Έκθεση λαϊκών οργάνων της Αθανασίας Μπόλια & Εκδηλώσεις στην Πιάτσα Άνω Σύρου

Στις εκθέσεις της Αθανασίας Μπόλια, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εξαιρετικά χειροποίητα λαϊκά όργανα που κατασκευάζει και να βιώσουν τις αυθόρμητες μουσικές βραδιές που προκύπτουν όταν φίλοι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν μουσικά. Φέτος, εκτός από αυτές τις βραδιές, θα πραγματοποιηθούν 3 εκδηλώσεις:

Παρασκευή 19 Αυγούστου, 8 μ.μ.: Μουσικά Εγκαίνια

Μια γιορτή για να ξεκινήσει η έκθεση με ρεμπέτικα ακούσματα και μικρά κεράσματα. Η βραδιά θα ξεκινήσει με μουσικές με τα όργανα της έκθεσης. Λίγο αργότερα, ο Αρίστος Βαμβακούσης και οι μαθητές της σχολής του θα παίξουν για τους φίλους που θα παραβρίσκονται. 

Σάββατο 20 Αυγούστου, 8 μ.μ.: Μουσικός Περίδρομος

Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Μουσικός Περίδρομος», με συνταγές εμπνευσμένες από το ρεμπέτικο τραγούδι. Η εναλλακτική παρουσίαση θα γίνει ανάμεσα σε μεζέδες και μουσικές από το βιβλίο και το CD του βιβλίου.

Κυριακή 28 Αυγούστου, 9 μ.μ.: Παραμύθια της Μουσικής

Η ομάδα αφηγητών ΠαραμυθιαΖΩ λέει παραμύθια για πώς γεννήθηκε η μουσική. Ιστορίες από όλον τον κόσμο για το πώς γεννήθηκαν τα έγχορδα και τα κρουστά μουσικά όργανα, αλλά και η συριανή εκδοχή για τον μύθο του αυλού του Πάνα. Τους αφηγητές συνοδεύουν φίλοι μουσικοί.

Σχετικά με την έκθεση στην Άνω Σύρο:

Πραγματοποιείται από τις 19 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19.00 - 23.30 στην πρώην αίθουσα παραδοσιακών επαγγελμάτων, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου. Στη συλλογή της Αθανασίας Μπόλια, υπάρχει μεγάλη γκάμα εγχόρδων του ρεμπέτικου: μπαγλαμάς, τζουράς, τρίχορδο μπουζούκι. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά στην έκθεση θα παρουσιαστεί και το παραδοσιακό στεριανό λαούτο.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο του Σύρος Πολιτισμός.

Τα κεράσματα προσφέρουν οι: Πρέκας - παραδοσιακά προϊόντα και Συκουτρή - λουκουμοποιείο.

Την φιλοξενία των επισκεπτών του νησιού αναλαμβάνει το Ξενοδοχείο Emily στο Αχλάδι Βάρης, με τιμές ειδικές για τις ημέρες των εκδηλώσεων.

Υποστήριξη προβολής: Εν.Το.Πο.Συρο.

Πριν την έκθεση:

Επίσης, τα όργανα μπορείτε να δείτε και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, 1-6/8, στην Ποσειδωνία, συμμετέχοντας στην έκθεση του Π. Ζαφειρίου και της PanAcordeon.gr, που αναδεικνύει τη συνομιλία μεταξύ μουσικών οργάνων.

Επικοινωνία
Email: athanasiampolia@yahoo.com, fb: Athana Syra, τηλ.: 6932393242

Λίγα λόγια για την Αθανασία Μπόλια

Ασχολείται με την οργανοποιία εδώ και επτά χρόνια και το εργαστήρι της βρίσκεται στο Αχλάδι της Σύρου. Μαθήτευσε στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ) του Κώστα Μόσχου, ενώ έχει παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο στο ΚΕΠΕΜ-Σίμων Καράς, με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη. Αγαπάει τα παραδοσιακά όργανα και μελετάει διαρκώς τον τρόπο κατασκευής τους.

Η πρώτη της έκθεση ήταν το 2012, στην Άνω Σύρο, όπου έγινε αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη. Εκτός από τις τρεις εκθέσεις στη Σύρο, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Φεστιβάλ Τήνου, το 2013. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε έκθεση ιδιωτικού μουσείου της Απένθια, στην Ισπανία, κι έκτοτε ένα τρίχορδο μπουζούκι της κοσμεί την διαρκή έκθεση του Μουσείου ως δείγμα ελληνικού παραδοσιακού μουσικού οργάνου.

Όλα τα όργανα της είναι φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό στους παλιούς μαστόρους. Σμιλεύει τα ξύλα τους με προσοχή, τα στολίζει με καλαίσθητες λεπτομέρειες κι εκείνα την ανταμείβουν με τους άψογους ήχους τους και τη λιτή ομορφιά τους. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στα λόγια ενός φίλου, που της έγραψε: «να πελεκάς το ξύλο στην ψυχή και να γεννάς ψυχή στο ξύλο, όπου όργανο και μουσική γένεται».
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons