απαντούν μέσα από τις συνεντεύξεις και αναφέρονται στις πρώτες δύο μομφές λέγοντας πως κάνουν τη μουσική που επιθυμούν, όπως επιθυμούν χωρίς να περιορίζονται από ταμπέλες, μουσικές και θεματολογικές καθώς δεν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μια σταθερή εικόνα προς τα έξω. Υποστηρίζουν πως σαν άνθρωποι, περνούν από όλες τις φάσεις και δεν βρίσκουν αιτία για να περιχαρακωθούν πίσω από ένα συγκεκριμένο σταθερό καλλιτεχνικό προσωπείο. Στην κατηγορία για την επιλογή ονόματος και τη δισημεία του, το γκρουπ έχει υποστηρίξει πως οι κατηγορίες βασίζονται σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας και πως το όνομα επιλέχθηκε με εννοιολογικά κριτήρια, σημαδοτώντας το τέλος μια μουσικής εποχής και την απαρχή μιας νέας.

Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons