Παρουσίαση της παράδοσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της Σύρου στον Επιβατικό Σταθμό Σύρου

Photo: Γεώργιος Κανάκης

Με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε από σήμερα σε ώρες λειτουργίας του Επιβατικού Σταθμού Σύρου, χειροποίητο μοντέλο ξύλινου σκάφους τύπου "Πέραμα" κατασκευασμένο από τον καπετάν - Μανώλη Ζώρζο (Φουσκή), ναυπηγό παραδοσιακών ξύλινων σκαφών και μοντελίστα.

Σκοπός μας είναι η παρουσίαση στους επισκέπτες της παράδοσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της Σύρου, και τους νέους μας να πλησιάσουν την "ανατομία" ενός τέτοιου σκάφους.

Καλούμε τους συμπατριώτες μας να θαυμάσουν την κατασκευή και
τα μέρη του σκάφους, λεπτομερώς, και τα οποία βρίσκονται εν λειτουργία.

Δημήτρης Κοσμάς
Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου

ΠΕΡΑΜΑ

Ίσως το πιο όμορφο σκαρί στην ελληνική παραδοσιακή Ναυπηγική.

Το συναντάμε στις Ελληνικές Θάλασσες, και όχι μόνο, από το 1840 και μετά. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα και στολίδι ο καθρέφτης της πλώρης λίγο πίσω από το ποδόσταμο.

Φαρδύ και υψηλό σκαρί αφού προοριζόταν κυρίως για φορτία. Μεγάλος αριθμός αυτών των σκαριών και σε διαφορετικά μεγέθη κατασκευάστηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία από ικανότατους μαστόρους και με ελληνική ξυλεία πεύκης που προμηθεύονταν κυρίως από τη Σάμο, Μυτιλήνη αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στα Συριανά Ναυπηγεία κατασκευάστηκαν πολλά τέτοια σκάφη χωρητικότητας 80 έως 400 τόνων.

Κατά γενική ομολογία τα Συριανά Περάματα ήταν από τα πιο όμορφα που όργωναν τις θάλασσες.

Σήμερα από όλα αυτά τα σκαριά ελάχιστα σώζονται και αυτά ως Μουσειακά Εκθέματα, όπως το «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» το οποίο κατασκευάστηκε το 1940 στη Σύρο, στο Ναυπηγείο των αδελφών Μαυρίκου ως φορτηγό. Ανήκει στο Ναυτικό Μουσείο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορεί να το δει κανείς στη μαρίνα του Φλοίσβου δίπλα στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ.
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons