ΒΙΒΛΙΟ: Άνω Κάτω | Χριστίνα Πουλίδου

Οι εκδόσεις "Μεταίχμιο" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματοs της Χριστίνας Πουλίδου "Άνω Κάτω" το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 στις 19.30 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων (κτίριο Βαλμά, Αγ. Νικολάου 6), στην Ερμούπολη.

Για τo βιβλίο θα μιλήσουν ο δικηγόρος Θάνος Θραψιάδης
και η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Νένα Μεντή.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου "Βιβλιοπόντικας" (τηλ.: 2281079260)


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Άνω Σύρος και ο «Γιαλός» – η Ερμούπολη. Οι λόφοι και το λιμάνι. Μια πόλη όπου ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις, που κατοικείται από φραγκοσυριανούς και ορθόδοξους, ένα κοσμοπολίτικο αμάλγαμα που ζωντανεύει μέσα από μιαν αφήγηση σε δύο χρόνους.
Ερμούπολη, προπολεμικά. Η ζωή της δεκάχρονης εργάτριας Μαρουλίνας αλλάζει όταν προβιβάζεται σε δούλα στο σπιτικό του κυρ Μάρκου και της κυρα-Ευθυμίας. Μέσα από τα μάτια της παρακολουθούμε πώς ζει η μεσοαστική τάξη της πόλης που θα δοκιμαστεί στα οδυνηρά χρόνια της Κατοχής. 
Ερμούπολη, στα χρόνια της Κρίσης. Η Ερμιόνη εγκαθίσταται στο νησί ακολουθώντας τους οικογενειακούς δεσμούς του άντρα της. Μέσα από τα δικά της μάτια αυτή τη φορά παρακολουθούμε τη σημερινή εικόνα της συριανής κοινωνίας, τις ανησυχίες και τα προβλήματά της.
Από τη Μαρουλίνα ως την Ερμιόνη, ένα κόκκινο νήμα συνδέει τους δυο κόσμους. Ένα νήμα, αόρατο και βαρύ, καθώς σέρνει όσα έμειναν ανείπωτα στην κοινωνία της Σύρου – όπως συνήθως συμβαίνει στις κοινότητες των ανθρώπων.

Η Σύρος του ’40 και η Σύρος του σήμερα. Η Σύρος της προπολεμικής φτώχειας και η Σύρος της νέας φτώχειας. Η Σύρος των Καθολικών και η Σύρος των Ορθοδόξων είναι το βιβλίο «Άνω Κάτω» της δημοσιογράφου Χριστίνας Πουλίδου.
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μια ενδελεχή μελέτη της ιστορίας του ξεχωριστού κυκλαδίτικου νησιού, με καταγεγραμμένες από τη συγγραφέα (κάτοικο – λάτρη της Ερμούπολης) ιστορίες οικογενειών, φίλων, φιλενάδων, σχέσεων, ζευγαριών, ατόμων, διενέξεων, συμφιλιώσεων, γάμων, διασκεδάσεων, αλλά και μελαγχολιών της γειτονιάς. Όλων όσα συνιστούν την υπόσταση μιας μεικτής κοινωνίας που διαχρονικά ζει την αξιοπρεπή φτώχεια, μεταβαίνει στη μικροαστική ευμάρεια για να πέσει –από τη μια μέρα στην άλλη– στη σοκαριστική ένδεια. - Κώστας Μαρδάς, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περνώντας συνεχώς από το ένα χρονικό επίπεδο στο άλλο (από την αδιαφάνεια και τη μαυρίλα της Κατοχής στο βαριά συννεφιασμένο τοπίο του σήμερα) η αφήγηση έχει την ευκαιρία να αποκαλύψει ποικίλες πλευρές της συριανής κοινωνίας άλλοτε και τώρα: από τις βεγγέρες, τα παντρολογήματα, τις εμπορικές συναλλαγές, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα σχολεία και τις μουσικές των εύπορων τάξεων (όπως και τους παντός είδους κατατρεγμούς των φτωχών) όσο βρισκόμαστε στην εποχή της κατάκτησης από τον Άξονα ως την αστική πατίνα που είναι παντού ευδιάκριτη στην Ερμούπολη ακόμη και στις ημέρες μας. - Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΤΟ ΒΗΜΑ 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες ΕΔΩ.
Χριστίνα Πουλίδου
Η Χριστίνα Πουλίδου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά κι έγινε δικηγόρος – ένα επάγγελμα που ποτέ δεν τίμησε, εξού και παραιτήθηκε. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε αρχικά γράφοντας στον Θούριο, στην Αυγή, την Πρώτη και τις 24 Ώρες – στην Αυγή ήταν απ’ τα τέλη του 1989 ως το 2012, από το 1991 ως το 2011 προστέθηκε ο Επενδυτής και τέλος το ΑΠΕ. Δούλεψε ακόμη στον 9.84, στον Flash, στην ελληνική εκπομπή της σουηδικής ραδιοφωνίας, στον Planet και τον City FM. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έννοια της Ευρώπης και την εξωτερική πολιτική. Το 1997 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση «για την αντικειμενική παρουσίαση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και τις συνεντεύξεις της με ευρωπαϊκές προσωπικότητες». Το 2015, επίσης, οι Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι την τίμησαν με το βραβείο Δημοσιογραφικού Ήθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού «Κωνσταντίνος Καλλιγάς».
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons