ΕΚΘΕΣΗ: Συριανά πορτρέτα | Ανδρέας Σχοινάς

Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Ανδρέα Σχοινά με τον τίτλο «Συριανά πορτρέτα».

Ο Ανδρέας Σχοινάς συγκέντρωσε φωτογραφίες κατοίκων της Σύρου, τις οποίες ο φωτογράφος τράβηξε στη διάρκεια επισκέψεών του στο νησί από το 1999 μέχρι το 2015, όταν συμμετείχε ως συνεργάτης του Πλάτωνα Ριβέλλη στα σεμινάρια του Φωτογραφικού Κύκλου στις αρχές κάθε Ιουλίου. 

Η έκθεση φωτογραφίας «Συριανά πορτρέτα» θα είναι ανοιχτή για το κοινό: 

Καθημερινά: 10:00 – 14:00. 
Σάββατο: 18:00 – 20:30. 
Κυριακή: 11:00 – 13:00.«Το γέλιο που συνήθως προκαλούν οι φωτογραφίες του Ανδρέα Σχοινά δεν είναι παρά η πόρτα εισόδου της φωτογραφίας. Μια πιο επίμονη θεώρησή τους αποκαλύπτει παράλληλα -αν και σε δεύτερο επίπεδο- πότε μια θλίψη, πότε μια συμπόνια, πότε μια ειρωνεία. Τα παιδιά των φωτογραφιών του Ανδρέα είναι πάντοτε μόνα. Τα ζευγάρια πάντοτε αγκαλιασμένα. Οι γέροι ουδέποτε αποκρουστικοί ή τραγικοί, αλλά μάλλον τρυφεροί. Οι καθωσπρέπει συχνά αχαλίνωτοι και οι φουκαράδες ή οι τρελοί απρόσμενα σοβαροί. Ο κόσμος του Ανδρέα είναι ο πιο συνηθισμένος κόσμος της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Παπάδες, γλέντια και γάμοι, ποδόσφαιρο, λιτανείες και τελετές. Εντούτοις, έχουμε συνεχώς την εντύπωση ότι ο Ανδρέας βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν και παρουσιάζει γεγονότα που δεν συμβαίνουν. Το βλέμμα του όμως έχει μάθει να διαπερνά το προφανές και το κάδρο του να μεταμορφώνει το κοινότοπο. Ο φακός του είναι ένας θεατρικός προβολέας που απλώς επισημαίνει και υπογραμμίζει εκείνα που το βλέμμα του κοινού θεατή αδυνατεί πλέον να διακρίνει».
(Απόσπασμα από σημείωμα του Πλάτωνα Ριβέλλη για τον φωτογράφο)

Συντονισμός έκθεσης φωτογραφίας: Μαρίζα Δαλεζίου
Κείμενο – Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά την κα Μαρίζα Δαλεζίου για την ανεκτίμητη προσφορά της στην ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου μας. 


Γραφείο Τύπου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ανδρέας Σχοινάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο και εργάστηκε επί αρκετά χρόνια σε αρχιτεκτονικό γραφείο ως σχεδιαστής. Από το 1987 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο κατάστημα φωτογραφικών ειδών «Φωτοχώρος» και έκτοτε μέχρι και σήμερα εργάζεται ως φωτογράφος γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Είναι μέλος του «Φωτογραφικού Κύκλου» από την ίδρυσή του (1988) και έκτοτε μέχρι και σήμερα μέλος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του. Πήρε μέρος σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές εκθέσεις του «Φωτογραφικού Κύκλου» σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα εξέθεσε τη δουλειά του σε πολλές ατομικές (Φωτοχώρος, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Ελληνογερμανική Σχολή Αθηνών, Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς και αλλού). Εξέδωσε φωτογραφίες του σε τρία ατομικά λευκώματα («Γειτονιά», 1992, Εκδόσεις Φωτοχώρος - «Ημέρα γάμου», 1998, Εκδόσεις Φωτοχώρος - «Το Γιαπί», 2000, Ελληνογερμανική Σχολή) και συμμετείχε στις τρεις ομαδικές εκδόσεις του «Φωτογραφικού Κύκλου», («Φωτογραφικός Κύκλος», 1988 Εκδόσεις Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας - «Φωτογραφικός Κύκλος», 1988, Εκδόσεις Γνώση - «Φωτογραφικός Κύκλος 1988-2014», 2014, Εκδόσεις Φωτοχώρος)

Επικοινωνία: 44andreas@gmail.com
Τηλ. 6974958981
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons