ΓΥΑΡΟΣ - Στην εκπομπή 360 μοίρες με τη Σοφία Παπαϊωάννου την Τρίτη 19/01 στον AlphaΗ Γυάρος φέρνει στο νου σκληρές μνήμες. Χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώθηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν στο ξερονήσι του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και της Δικτατορίας.

"Εγώ δεν μπορώ να τους συγχωρήσω ποτέ. Γιατί δεν βασάνισαν εμένα μόνο, βασάνισαν και το παιδί μου. Σε μια στιγμή, του στέρησαν και τους δύο γονείς στην πιο τρυφερή του ηλικία και δεν ήξερε που, πως, γιατί. Φαντάστηκε ότι το εγκαταλείψαμε", διηγείται στις 360ο η Ελευθερία Γανίτη, η οποία συνελήφθη την πρώτη μέρα της Δικτατορίας και άφησε πίσω της την κόρη της που ήταν τότε μόλις δύο ετών. 

Κι ενώ οι άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν κολαστήριο το νησί, η φύση είχε άλλες διαθέσεις. Δύο νέα παιδιά, ο Χρήστος και η Ελίνα, αγωνίζονται τώρα να αλλάξουν τη μοίρα της Γυάρου.

"Ένα νησί με βαριά ιστορία, ένα νησί που έσβησε ζωές, θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ένα νησί όπου τα θαύματα της φύσης θα μπορούν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών", λέει ο Χρήστος Παπαδάς στη Σοφία Παπαϊωάννου.

Οι 360ο επισκέφθηκαν μαζί τους τη Γυάρο, μπήκαν στο μισητό κτίριο των φυλακών, συνάντησαν πρώην εξόριστους αλλά και μία από τους ελάχιστους κατοίκους του νησιού, η οποία αποκάλυψε μια άγνωστη και ηρωική σελίδα της ιστορίας του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Περισσότερα: www.alphatv.gr/shows/informative/360moires
Τρίτη 19/01 στον Alpha | 23.30


Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons