ΣΙΝΕΜΑ: Τρία Χρώματα. Η Μπλε Ταινία & Το Μίσος | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Φίλες και φίλοι σινεφίλ γεια σας

Για την δεκαετία του ενενήντα, αυτή την Τετάρτη 2 Μαρτίου, θα προβάλλουμε τις ταινίες: «Μπλέ ταινία» του Κισλόφσκι και «Το Μίσος» του Κασοβίτς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσέξτε τις αλλαγές στις ώρες έναρξης των προβολών!

Σας περιμένουμε!

Από τη Βιβλιοθήκη
Αλίκη Τσουκαλά


Σημ. Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).
(το προτελευταίο λεωφορειάκι φεύγει στις 21.20 και το τελευταίο στις 22.00)


18.30 | Τρία Χρώματα. Η Μπλε Ταινία (Trois Couleurs. Bleu)

Σινεφίλ 1993 | Έγχρ. | Διάρκεια: 100'
Γαλλο-πολωνική ταινία, σκηνοθεσία Κριστόφ Κισλόφσκι με τους: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν, Έμανουέλ Ριβά, Φλοράνς Περνέλ

Υπόθεση: Η Ζιλί μετά το θάνατο του συζύγου και του παιδιού της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αποφασίζει να ξεκόψει με ότι τη συνδέει με το παρελθόν και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Η μπλε ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας βασισμένης στα χρώματα της γαλλικής σημαίας: μπλε, άσπρο, κόκκινο, τα οποία συμβολίζουν τις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας αντίστοιχα.

Μπορείτε να διαβάσετε μια κριτική παρουσίαση της ταινίας ΕΔΩ20.30 | Το Μίσος (La Haine)

Σινεφίλ 1995 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 96'
Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ματιέ Κασοβίτς με τους: Βανσέν Κασέλ, Ιμπέρ Κουντέ, Σαϊντ Ταγκμαουί, Μπενουά Μαζιμέλ

Υπόθεση: Τρεις νεαροί μετανάστες θα προσπαθήσουν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας. Περιφερόμενοι άσκοπα στις φτωχογειτονιές του Παρισιού με ένα κλεμμένο περίστροφο στα χέρια τους θα ζήσουν ένα συνταρακτικό 24ωρο, προσπαθώντας να πείσουν όσους δεν τους σέβονται ότι θα πρέπει να τους φοβούνται…


Συνοπτική κριτική
Κινούμενος αντίθετα στο ρεύμα της εποχής, ο Γάλλος σκηνοθέτης αποφάσισε να πάρει την κάμερα στο χέρι και να κατέβει στα προάστια για να καταγράψει τα ασπρόμαυρα αδιέξοδα μιας περιθωριοποιημένης νεολαίας. Με μια μοντέρνα -ακόμη και για τις μέρες μας- κινηματογραφική γραφή, η ταινία αποδεικνύεται δημιουργικά ανθεκτική στη φθορά του χρόνου και λίαν προφητική για το μέλλον των ευρωπαϊκών μητροπόλεων.

Μπορείτε να διαβάσετε μια κριτική παρουσίαση της ταινίας ΕΔΩ


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons