ΣΙΝΕΜΑ: Ιβάν ο Τρομερός (Μέρος Β') | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αυτήν την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 19.00, στη συνέχεια του αφιερώματος στον μεγάλο Ρώσσο σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν, θα προβάλλουμε το δεύτερο μέρος της αριστουργηματικής ταινίας «Ιβάν ο Τρομερός».

Παρακαλούμε να είστε στην ώρα σας ώστε να μη ενοχλούνται οι υπόλοιποι θεατές και μην ξεχνάτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινό χώρο στάθμευσης.

Σας περιμένουμε!

Σημ. Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).
(το προτελευταίο λεωφορειάκι φεύγει στις 21.20 και το τελευταίο στις 22.00)

Από τη Βιβλιοθήκη
Αλίκη ΤσουκαλάΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ | 19.00
Μέρος Β' (1958)

Σινεφίλ 1958 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 85 λεπτά

Σοβιετική ταινία, σκηνοθεσία Σεργκέι Αϊζενστάιν με τους: Νικολάι Τσερκάσοφ, Λουντμίλα Τσελικόφσκαγια, Σεραφίνα Μπίρμαν

Κλασική ταινία, από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, με θέμα τις προσπάθειες του τσάρου Ιβάν να ενώσει τα διάφορα κρατίδια της Ρωσίας εναντίον των ξένων και εσωτερικών εχθρών.

Συνοπτική κριτική: Μια ταινία για την οποία δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσθέσω από τα λόγια του Λουί Μαρκορέλ: «Με το πέρασμα του χρόνου, ο "Ιβάν ο Τρομερός" θα φανεί σαν το µόνο μεγαλοφυές και απόλυτα σταλινικό έργο της ιστορίας του κινηματογράφου ταυτόχρονα αντιδραστικό και γνήσια επαναστατικό σε ό,τι αφορά την ανώτατη εξουσία, που τη δείχνει σαν τον κατεξοχήν απατηλό μύθο. 

«Η επική αυτή ταινία αφηγείται τη ζωή του δεσποτικού τσάρου Ιβάν. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1940 κατόπιν αιτήματος του Στάλιν. Ο Αϊζενστάιν όμως, κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο τα δύο πρώτα μέρη εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του. Το Α΄ μέρος κυκλοφόρησε το 1945, ενώ το Β΄ λογοκρίθηκε από την κυβέρνηση και απαγορεύτηκε η διανομή του στις αίθουσες καθώς ο Στάλιν είδε σε αυτό κριτική στον δικό του δεσποτισμό. Το Β μέρος κυκλοφόρησε τελικά το 1958 μετά το θάνατο και του Αϊζενστάιν και του Στάλιν» Από το: 1001 ταινίες που πρέπει να δείτε / Steven Jay Schneider. Αθήνα: Κοχλίας, 2006.
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, διαδώστε το. Ευχαριστούμε! Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons

Σχετικά με τα σχόλια

Το syrosagenda.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.