ΕΚΘΕΣΗ: Rest[art]3 | Κώστας Καταγάς

Παρουσίαση της ενότητας σχεδίων “human deathgrips worldwide” στο πλαίσιο του 3ου χρόνου της δράσης rest[art].

Η πάλη με το νου, τη ψυχή και το σώμα αποτελεί μια καθημερινή ρουτίνα για τους ανθρώπους με αναπηρία και η αίσθηση της ανάγκης επανεκκίνησης αποτελεί πλέον ένα αδιαίρετο σύντροφο στην προσπάθεια δραστηριοποίησης.

Rest[art].

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου εμφανώς ανακυκλώνονται οι τακτικές του απώτερου αλλά και πρόσφατου παρελθόντος, όπου η κάθε καινούργια μέρα είναι ίδια με μια αντίστοιχη πριν 60, 80, 100, 120, 140 χρόνια...
σε ένα περιβάλλον όπου οι μέθοδοι και οι τακτικές των φερόμενων “διαχειριστών' του παγκόσμιου πλούτου κατρακυλάει προς τις καλένδες των ολίγων, 
σε ένα περιβάλλον καταστρατήγησης κάθε κεκτημένου των λαών,
σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά δεν παίζουν αλλά απλά δουλεύουν και πεθαίνουν,
σε ένα περιβάλλον όπου οι λαοί “σφάζονται” και αφανίζονται,
σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι χώρες ισοπεδώνονται,
σε ένα περιβάλλον όπου τα δικαιώματα φυλακίζονται... εξαχνώνονται...
σε ένα περιβάλλον...
όπου η ψυχή αδυνατεί κι αδυνατίζει,
όπου ο νους αιωρείται στο σκοτάδι,
όπου το σώμα επαναστατεί και αποκλίνει,
οι αξίες συρρικνώνονται στην κάμα ενός μαχαιριού,
ο πολιτισμός αποτελεί άλλοθι εγκληματιών.

Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία όχι μόνο στους ανθρώπους με αναπηρία αλλά σε κάθε νου, σε κάθε ψυχή...
σε ένα κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι, που αδυνατεί να λειτουργεί συμβιωτικά...

Αυτή την ανάγκη ελπίζουμε ότι αναδεικνύουμε μέσα από την ενότητα rest[art]3 που παρουσιάζεται αυτή τη χρονιά και η οποία προσδοκά να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί.

Στην αίθουσα τέχνης Ε. & Γ. Βάτη, στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης η έκθεση ανοίγει την 28 Μάη 2016, ώρα 20:30 και κλείνει την 8 Ιουνίου το βράδυ.

Ώρες επίσκεψης: 10:30 έως 14:00 και 20:00 έως 22:30.


---------------------

Presentation of the Sketch Collection titled “human deathgrips”, in the context of the 3rd year of the Rest[Art] project.

The struggle with the mind, the soul and the body is a daily routine for people with disabilities and the feeling of the need to Rest[Art], is an inseparable companion in the activation attempt by any disabled person.

In a global environment where the same tactics, of recent and distant past, are apparently being recycled, each day is the same as a corresponding one before 60, 80 ,100, 120, 140 years…
In an environment where the methods and tactics utilized by the alleged “managers” of global wealth, runs down to the back burner of the few.
In an environment where children are not playing, but simply work and die,
In an environment where people are being “slaughtered” and perish,
In an environment where countries are being flattened,
In an environment where the rights of imprisoned… sublime…
In an environment…
Where the soul fails and weakens,
Where the mind hovers in the dark,
Where the body rebels and depart,
Values shrink the cam of a knife,
Culture becomes an excuse for criminals.

This Rest[Art] is necessary not only to people with disabilities, but in any mind, in any soul…
In a world immersed in darkness, unable to function symbiotically…

We hope that it is this need that we highlight through this section of the Rest[Art] project, which expects to raise the awareness of as many people as possible, this year.

The exhibition will be held at the E. & C. Vati Gallery in Miaoulis Square in Hermoupolis and will be open to public from May, 28 at 20:30, until the June, 8.

Visiting Hours: 10:30 – 14:00 and 20:00 -22:30.

www.restart.net.gr
kkatagas@yahoo.com

Thank you.

Κωνσταντίνος Ιω. Καταγάς

Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1958 και πέρασα τα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια στο Μοσχάτο. Έλαβα τη βασική μου εκπαίδευση στο 2ο Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο Μοσχάτου. Το 1977 μπήκα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και είμαι πτυχιούχος από το 1983 της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 1987 ζω και εργάζομαι στην Ερμούπολη της Σύρου.
Το 1991 και το 1992 παρουσίασα 20 πίνακες, λάδι σε καμβά, στο Δήμο Μυκόνου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερμούπολης αντίστοιχα.
Από το 1996 υποστήριξα το Γραφείο Γραφικών Τεχνών «ΑΚΤΙΝΑ» και από το 2000, δημιούργησα και υποστήριξα, ως καλλιτεχνικός σύμβουλος, το Γραφείο Γραφικών Τεχνών «animastudios®», στην Ερμούπολη μέχρι το 2008. Στο διάστημα αυτό εικονογραφώ για περιοδικά, για το διαδίκτυο και για εταιρικά έντυπα, επιμελούμαι εκδόσεις βιβλίων και γενικώς σχεδιάζω και μετουσιώνω τα σχέδια μου σε Η/Υ.
Από το 2000 μέχρι το 2008 εκδίδω, αρθρογραφώ και μερικώς εικονογραφώ και αρθρογραφώ σ’ένα από τα πρώτα ελληνικά free press περιοδικά δρόμου, το «new λουκούμι», το οποίο διανέμεται δωρεάν σε επιλεγμένα σημεία σχεδόν σε κάθε νομό της χώρας.
Από το 2001 μέχρι το 2004 εικονογραφώ και σελιδοποιώ την ελληνική έκδοση του Adobe magazine για λογαριασμό της ΑΝΟΔΟΣ Α.Ε.
Στο διάστημα 2002-2008 αρθρογραφώ εκτός από το new λουκούμι και στο περιοδικό «γραφίστας», στο Adobe magazine και περιστασιακά σε εφημερίδες.
Το 2005, μαζί με τον Fabio Amaral λαμβάνουμε τιμητική διάκριση των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ιστότοπου της animastudios®.
Το 2007 καλούμαι ως μέλος 5μελούς κριτικής επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), για την κατηγορία web design – σχεδιασμού ιστοσελίδας/ιστότοπου.
To 2007 παρουσιάζω επίσης μια 12ετή έρευνά μου για την αυτοφυή χλωρίδα των Κυκλάδων (taxonomy) κι εκδίδω ένα βιβλίο 442 σελίδων, με τίτλο «Τα ΦΥTA των ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ι», ΙSBN: 978-96089472-0-7.
Aπό το 2011 σχεδιάζω με μελάνη σε χαρτί πάνω σε ένα κομοδίνο νοσοκομείου και μια ενότητα από τα σχέδιά μου τα παρουσιάζω στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων το Νοέμβρη 2012 και το Μάρτη του 2013 με τίτλο Άρρητοι πλόες (Irrational Navigations).
Παρουσιάζω την ίδια ενότητα τον Απρίλιο του 2013 στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στην Ελευσίνα, και τον Ιούλιο του 2013 την εκθέτω στην αίθουσα «ΒΑΤΗΣ» του δήμου Ερμούπολης εμπλουτισμένη με περισσότερα σχέδιά μου από το ΕΚΑ.
Το 2012 εκδίδω ένα κόμικ 78 σελίδων με τίτλο «Η Αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής • Το ζω αυτό ή το ονειρεύομαι;», ISBN: 978-960-92692-2-3. Παράλληλα παρουσιάζω ιατρικά και άλλα σχέδιά μου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας, Ξενοδοχείο Σάνη, Χαλκιδική από 26-29/10/2013.
Εκθέτω 15 σχετικά σχέδια της ίδιας ενότητας στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental, Αθήνα από 06-08/12/2013.
Τον Οκτώβρη του 2014 προσφέρω το δημιουργικό για το Συνέδριο της Β’ Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης.
Tον Μάρτη του 2015 παρουσιάζει το restart project στην αίθουσα τέχνης του rootartspace στο Θησείο.
Τον Αύγουστο του 2015 παρουσιάζει στο κτήμα Λαφαζάνη, στις αρχαίες Κλεωνές, σχέδια της ενότητας restart στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων των “Μεγάλων Ημερών Νεμέας”.
Τον Σεπτέμβρη του 2015 παρουσιάζει σχέδια της ενότητας restart στην αίθουσα τέχνης “Γ.&Ε. Βάτη” στην Ερμούπολη.
Tον Σεπτέμβρη του 2015 εικονογραφεί 2 παιδικά παραμύθια της Μαρίας Ρούσσου.
Τον Οκτώβρη του 2015 παρουσιάζει σχέδια restart στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της Β’ Κλινικής Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.
Τον Ιανουάριο 2016 παρουσιάζονται δύο έργα στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στην Ελευσίνα.
Το Μάρτιο του 2016 τοποθετούνται 2 έργα στο bar Boheme del mar, στην Ερμούπολη.
Τον Απρίλιο του 2016 τοποθετήθηκαν 2 έργα στο καφέ Κούτσικο στην Ερμούπολη.
Από 28 Μαΐου έως 08 Ιουνίου 2016 παρουσιάζεται η ενότητα “Human deathgrips” στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων του Δήμου Ερμούπολης “Ερμουπόλεια 2016” και των δράσεων restart 3, στην αίθουσα τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης.

Η επαφή με τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, με τους συνοδούς τους, με τους γιατρούς και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων όπου παρέμεινα για 2 χρόνια (2011-2013) αλλά και η ενασχόλησή μου με το σχέδιο, οι γνώμες και οι κριτικές που εισέπραξα γιαυτά συνέθεσαν μέσα μου την ιδέα της επανεκκίνησης. Της διάδοσης δηλαδή του έργου αυτού κύρια στις ομάδες -ασθενείς, συνοδούς, φίλους, οικογένειες- που αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις υγείας (ψυχικής ή/και σωματικής) σαν μια απόδειξη της ικανότητας του νου να ξεπερνάει όποιες και όσες πιέσεις τίθενται στη διάρκεια της ζωής.

Restart λοιπόν!

Tags:

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons