190 Xρόνια Ερμούπολη 1826 - 2016 | Αφιέρωμα

Η τελετή της ονοματοθεσίας έγινε το 1826 στη νεόκτιστη εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι με πρωτοβουλία του Δρόσου Μανσόλα και του Λουκά Ράλλη.

«…Κύριοι, υπό την σκέπην του Ερμού, Εφόρου του Εμπορίου συνέστη και προήχθη η πόλις αυτή, δίκαιον και πρέπον δια τούτο νομίζω, να την αφιερώσωμεν εις τον Κερδώον Ερμήν, και να την ονομάσωμεν «Ερμούπολιν».
Ερμούπολιν! Ερμούπολιν! Αντήχησαν πανταχόθεν όλων αι φωναί και έκτοτε καθιερώθη το όνομα της νέας πόλεως «Ερμούπολις»!

Η Ερμούπολη. Η γέφυρα που συνέδεε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης με τις χώρες της Ανατολής. Ότι η Ερμούπολη ήταν «φερώνυμος όχι μόνο του Κερδώου και του Λόγιου Ερμή» το αποδεικνύουν η ιστορία των σχολείων της, η ίδρυση βιβλιοθήκης, μουσείων και θεάτρου από τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα!

Διοργάνωση εκδηλώσεων:
Λύκειον των Ελληνίδων Σύρου

Υπό την Αιγίδα και Συνδιοργάνωση:
Ιερά Μητρόπολις Σύρου, Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.


Πρόγραμμα Αφιερώματος

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 

Εγκαίνια εκθέσεως υλικού αναφερομένου στην εποχή της ιδρύσεως της Ερμούπολης (παλαιά βιβλία και εφημερίδες, φωτογραφίες, ενδύματα, αναμνηστικά κ.λπ.).
H έκθεση θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου εορτασμού: 11:00-13:00 και 19:00-22:00.
Αίθουσα Λυκείου Ελληνίδων | Ώρα έναρξης 20:00

Αναπαράσταση με ξύλινα καραβάκια τα οποία θα ξεκινήσουν από τον ταρσανά και θα αποβιβάσουν στην πλατεία Κανάρη «πρόσφυγες - άνδρες και γυναικόπαιδα, με μπόγους και βαλίτσες, κατατρεγμένους από τους Τούρκους, να βρουν καταφύγιο στην παραλία».
Συμμετέχουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, το Σωματείο των Λεμβούχων και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καμινίων και Αναστάσεως.
Λιμάνι Ερμούπολης | Ώρα έναρξης 21:00

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

προαύλιο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως
Επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβ/του Μητροπολίτου κου Δωροθέου Β΄ και ομιλία του Πρωθιερέως του Ναού π. Εμμανουήλ Συρίγου, με θέμα την θρησκευτικότητα των προσφύγων και τα θρησκευτικά κειμήλια που έφεραν από τις πατρίδες τους και βρίσκονται ακόμη στους ναούς της Ερμούπολης.
Θα ακολουθήσει στο προαύλιο του ναού η αναπαράσταση της επίσημης ονοματοδοσίας της Ερμούπολης από τους Δημογέροντες, με επικεφαλής τον Λουκά Ράλλη. Στο ρόλο του Λουκά Ράλλη ο Γιάννης Δεσύπρης. Συμμετέχει ο Θεατρικός Όμιλος «ΣΟΥΡΗΣ».
Ι.Ν. Μεταμορφώσεως | Ώρα έναρξης 19:30

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Επίσημη επετειακή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιστορικό κ. Χρήστο Λούκο, με θέμα την "Γέννηση και Ανάπτυξη της Ερμούπολης".
Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στους Ερμουπολίτες λογοτέχνες Δ. Βικέλα, Εμμ. Ροΐδη, Γ. Σουρή,
Ρίτα Μπούμη - Παππά και Μάνο Ελευθερίου, με ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων από έργα των.
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα των Κυκλάδων με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.
Θέατρο Απόλλων | Ώρα έναρξης 20:30

Tags: , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons