Η μουσειοσκευή «Κυκλαδικός Πολιτισμός» ταξιδεύει στη Σύρο


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι γνωστό για τις πρωτοπόρες εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει και το εκπαιδευτικό υλικό που παράγει. Από τις πιο δημοφιλείς δημιουργίες είναι οι «μουσειοσκευές», που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τον κόσμο των μουσείων πιο κοντά στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και διαδραστικές εφαρμογές.

Μια από τις μουσειοσκευές, με θέμα «Κυκλαδικός Πολιτισμός», έρχεται να εγκατασταθεί στη Σύρο, μέσω της νέας συνεργασίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης. Η μουσειοσκευή, που αποτελείται από αντίγραφα μαρμάρινων ειδωλίων, πρώτες ύλες, έντυπα για τον εκπαιδευτικό, βιβλία, χάρτες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, θα βρίσκεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης – Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού από την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, από όπου θα μπορούν να τα δανείζονται τα σχολεία και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς της Σύρου. 

Για τον δανεισμό, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επικοινωνούν με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (υπεύθυνος κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος) στο τηλέφωνο 2281084762. Η διάρκεια δανεισμού της μουσειοσκευής είναι από μια έως δυο εβδομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου. 

Το ταξίδι της μουσειοσκευής του «Κυκλαδικού Πολιτισμού» στη Σύρο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη Σύρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Animasyros. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε νέες μορφές έκφρασης (π.χ. animation, κόμικ, κ.ά.), σεμινάρια για παιδιά κ.ά. και έχουν ως στόχο να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των νέων για το αρχαίο παρελθόν και να δώσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας πιο δημιουργικής σχέσης μαζί του.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς θα εντάξουν τη μουσειοσκευή στα προγράμματα τους και, μέσα από αυτά, να αναζητήσουν νέες πρωτότυπες ιδέες για να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, και την πολιτιστική μας κληρονομιά με το σήμερα.


Γραφείο Τύπου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο.

Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Κάθε Μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια. Κάθε χρόνο περισσότερα από 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις Μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 15.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές εκθεμάτων. Δεν είναι επισκέπτες, ούτε ακροατές. Με τις μουσειοσκευές τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις και αποκομίζουν ουσία και ευχάριστα ερεθίσματα. Σε αυτή τη νέα περιήγηση, δεν έχει σημασία το «πόσα» θα δουν, αλλά ο τρόπος που θα τα δουν και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και το μυαλό τους.

Κάθε μουσειοσκευή αναφέρεται σε διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, διαφάνειες, φωτογραφίες, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια, που σχεδιάστηκαν με σκοπό να προτρέψουν τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίαση. Το περιεχόμενο της κάθε μουσειοσκευής προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία.

Η βαλίτσα «Κυκλαδικός Πολιτισμός», που περιέχει ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων που δίνουν στο μαθητή την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία και η βαλίτσα «Αρχαία κεραμική», με αντίγραφα αγγείων του μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού που βοηθούν το μαθητή να μάθει πολλά για την κατασκευή τους, τις διάφορες τεχνικές διακόσμησης, τα σχήματα και τις ονομασίες τους.

Περισσότερα http://bit.ly/1s7MloF

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Γεωργίου Παπανδρέου 11, Ερμούπολη
Tηλέφωνο: 2281084762 και 2281081243
Email: info@ketepo.gr
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons