«Άνω Κάτω», ένα μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου για τη Σύρο, πριν και μετά την κρίση

Η Σύρος του 40 και η Σύρος του σήμερα. Η Σύρος της προπολεμικής φτώχειας και η Σύρος της νέας φτώχειας. Η Σύρος των Καθολικών και η Σύρος των Ορθοδόξων είναι η βιβλίο «Άνω Κάτω» της δημοσιογράφου Χριστίνας Πουλίδου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Σύντομη παρουσίαση:
Η Σύρος της Μαρουλίνας – που δεκάχρονη εργάτρια προβιβάστηκε σε δούλα στο μικροαστικό σπιτικό του κυρ Μάρκου και της κυρα-Ευθυμίας. Η Μαρουλίνα είναι η ξεναγός μας στη Σύρο της Κατοχής και στα οδυνηρά χρόνια του λιμού. Είναι ακόμη η ξεναγός μας στον τρόπο ζωής της μεσοαστικής τάξης της Ερμούπολης, αλλά και στον κόσμο όπου κινούνται οι υπηρέτριες, οι μαγείρισσες, οι καμαριέρες κι οι παραγιοί.
Η Σύρος της Ερμιόνης – που εγκαταστάθηκε στα χρόνια της κρίσης στη Σύρο, ακολουθώντας τους οικογενειακούς δεσμούς του άντρα της.
Από τη Μαρουλίνα ως την Ερμιόνη, ένα κόκκινο νήμα συνδέει τους δυο κόσμους. Ένα νήμα, αόρατο και βαρύ, καθώς σέρνει όσα έμειναν ανείπωτα στην κοινωνία της Σύρου – όπως συνήθως συμβαίνει στις κοινότητες των ανθρώπων.
Ένα χορταστικό κοινωνικό μυθιστόρημα ηθογραφίας που εκτυλίσσεται στη Σύρο.


Λίγα λόγια το βιβλίο
Ένα μυθιστόρημα 437 σελίδων βασισμένο σε μια ενδελεχή μελέτη της ιστορίας του ξεχωριστού κυκλαδίτικου νησιού, με καταγεγραμμένες από τη συγγραφέα (κάτοικο - λάτρη της Ερμούπολης ) ιστορίες οικογενειών, φίλων, φιλενάδων, σχέσεων, ζευγαριών, ατόμων, διενέξεων, συμφιλιώσεων, γάμων, διασκεδάσεων, αλλά και μελαγχολιών της γειτονιάς. Όλων όσων συνιστούν την υπόσταση μιας μεικτής κοινωνίας που διαχρονικά ζει την αξιοπρεπή φτώχεια, μεταβαίνει στην μικροαστική ευμάρεια για να πέσει - από τη μια μέρα στην άλλη - στην σοκαριστική ένδεια.

Η Χριστίνα Πουλίδου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά κι έγινε δικηγόρος – ένα επάγγελμα που ποτέ δεν τίμησε, εξού και παραιτήθηκε. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε αρχικά γράφοντας στην Αυγή και την Πρώτη - στην Αυγή δούλεψε απ’ τα τέλη του ’89 ως το 2012, από το ’91 ως το 2011 προστέθηκε ο Επενδυτής και τέλος το ΑΠΕ, όπου παραμένει. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έννοια της Ευρώπης και την εξωτερική πολιτική. Δούλεψε πολύ στο ραδιόφωνο και στην έντυπη δημοσιογραφία. Αρθρογραφεί στο protagon.gr


Πηγή: metaixmio.gr και amna.gr
Tags:

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons