Άνοιξε η διαβούλευση για τη μελλοντική διαχείριση της Γυάρου

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου η πρώτη συνάντηση εργασίας της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Γυάρου. Εκπρόσωποι από τους δεκαπέντε κύριους εμπλεκόμενους με την περιοχή της Γυάρου φορείς και χρήστες θα συμμετέχουν για τον επόμενο χρόνο στο ανοιχτό τραπέζι διαβούλευσης επί των μέτρων προστασίας και διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της Γυάρου.

Η δεκαπενταμελής Επιτροπή αποτελείται από:
1) Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2) Υπουργείο Πολιτισμού
3) Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Λιμενικό Σώμα
4) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
5) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
6) Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
7) Δήμος Άνδρου
8) Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων
9) Επαγγελματίες Αλιείς Σύρου
10) Επαγγελματίες Αλιείς Άνδρου
11) Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων
12) Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
13) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης
14) MOm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας
15) WWF Ελλάς

Στόχος της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Γυάρου, είναι τα μέλη της να συνδιαμορφώσουν και να συναποφασίσουν τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περιοχή γύρω από τη Γυάρο λαμβάνοντας υπόψη τόσο την προστασία της φύσης και των θαλάσσιων πόρων όσο και τις δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο στόχος, ο ρόλος και το πλάνο εργασιών της Επιτροπής, καθώς και ο Κανονισμός Λειτουργίας της. Στις επόμενες συναντήσεις θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δράσεις προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της περιοχής.

Όπως προβλέπεται, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, οι προτάσεις που θα συνδιαμορφωθούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Επιτροπής θα καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλάνο συνδιαχείρισης της νέας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής που θα θεσμοθετηθεί γύρω από τη Γυάρο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης που παραβρέθηκε στη συνάντηση δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης όχι μόνο γιατί έγινε μια πλήρης λεπτομερής ενημέρωση αλλά και γιατί υπήρχε ένα κλίμα συναινετικό που προάγει το διάλογο και τις τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος επωφελεία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας των πολιτών των Κυκλάδων.» Ο Συντονιστής του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Δρ. Σπύρος Κοτομάτας δήλωσε «Στη συνάντηση αυτή έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά και καινοτόμα την προστασία της θάλασσας στις Κυκλάδες. Η Επιτροπή Συνδιαχείρισης δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Γυάρου με σεβασμό στην ιστορία, στον άνθρωπο και στη φύση.»© Χ. Παπαδάς/ WWF Ελλάς

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Βρείτε εδώ περισσότερα για το Πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.


Περισσότερες πληροφορίες:
Αμαλία Αλμπερίνι, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, a.alberini@wwf.gr

To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE "Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό (http://www.fpa2.com/home.html)
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons