Τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Near East Relief τα Χριστούγεννα προσφέρουν στα υπόλοιπα παιδιά

Χριστούγεννα στην Mezreh, 1920.
Ανατύπωση με την άδεια
του Oberlin College Archives.
H αυγή χαράζει παγωμένη πάνω από την Κεντρική Ανατολία. Η Near East Relief έχει επιλέξει την 8η Ιανουαρίου ως ημέρα ξεχωριστής γιορτής. Η 6η Ιανουαρίου η είναι Sourp Dznount, ο εορτασμός της γέννησης και της βάπτισης του Ιησού Χριστού της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Ο εορτασμός της Near East Relief στην Mezreh καθυστερεί ελαφρώς, αλλά οι εκδηλώσεις δεν είναι λιγότερο εγκάρδιες.

Περισσότεροι από 2.500 νέοι που έχουν επιβιώσει από τη Γενοκτονία χαιρετίζουν αυτό το ιδιαίτερο πρωϊνό σε 30 ορφανοτροφεία σε όλο το Χαρπούτ. Υπάρχουν 75 έως 100 παιδιά σε κάθε ορφανοτροφείο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των Αμερικανών εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των τοπικών υπαλλήλων. Μερικά από τα νεαρά αγόρια και κορίτσια αφέθηκαν στις πόρτες του ορφανοτροφείου από στοργικούς γονείς που προσπαθούσαν να αποφύγουν τις επελάσεις θανάτου. Άλλα περιπλανήθηκαν στο Χαρπούτ μόνα τους, ντυμένα μόνο με κουρέλια, αφού είχαν χάσει τις οικογένειές τους βίαια. Μερικά από τα ορφανά είχαν ακόμα διαφύγει από την αιχμαλωσία σε τουρκικά σπίτια. Δεκάδες παιδιά ξαγρυπνούν στους τοπικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου ζουν με τους γονείς ή τους συγγενείς που στάθηκαν αρκετά τυχεροί να διαφύγουν από τις σφαγές.

Ατάραχα από το ψυχρό αέρα, τα ορφανά συγκεντρώνονται στα προαύλια των ορφανοτροφείων. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι περιμένουν να πάνε τα παιδιά σε μια ειδική εκδρομή. Οι ομάδες κατευθύνονται προς το Annie Tracy Riggs Hospital Compound - που σύντομα θα είναι γνωστό ως το αμερικανικό νοσοκομείο της Near East Relief. Ορισμένες ομάδες παιδιών περπατούν έως και δέκα μίλια για να φτάσουν στις πύλες του νοσοκομείου. Τα περιμένει ένα θαύμα! Τα παιδιά εισέρχονται στην αυλή του νοσοκομείου και μαζεύονται γύρω από ένα όμορφα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι εργαζόμενοι της Near East Relief έχουν δεμένα μεταξύ τους αρκετά δέντρα αρκεύθου ώστε να μοιάζουν με ένα παραδοσιακό δέντρο. Το δέντρο είναι στολισμένο με αλυσίδες χαρτί, κοσμήματα κατασκευασμένα από κονσερβοκούτια και κλαδιά από ηλεκτρικά φώτα!

Η κάθε ομάδα του ορφανοτροφείου απλώνει κουβέρτες στο έδαφος και προετοιμάζεται για τον εορτασμό. Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα το ένα στο άλλο. Απτόητοι από την έλλειψη χιονιού, οι παιδαγωγοί κάνουν μια ενθουσιώδη παρωδία χιονοπόλεμου. Ο εργαζόμενος Gardiner C. Means κάνει με τα παιδιά κάποιες γυμναστικές ασκήσεις για να τα κρατήσει ζεστά στον απογευματινό κρύο αέρα.


Τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Near East Relief στη Σύρο δείχνουντις καινούριες κούκλες τους (1928)

Τα παιδιά της Near East Relief γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με απλότητα και δημιουργικότητα. Τα περισσότερα από τα ορφανά πήραν μικρά δώρα με τη μορφή ειδικών λιχουδιών, όπως καρύδια και σταφίδες. Οι εργαζόμενοι ενθάρρυναν τα ορφανά να σκεφτούν την έννοια της σεζόν. Πολλά παιδιά αγκάλιασαν την ιδέα αυτή με όλη την καρδιά τους.

Το 1921, τα αγόρια σε ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Marash πλησίασαν το διευθυντή του ορφανοτροφείου με μια ιδέα για τα Χριστούγεννα. Είχαν δει περισσότερα από 2.000 παιδιά που ζούσαν σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά στο ορφανοτροφείο. Η Near East Relief μπορούσε να παρέχει στα παιδιά των προσφύγων ένα γεύμα την ημέρα, αλλά δεν θα έπαιρναν καθόλου κεράσματα Χριστουγέννων. Τα αγόρια στο ορφανοτροφείο ρώτησαν αν θα μπορούσαν να κρατήσουν την εβδομαδιαία ποσότητα τους των οκτώ καρυδιών το καθένα, για τα παιδιά των προσφύγων. Καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, τα αγόρια έβαζαν τα καρύδια τους σε ένα σακί όταν έφευγαν από την τραπεζαρία του ορφανοτροφείου. Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα αγόρια είχαν συλλέξει αρκετά καρύδια για όλα τα παιδιά στο στρατόπεδο των προσφύγων. Τα αγόρια έδωσαν τα ίδια τα δώρα. Η πράξη γενναιοδωρίας τους μετέτρεψε ένα απλό γεύμα σε ένα εορταστικό.

Επιμέλεια άρθρου - Μετάφραση: Η Ομάδα του Syros Agenda (24.12.2015)

Ευχαριστούμε το Near East Foundation για την άδεια μετάφρασης
και αναδημοσίευσης του άρθρου και των φωτογραφιών.

Πηγή αρχικού άρθρου: Near East Relief Historical Society Digital Museum
(c) 2015 Near East Foundation
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons