Ανοίγει τις πύλες της η Τεχνική Βιβλιοθήκη του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

Ο Σύλλογος των Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της υπάρχουσας στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης εξειδικευμένης βιβλιογραφίας, η οποία έχει προκύψει από δωρεές. 

Την καταγραφή έκανε ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος, ο οποίος συνέταξε λεπτομερή κατάλογο των σχετικών τίτλων και οργάνωσε μια μικρή Τεχνική Βιβλιοθήκη. Ο κατάλογος των τίτλων βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, στον ιστότοπο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και στην ενότητα Βιβλιοθήκη.

Η Τεχνική Βιβλιοθήκη αφορά διαφόρους κλάδους της βιομηχανίας (βυρσοδεψία, κλωστοϋφαντουργία, βαμβακουργία, νηματουργία, βιομηχανική χημεία και μηχανουργία κ. ά.)

Δεν είναι δανειστική, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφθούν κατά τις ώρες λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου και να εξυπηρετηθούν από το προσωπικό του Μουσείου.

Το σύστημα ταξινόμησης ακολουθεί το πρότυπο του Βρετανικού Μουσείου όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον Prof. William T. Stearn, επιμελητή έκδοσης της Επετηρίδας Annales Musei Goulandris.

Συνολικά, ανά δωρητή καταγράφονται οι παρακάτω ενότητες:
  • Βιβλιοθήκη Φαίδωνα Κοντόπουλου | Δωρεά Βασίλη Παναγιωτόπουλου
  • Βιβλιοθήκη Μενελάου Κορνηλάκη | Δωρεά Κωνσταντίνου Συνοδινού
  • Βιβλιοθήκη Δενδρινού & Κούτση | Εκπαιδευτική Τεχνική Βιβλιοθήκη
  • Βιβλιοθήκη Λέοντος Δούνια | Κλωστοϋφαντουργία - Πρόσθετη καταγραφή
  • Βιβλιοθήκη Γιάννη Τσεκλένη | Καταγραφή δωρεάς βιβλίων και αντικειμένων του ναυπηγού Κωνσταντίνου Α. Φιλίππου
Η υπόθεση της ανάδειξης του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης συνδέεται τόσο με την διάσωση και την σωστή αποθήκευση / καταγραφή των συλλογών, όσο και με την συγκέντρωση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Αν μη τι άλλο, τα τεχνολογικά μουσεία δημιουργήθηκαν για να συνδέσουν τη βιομηχανική δραστηριότητα με το ευρύτερο κοινό και η βιβλιογραφία αποτελεί το απόλυτο εγχειρίδιο για την ιστορική πορεία των εξελίξεων και την επίδειξη λειτουργίας των μηχανών.

Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για πρωτογενή καταγραφή: το επόμενο βήμα είναι η ψηφιοποίηση του περιεχομένου των βιβλίων, ώστε να είναι προσβάσιμα δια μέσου του ιστοτόπου του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συλλόγου των Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού-Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons