1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη" (31/8-4/9/2016) | Πρόγραμμα

Πίνακας του Γ. Τζινιόλη
που βρίσκεται στην Άνω Σύρο,
στην Κατώγα του Λιλή
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αξιοποιώντας τo πολιτιστικό απόθεμα της Σύρου και τιμώντας τον πρωτοπόρο λαϊκό συνθέτη, τον Συριανό Μάρκο Βαμβακάρη, συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη".


Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί μας γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει και στην επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου.

Το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει το έρεισμα για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μια προσπάθεια αφενός να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της μουσικής μας παιδείας, μυώντας σε αυτή τους νέους μας που αποτελούν την καλύτερη σπορά, και αφετέρου να προβάλλουμε τουριστικά το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί και να αναδειχθεί το ρεμπέτικο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Σας προσκαλούμε όλους να ακολουθήσετε τα μουσικά μονοπάτια του ρεμπέτικου και του Μάρκου Βαμβακάρη και να μυηθείτε στον κόσμο μιας άλλης εποχής.

Η στήριξη και η αποδοχή σας για το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, αποτελεί για εμάς την κινητήριο δύναμη για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα.

Λίγα λόγια για τον Μάρκο Βαμβακάρη

Ο «Πατριάρχης» του Ρεμπέτικου γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Απάνω Χώρας της Σύρου. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και ήταν ο πρωτότοκος από έξι αδέλφια. Ο παππούς του έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε ζαμπούνα, ενώ από μικρή ηλικία ο μικρός Μάρκος συνόδευε τον τελευταίο παίζοντας τουμπί σε διάφορα πανηγύρια.

Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, ο Μάρκος αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί ως λούστρος, εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια, βοηθός σε οπωροπωλεία κ.ά. Το 1917 σε ηλικία 12 ετών έφυγε από τη Σύρο, και πήγε στον Πειραιά, όπου αργότερα τον ακολούθησε και η οικογένειά του.

Εκεί έμαθε μπουζούκι και άρχισε να γράφει τραγούδια, εντυπωσιάζοντας με την ικανότητα και το ευρηματικό του παίξιμο, αλλά και την καταπληκτική στιχογραφία του. Καθιέρωσε την ορχήστρα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, η οποία παραμέρισε την προηγούμενη λαϊκή ορχήστρα των σαντουροβιολιών.

Έκανε γνωστό το είδος του ρεμπέτικου με τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν τα δισκογραφημένα του τραγούδια, σε μια εποχή που το «ρεμπέτικο» είναι τρόπος και στάση ζωής, παλεύοντας ανάμεσα στις παλιές αξίες και στην προσπάθεια για διαμόρφωση μιας νέας ελληνοπρεπούς ταυτότητας, που και αυτή παραπατά μεταξύ ευρωπαϊκού προσανατολισμού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα.

Ο Μάρκος, είναι ελληνοπρεπέστατος. Και καλός. Αγαπάει τα ζώα και τα πουλιά. Αγαπάει και τα καλά και τα κακά κορίτσια. Και τους μερακλήδες παραλήδες αλλά και τους απόκληρους αυτής της ζωής. Είναι απλός και απέριττος. Είναι παλιοί σαν την Ακρόπολη. Έχει εκείνη τη μυρωδιά των αιώνων και του αληθινού. Έρχεται από την αρχαία Ελλάδα και γίνεται μπουζυξής στον Πειραιά. Σαν τον φιλόσοφο Φερεκύδη που είχε τη σπηλιά του εδώ στη Σύρο, ή σαν ασκητής, έτσι κι ο Μάρκος μας λέει: "θα πάω να εύρω μια σπηλιά με πέτρες και με χώμα, εκεί ν' αφήσω κόκκαλα, ζωή, ψυχή και σώμα". Και για το φεγγάρι τι μας λέει: "... χιλιάδες χρόνια στα ψηλά, συντρόφους έχεις τ' άστρα, απόφευγέ τηνε τη γη, γιατί είναι ξελογιάστρα". 

H μουσική του πορεία χαρακτηρίζεται από δύό περιόδους, προπολεμική και μεταπολεμική. Στη δεύτερη περίοδο, τα χρόνια από to 1948 έως το 1960, ο Μάρκος βρίσκεται στην αφάνεια και στη φτώχεια, περνώντας δύσκολες ώρες. Μετά από μια μακρά περίοδο απαξίωσης αυτού του διαμαντιού στο βωμό της μοντερνοποίησης  του αγνού λαϊκού τραγουδιού και της επικράτησης ινδόφερτων μουσικών, έρχεται η καταξίωση του μέσω των επανεκτελέσεων παλαιότερων τραγουδιών του, από τον μέγιστο Γρηγόρη Μπιθικώτση, καθώς και τις ηχογραφήσεις νέων τραγουδιών του.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1972, σε ηλικία 66 ετών, ο Μάρκος Βαμβακάρης πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη.

Λιμάνι Ερμούπολης, Σύρος
(c) John Linton Myres. Αρχείο Institute of Archaeology, University of Oxford

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 

Παρουσίαση: Μπάμπης Κουλούρας 

1° μέρος: Ήθελα να σ'αντάμωνα
Μουσικοχορευπκή παράσταση αφιερωμένη στο Μάρκο Βαμβακάρη από τον Λαογραφικό Χορευπκό Όμιλο «Η σοφία Γης παράδοσης» με τη συνεργασία της "Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου". 

Χοροδιδάσκαλος: Ηλίας Λασκαρίδης
Συντονισμός: Σοφία Λούβαρη
Αφήγηση: Μαρία Κρόντη, Γιώργος Μιχαλάκης Σκηνοθεσία: Γιώργος Πάχος

2° μέρος: Ρομαντικά τραγούδια του Ρεμπέτικου
Η "Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου", θα συνεχίσει με παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου.

Παίζουν και τραγουδούν: Ανδρειωμένος Γιάννης, Βαρθαλίτης Πέτρος, Βέργου Ρένα, Θεοδωρόπουλος Ηλίας, Κεχαγιόγλου Χρυσούλα, Κοτσαρίνης Σάκης, Μαραγκός Αντώνης και ο Ρούσσος Ισίδωρος.

Πλατεία Μιαούλη 
Ώρα έναρξης 20:30
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016 

Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την Τεχνική του Μπουζουκιού - Α μέρος
και την εξέλιξη του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο του οργάνου, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.

Θέατρο Απόλλων 
Ώρα έναρξης 18:00
Είσοδος ελεύθερη

Μια παράσταση κουκλοθέατρου της Αννέτας Στεφανοπούλου. Ο Γιοβάν ο ρεμπέτης, είναι μια κούκλα στην οποία η κουκλοπαίκτρια «δίνει ζωή» εμφυχώνοντάς την με τρόπο τόσο εκφραστικό που ξεχνάς πού σταματά ο άνθρωπος και πού αρχίζει η κούκλα. Το σκηνικό του σπιτιού του, με φόντο το δρόμο και τους περαστικούς, είναι η καρέκλα που κάθεται κι ένα τραπεζάκι με ωραίο τραπεζομάντηλο, το μπρίκι και το φλιτζάνι του καφέ του, τη φωτογραφία της αγαπημένης του. Και φυσικά, το μπουζούκι του.

Πιάτσα Ανω Σύρου
Ώρα έναρξης 19:00
Είσοδος ελεύθερη

Μ'αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου
Ντοκιμαντέρ για τo Μάρκο Βαμβακάρη του Γιώργου Ζέρβα, βασισμένο τόσο στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και σος μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.

Πιάτσα Ανω Σύρου 
Ώρα έναρξης 20:15
Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
Άνω Σύρος
Ο Μάρκος Βαμβακάρης στη γειτονιά που γεννήθηκε
Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από Συριανούς μουσικούς, θα παρουσιάσει τραγούδια του Μ. Βαμβακάρη, αλλά και τραγούδια σία οποία ο Μάρκος Βαμβακάρης συμμετείχε ως ερμηνευτής.

Συμμετέχουν: Ευτυχία Πανοπούλου, Μάρκος Βαρθαλίτης, Πάρης Ξηνταριανός και Κωνσταντίνος Καρακατσάνης

Πιάτσα Ανω Σύρου 
Ώρα έναρξης 21:30
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 

Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την Τεχνική του Μπουζουκιού - Β μέρος 
και την εξέλιξη του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο του οργάνου, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.

Θέατρο Απόλλων 
Ώρα έναρξης 18:00
Είσοδος ελεύθερη

Markos Vamvakaris, the Man and the Bouzouki, Autobiography
Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη για πρώτη φορά σε αγγλική μετάφραση, η οποία εκδόθηκε στο Λονδίνο. Πρόκειται για τη μετάφραση της ήδη εκδοθείσας αυτοβιογραφίας της Αγγελικής Βέλλου Κάιλ (1978).

Πιάτσα Άνω Σύρου 
Ώρα έναρξης 19:30
Είσοδος ελεύθερη

«Το Μυστικό Μπουζούκι», είναι μια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που αθόρυβα ανακαλύπτουν τα μυσπκά της λαϊκής μας μουσικής... Με τη φαντασία ελεύθερη, ήχοι και εικόνες σε ταξιδεύουν σος εποχές...

Παίζουν και τραγουδούν: Καλλιστώ Μάστορη, Γιάννης Φρέρης, Γιώργος Παχής, Θεόφιλος Ζερβός, Λαυρέντης Στρατής, Παντελής Ρούσσος και Φραγκίσκος Παλαιολόγος

Ρεμπέτικα της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου
από το σχήμα των Βασίλη Αντωνίου και Γιώργου Βαμβακούση.

Πιάτσα Άνω Σύρου 
Ώρα έναρξης 21:30
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Μάρκος Βαμβακάρης Από τον Μύθο στην Ιστορία 1600 - 2015
Συγγραφέας: Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη
Παρουσίαση βιβλίου για το Μάρκο Βαμβακάρη από τους Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη
Αχιλλέας Δημητρόπουλος

Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 19:30
Είσοδος ελεύθερη

Συναυλία του Βαγγέλη Τρίγκα με τo μουσικό του σύνολο που αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση rou μπουζουκιού με ro λαϊκό τραγούδι και την παράλληλη εξέλιξη τους τις πρώτες δεκαετίες. Τα τραγούδια παίζονται με ιστορική σειρά δίνοντας έτσι το στίγμα κάθε περιόδου, ενώ τα σχόλια που κάνει εμβόλιμα ο Βαγγέλης Τρίγκας βοηθούν το κοινό να κατανοήσει πώς συντελέστηκε αυτή η μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και από το λαϊκό στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Η παράσταση έχει επίσης παρουσιαστεί και εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε πολιτιστικούς χώρους του εξωτερικού, διαρκεί δύο ώρες και παίρνουν μέρος οι: Βαγγέλης Τρίγκας, Θοδωρής Μπρουτζάκης, Αλέξανδρος Κασαρτζής, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Αντώνης Τζίκας, Βασίλης Κατσαρός και Λάμπρος Κουκουβής.

Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 21:30 
Τιμή εισιτηρίου: 9€

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Γιώργος Νταλάρας Rembetiko «Unplugged» 
Από τη Σουηδία στις 26 Απριλίου 2014, ο Γιώργος Νταλάρας ξεκίνησε την περιοδεία του σε θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης. Rembetiko Unplugged ήταν ο τίτλος του μεγάλου αυτού μουσικού ταξιδιού και το περιεχόμενο του αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Ένα είδος που ο Γιώργος Νταλάρας έχει προσεγγίσει όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και γνώση. Γνώστης βαθύς της παράδοσης αυτού του τραγουδιού ο ίδιος, έδωσε στο ρεμπέτικο μια καινούργια ώθηση, κάνοντας γνωστά τα διαχρονικά στοιχεία αυτού του τραγουδιού στο κοινό της Ευρώπης. Τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη, αλλά και μεγάλων Σμυρνιών συνθετών όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου και άλλων συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, τραγούδια κοσμήματα της μουσικής μας. Ο Γιώργος Νταλάρας στη σκηνή, τραγουδιστής και μουσικός, με μια εξαιρετική ορχήστρα και δύο πολύ καλές τραγουδίστριες. Την Ασπασία Στρατηγού και την Αθηνά Λαμπίρη, η οποία έχει εντρυφήσει στο ρεμπέτικο όχι μόνο ως ερμηνεύτρια, αλλά και ως μουσικός, ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια με έναν πολύ γοητευτικό δικό της τρόπο. Μαζί τους και ο Βασίλης Κορακάκης, τραγουδιστής και μουσικός, γιος του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη.

Η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Νταλάρα και οι ενορχηστρώσεις έγιναν σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπαχριστούδη.

Μαζί τους στη σκηνή θα βρίσκονται οχτώ εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί που «ντύνουν» τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους. Είναι οι: Γιώργος Παπαχριστούδης, Θανάσης Σοφράς, Χρήστος Ζέρβας, Λουκία Βαλάση, Ντάσσο Κούρπ, Γιώργος Μάτσικας, Κωνσταντίνος Γεδίκης και ο Βασίλης Κορακάκης.

Πλατεία Μιαούλη
Ώρα έναρξης 21:00
Είσοδος ελεύθερη

31 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου 2016 

Οι Κατασκευαστές Αναστασάκης Σταμάτης, Κατσιφής Τάσος, Στάμκος Παναγιώτης, Τσουλογιάννης Γιάννης και Φρονιμόπουλος Νίκος, εκθέτουν τη δουλειά τους. 

Αίθουσα Τέχνης Γ. a Ε. Βάτη 
Ώρες Λειτουργίας: 10:00-23:00


Tags: , , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons