5ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου (1-6/8/2016)

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η επιτυχία του Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο συνεχίζεται και επιβεβαιώνεται, με την άφιξη στο νησί μας, πάνω από εκατό ανθρώπων, για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις συναυλίες, στα σεμινάρια και τις εκθέσεις. Στο διάστημα μίας εβδομάδας, ακορντεονίστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού θα ακουστούν σε ολόκληρο το νησί, από την Ποσειδωνία μέχρι την Άνω Σύρο και από το Φοίνικα έως την Ερμούπολη, αναδεικνύοντας την ελληνική μουσική σε όλες της, τις διαστάσεις.

Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Ακορντεόν, η ελληνική μουσική θα πρωταγωνιστήσει και θα λάβει την τιμητική της θέση σε μια εξαιρετική συναυλία, στην καρδιά της Άνω Σύρου, όπου ο Ηρακλής Βαβάτσικας θα μας αποκαλύψει ζωντανά τις πρώτες ρεμπέτικες ηχογραφήσεις του Αντώνη Αμιράλη (2/8 στις 21:00). Στην Ποσειδωνία, το μουσικό σχήμα BΑiLdSA θα μας εισάγει στους εκρηκτικούς ρυθμούς των Βαλκανίων (3/8 στις 21:00). To Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στο Θέατρο Απόλλων με το κουαρτέτο Qua'SH*, που θα ερμηνεύσει μεγάλες συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και έργα ξένων συνθετών εμπνευσμένα από το έργο του (5/8 στις 21:00).


Δεν ξεχνάμε τρεις σημαντικές στιγμές
 • Για τους μικρούς μας φίλους, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 19:00, στην πλατεία του Φοίνικα, η Άννα Ρακοβίτη (εμψυχώτρια) και ο Παναγιώτης Ζαφειρίου (ακορντεόν) θα παρουσιάσουν το διαδραστικό παραμύθι "Ο Λεόν το ακορντεόν', που θα μας ταξιδέψει σε τόπους μακρινούς μέσα από μελωδίες και θεατρικό παιχνίδι.
 • Το πρώτο βράδυ του Φεστιβάλ, τη Δευτέρα (1/8, στις 21:00) στον Φοίνικα, όλοι οι ακορντεονίστες του Φεστιβάλ θα μας προκαλέσουν δονήσεις με το ρεπερτόριό τους, προσκαλώντας όποιον μουσικό επιθυμεί να τους συνοδεύσει.
 • Την Πέμπτη (4/8, στις 19:00) ο κεντρικός πεζόδρομος της Ερμούπολης θα γεμίσει από μελωδίες με ακορντεόν, καθώς οι μουσικοί θα παρουσιάσουν το έργο που προετοίμασαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, μαζί με τους δασκάλους τους.


Παράλληλες δραστηριότητες στο ποιμαντικό κέντρο "Άγιος Παύλος" και στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία

 • Την Τετάρτη 3 Αυγούστου 16:00 - 19:00, στον Άγιο Παύλο, ο Ηρακλής Βαβάτσικας κάνει ένα ανοιχτό σεμινάριο για όλους με θέμα: "Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν", με ελεύθερη είσοδο.
 • Το Σάββατο 06/08 στις 17.00 , στον Άγιο Παύλο θα γίνει μία συνάντηση, με ελεύθερη είσοδο, για όλους τους νέους, και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Ράπτη, ο οποίος θα μπορεί να απαντήσει και στα ερωτήματά μας.
 • Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας:
- ένα εργαστήριο και μια έκθεση για το ακορντεόν, από τον Π. Ζαφειρίου και την PanAcordeon.gr συνομιλεί με διάφορα άλλα μουσικά όργανα που παρουσιάζονται από το Σύλλογο του Φοίνικα και την Αθανασία Μπόλια.
Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 20.00, καθημερινά.

- και απέναντι από τον Άγιο Παύλο, μια έκθεση φωτογραφίας θα μας περιμένει καθημερινά στην έπαυλη Τσιροπινά**, στην Ποσειδωνία, με ελεύθερη είσοδο. Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 20.00, καθημερινά.

Καθημερινά σεμινάρια

Φέτος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε δυο σημαντικούς Έλληνες Δασκάλους, τον Κωνσταντίνο Ράπτη, το Δήμο Βουγιούκα και τον Ηρακλή Βαβάτσικα, στα σεμινάρια του Φεστιβάλ. 
 • "Astor Piazzolla για όλους" με τον Κωνσταντίνο Ράπτη
 • " Βαλκανική Μουσική για ακορντεόν και οργανικά σύνολα" με το Δήμο Βουγιούκα

Οι συναυλίες του φετινού Φεστιβάλ, μας πηγαίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού και μας ταξιδεύουν στην Ελληνική μουσική
 • Δευτέρα 1/8 Φοίνικας - Αυλή του Νηπιαγωγείου | Ανοιχτή Μουσική Σκηνή
 • Τρίτη 2/8 Άνω Σύρος - Πιάτσα | "Το ακορντεόν στην Ελληνική μουσική, Συνομιλία με τον Αντώνη Αμιράλη", ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώιμη περίοδο του ρεμπέτικου (1920-1932) με τους Ηρακλή Βαβάτσικα & Κώστα Καλαφάτη.
 • Τετάρτη 3/8 Ποσειδώνια - Έπαυλη Τσιροπινά | Βαλκανικός ήχος και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα, δημιουργούν ξεχωριστές μελωδίες, στο άκουσμα των οποίων δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα» με τους BAiLdSA.
 • Πέμπτη 4/8 Ερμούπολη - Πεζόδρομος | «Οι ακορντεονίστες παίζουν στην Ερμούπολη». Μικρές ομάδες, σκορπισμένες στον πεζόδρομο, παίζουν μουσική και παρουσιάζουν την δουλειά τους από τα σεμινάρια μαζί με τους δασκάλους τους
 • Παρασκευή 5/8 Ερμούπολη - Θέατρο Απόλλων* | Το "Κουαρτέτο των αισθήσεων και... παραισθήσεων' Qua'SH ανιχνεύει την επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι στο έργο τριών, πολύ σημαντικών, νεότερων, ξένων συνθετών.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 
- Δήμος Σύρου Ερμούπολης 
- Ούριος Άνεμος
- Πολιτιστικός Σύλλογος «Ποσειδών» 
- Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος "Ο Φοίνικας, Σύρου"


=========
* Από τα έσοδα των συναυλιών, θα προσφέρουμε 10% σε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.
** Προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλίας της Τετάρτης 03/08 στην Ποσειδωνία - BAiLdSA και για την Παρασκευή 05/08 στο Θέατρο Απόλλων - Qua'SH θα γίνεται καθημερινά στον Άγιο Παύλο.
=========Tags: , , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons