ΒΙΒΛΙΟ: «Μάρκος Βαμβακάρης, Από τον Μύθο στην Ιστορία 1600 - 2015» | Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη «Μάρκος Βαμβακάρης Από τον Μύθο στην Ιστορία 1600 - 2015», το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 στην Πιάτσα Άνω Σύρου, με ώρα έναρξης 19:30.

Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την ημερομηνία θανάτου του Μάρκου Βαμβακάρη, τόσο βλέπουμε να αυξάνονται οι αναφορές και οι έρευνες για το έργο του. Το τεράστιο κενό που αφήνει η έλλειψη της φυσικής παρουσίας του Μάρκου είναι εκείνο που διατηρεί τον Πατριάρχη του ρεμπέτικου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού. Συνειδητοποιούμε ότι δεν περνάει ούτε ένας χρόνος σχεδόν, χωρίς να δει το φως κάποια εκτεταμένη αναφορά στον Μάρκο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν και γράφουν, διερευνούν και θεωρητικολογούν σχετικά με τον Βαμβακάρη. Άλλοι τόσοι προσεγγίζουν το έργο του μουσικολογικά και εντοπίζουν λεπτομέρειες που ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα. Και όσο συμβαίνουν όλα αυτά, ένας εκπαιδευτικός, ο Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης, συγκεντρώνει συστηματικά μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό για τον Μάρκο, στο πλαίσιο μελετών για το περιοδικό «Συριανά γράμματα», του οποίου είναι εκδότης. Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας έρευνας είναι το βιβλίο «Μάρκος Βαμβακάρης Από τον Μύθο στην Ιστορία 1600 - 2015». Οι ημερομηνίες παραπέμπουν στις απαρχές του γενεαλογικού δένδρου της οικογένειας Βαμβακάρη, τότε που εντοπίζεται ο πρώτος πρόγονος, συνονόματος του Μάρκου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για διάφορα γεγονότα, τόπους και καταστάσεις με αναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη, το έργο του, την ιστορία της οικογένειάς του, τα μέρη που έζησε, τους ανθρώπους που γνώρισε και συναναστράφηκε. Μέσα από τις 1.280 σελίδες και σε δύο τόμους ξαναζωντανεύουν μαγικές στιγμές του παρελθόντος με πρωταγωνιστή αυτή την ιερή μορφή της ρεμπέτικης μουσικής. Αναδεικνύεται, επίσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η εικόνα του Μάρκου ως ατίθασου γιου στις γειτονιές της Σύρας, ερωτευμένου νέου στους δρόμους του Πειραιά, του Μάρκου οικογενειάρχη και στοργικού πατέρα που φροντίζει για την εκπαίδευση των αγοριών του και προετοιμάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέλλον τους.

Η θεματική ποικιλία του βιβλίου συμπληρώνεται: με δύο γλωσσάρια, των στίχων των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη και των στίχων των δημοτικών τραγουδιών που άκουγε στη Σύρα, με λεξικογραφημένες πληροφορίες, με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό και μερικές διορθώσεις που αφορούν ευρύτατα διαδεδομένες, αλλά ανακριβείς πληροφορίες γύρω από τη ζωή και το έργο του. 

Το εξώφυλλο του βιβλίου έχει φιλοτεχνήσει ο διαπρεπής ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας. Παρουσίαση βιβλίου:
Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης
Αχιλλέας Δημητρόπουλος


Info:
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 19:30
Πιάτσα Άνω Σύρου, Άνω Σύρος
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons