Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου;


Εκλεκτικές κινηματογραφικές βραδιές στο κέντρο των Κυκλάδων από 28 Ιουλίου ως 1 Αυγούστου 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και έχει ξεχωρίσει συνδυάζοντας ως τώρα πολύ ιδιαίτερες επιλογές προγράμματος από μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών με την προβολή τους σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και ενσωματώνει εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, Ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου – στο δικό του μοναδικό σκηνικό. Κύριος χορηγός του φεστιβάλ είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το φεστιβάλ βασίζεται επίσης στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων όπως ο δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγιαίου, η Αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η κοινότητα της Σύρου καθώς και μεμονωμένοι δωρητές. 

Το φετινό φεστιβάλ 

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Ιουλίου μέχρι και την 1 Αυγούστου με ένα πρόγραμμα διαδοχικών προβολών όπου το κοινό θα ταξιδεύει από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία. Το πρόγραμμα ταινιών και παραστάσεων θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέρχονται από διαφορετικού τύπου κινηματογραφικές παραγωγές, από το χθες και το σήμερα, από την Ελλάδα και τον κοσμο - όλα σε ένα σκηνικό. Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τον τόπο της Σύρου, χρησιμοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Πιο συγκεκριμένα:

DeLaGraziaDriveIn 

Ένας υπαίθριος χώρος, που ανήκει στην καθολική εκκλησία, στη γειτονιά της Ποσειδωνίας, γνωστή επίσης ως Ποσειδωνία, όπου πολλές οικογένειες αριστοκρατών έχτισαν τα σπίτια τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Το SIFF στήνει μια γιγάντια οθόνη για drive-in προβολή και εκπέμπει τον ήχο των ταινιών με ραδιοκματα ώστε να αυτοκίνητα να συντονίζονται μέσω του ραδιοφώνου τους. Η ταινία που θα προβληθεί στο Drive Inφέτος θα είναι το 2001: Οδύσσεια του διαστήματος του Stanley Kubrick.

2001: Οδύσσεια του διαστήματος του Stanley Kubrick

Άγιος Aθανάσιος 

Μια από τις κρυμμένες εκκλησίες της Σύρου, που βρίσκεται σε μια πράσινη κοιλάδα κάτω από το ψηλότερο σημείο της Άνω Σύρου. Οι προβολές πραγματοποιούνται κάτω από μια βελανιδιά στη μέση μιας μικρής πλατείας, δίπλα σε μια πηγή με δροσερό νερό. Για να φτάσει κάποιος/α στο χώρο της προβολής, χρειάζεται να διανύσει με τα πόδια μια μικρή διαδρομή σε ένα λιθόστρωτο δρόμο. Οι προβολές στον Άγιο Αθανάσιο φέτος θα περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Watching Science: Films for Experiments, ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους και ζωντανής μουσικής. Είναι μια επιλογή ταινιών που χρησιμοποιούν τον κινηματογράφο ως ένα εργαλείο παρουσίασης φυσικών φαινομένων που δε μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, όπως τα βλέπει μια κάμερα. Ξεκινώντας από κάποια από τα πρώτα πειράματα όπως το άλογο του Muybridge, ο κινηματογράφος γίνεται εργαλείο κατανόησης του φυσικού κόσμου. Το πρόγραμμα τελειώνει με μια επιλογή αρχείων της NASA με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. 

Αστέρια 

Στην παραδοσιακή γειτονιά Βαπόρια, μπροστά στη θάλασσα και με θέα τα φώτα της Μυκόνου, πολλά σπίτια χρησιμοποιούνταν ως σταθμοί αποθήκευσης λαθραίων προτού αυτά φτάσουν στο λιμάνι ή στο τελωνείο. Πάνω σε μια μεγάλη αποβάθρα από τσιμέντο, η προβολές εδώ είναι στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα, με θέα τον άγιο Νικόλαο και την παραλία. Εδώ θα γίνει η προβολή της ταινίας Night Across the Street του Raoul Ruiz.


Night Across the Street

Κόμητο 

Κοντά στο χώρο ποροβολής drive in, κυριολεκτικά μέσα στο ηλιοβασίλεμα. Εκεί θα λάβουν χώρα και προβολές αλλά και πάρτυ στην παραλία. Εδώ θα γίνει η προβολή ένός προγράμματος ταινιών μικρού μήκους με την επιμέλεια του του πρωτοποριακού αβαντ γκαρντ σκηνοθέτη Pip Chodorov. 

Ταρσανάς 

Το γνωστό ναυπηγείο της Σύρου, που εξακολουθεί να λειτουργεί, είναι ένα εντυπωσιακό φόντο για τις προβολές του SIFF. Μια ταβέρνα στα λίγα μέτρα προσφέρει φαγητό ανάμεσα στις ποροβολές. Η ταινία της Αθηνάς Τσαγκάρη Chevalier θα προβληθεί σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος. 

Φοίνικας 

Είναι ένα μικρό παραλιακό χωριό που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται από το φεστιβάλ. Πάνω σε μια αποβάθρα μέσα στη θάλασσα και με θέα το ηλιοβασίλεμα, οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν την προβολή της ταινίας Αναπαράσταση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. 

Chevallier

Κινηματογράφος Ερμούπολης (χειμερινός)

Εδώ θα προβληθεί μια ιδιαίτερη ταινία που ονομάζεται ULTRASEX. Μια μίξη vintage ερωτικών ταινών, μονταρισμένη σε μορφή περιπετειώδους ταξιδιού επιστημονικής φαντασίας. Οι Γάλλοι χιουμοριστικοί εγκέφαλοι Νικολά Σαρλέ και Μπρουνό Λαβέν δημιούργησαν την πιο διασκεδαστική τους ταινία προσθέτωντας τις αστείες φωνές και γελοίες προφορές τους πανω στο τελικό μοντάζ.

Ταινίες / Δρώμενα 

Το πρόγραμμα τουSIFF 2016 επικεντρώνεται στο θέμα της αναθεώρησης στον κινηματογράφο. Καθώς το φεστιβάλ εξελίσσεται και αλλάζει, η έννοια αυτή χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την διερεύνηση πιο ενεργών χαρακτηριστικών του κινηματογράφου, ως ένα είδος ζωντανής παράστασης. Μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες αναμιγνύονται δημιουργικά στα προγράμματα προβολών. 

Ακολουθεί μια επιλογή από τις προβολές, παραστάσεις και τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα φέτος το καλοκαίρι στο φεστιβαλ. 
  • Για τη βραδιά έναρξης στο θέατρο Απόλλων, η διεθνούς φήμης ομάδα διευρυμένου κινηματογράφου από τη Γαλλία, οι Metamkine, θα συνδυάσουν μια παράσταση με ζωντανή επεξεργασία κινηματογραφικών προβολών, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία. 
  • Ένα σεμινάριο κι ένα πρόγραμμα ταινιών με την επιμέλεια του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Pip Chodorov. 
  • Ένα προγραμμα κλασσικών και αβαντ γκαρντ ταινιών επιστημονικής φαντασίας επιλεγμένων από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη πειραματικού κινηματογράφου Peter Lichter. 
  • Ένα αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους επικονιαστές του αβαντ γκαρντ κινηματογράφου και μουσικής, Tony Conrad, με μια βραδιά θερινών προβολών και ζωντανής μουσικής. 
  • Παρουσίαση της δουλειάς γνωστών καλλιτεχνών και σκηνοθετών όπως η Αθηνά Τσαγκάρη και η Εύα Στεφανή. 
  • Χαμένες εικόνες: Δίνοντας εικόνα στη μνήμη- ταινίες που χρησιμεύουν ως αναπαράσταση μιας ανάμνησης ενός μέρους, γεγονότος ή χρόνου για τους σκηνοθέτες. 
  • "Ταξίδι στο φεγγάρι":Διαφορετικές εκδοχές αυτού του ουράνιου αντικειμένου. 
  • Ένας κόσμος τελειώνει/ Νέα ξεκινήματα: μια ματιά στις εξαφανιζόμενες παραδόσεις και στην ανάδειξη νέων πολιτισμών. 
  • Ντοκιμαντερ foundfootage (αποσπασματικές λήψεις): Μια σειρά ταινιών που αμφισβητούν την έννοια του "αυθεντικού". 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ καθώς και περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό, θα ανακοινωθούν σύντομα στο www.syrosfilmfestival.org


ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ 
Πηγή: www.lifo.gr
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons