ΣΙΝΕΜΑ: Γενική Γραμμή & Το λιβάδι του Μπεζίν | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αυτήν την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια του αφιερώματος στον μεγάλο Ρώσσο σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν, θα προβάλλουμε τις ταινίες "Γενική Γραμμή"  και το "Το λιβάδι του Μπεζίν".

Η προβολή θα γίνει από αρχείο υπολογιστή ώστε να μην υπάρξουν τα προβλήματα της προβολής από VHS.

Παρακαλούμε να είστε στην ώρα σας ώστε να μη ενοχλούνται οι υπόλοιποι θεατές και μην ξεχνάτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινό χώρο στάθμευσης.

Σας περιμένουμε!

Σημ. Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).
(το προτελευταίο λεωφορειάκι φεύγει στις 21.20 και το τελευταίο στις 22.00)

Από τη Βιβλιοθήκη
Αλίκη Τσουκαλά


ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ (1929) | 19.00
Διάρκεια 84 λεπτά
Βουβή

«Ο Αϊζενστάιν ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει την Γενική γραμμή, η οποία παίρνει νέο τίτλο: Το παλιό και το καινούργιο. Εργάζεται με το ίδιο επιτελείο. Ο μύθος είναι πρωτότυπος πως γίνεται δεκτή η εξέλιξη στην επαρχία όπου επικρατούν οι παλιές ιδέες.
Εδώ εφαρμόζεται για πρώτη φορά το πολυφωνικό μοντάζ. Στα πλάνα που συνθέτουν τις σκηνές εμφανίζονται παράλληλες εξελισσόμενες «γραμμές». Κατασκευάζει σε ορισμένα σύμβολα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως π.χ. η μηχανή γάλακτος. Η τεράστια αυτή συσκευή θυμίζει το ιερό Γκράαλ με το αίμα του Χριστού, που οι αγρότες αντιμετωπίζουν με δέος. Έχεις την αίσθηση ότι υπάρχει μια μεταφορά από το επίπεδο του ρεαλιστικού στον μεταφυσικό χώρο. Τις αναφορές του Αϊζενστάιν σε κάτι άλλο, είτε τις υπεδείκνυε ο ίδιος είτε όχι, πρέπει να τις θυμόμαστε.» - Από συνέντευξη του Παύλου Ζάννα (βλ. ΕΔΩ)

-----------------

Το Λιβάδι του Μπεζίν (Το παλιό και το νέο) (1937) | 20.30
Διάρκεια 29 λεπτά
Μουσική Γαβριήλ Ποπώφ

Ένα νεαρό αγροτόπαιδο δολοφονείται από τους συγγενείς του γιατί είχε καταγγείλει τον πατέρα του για κερδοσκοπία στο τοπικό Σοβιέτ.

Η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί συνάντησε το βέτο του υπεύθυνου λογοκρισίας Μπόρις Σουμιάτσκι, που τον κατηγόρησε άλλη μια φορά για ”φορμαλισμό” (υπερβολική ενασχόληση με τη μορφή εις βάρος του περιεχομένου).
Κάτω απ’ την απειλή σύλληψης γράφει στην ΠΡΑΒΔΑ ένα κείμενο αυτοκριτικής με τίτλο ”Τα λάθη στο Λιβάδι του Μπεζίν”, που όσοι τον γνώριζαν αντιλήφθηκαν ότι ήταν τόσο υπερβολικό που καταντούσε ειρωνικό. [Πηγή]

Επίσης ένα ενδιαφέρον άρθρο για το Λιβάδι του Μπεζίν μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο ΕΔΩ
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons