2η Ιστορική Περιήγηση: Βραχογραφίες στο λόφο Γερούσι, στην Παρακοπή


Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου, ξεκίνησε και φέτος τους ιστορικούς περιπάτους, τις Κυριακές σε διάφορα σημεία του νησιού.

Οι συναντήσεις μας θα χωριστούν σε 2 κύκλους. Ο πρώτος θα αφορά μία επαναληπτική διαδρομή στα μνημεία και περιηγήσεις για όσους δεν κατάφεραν να τις παρακολουθήσουν τις προηγούμενες χρονιές.

Ο δεύτερος κύκλος προσκαλεί και όλους όσους συμμετείχαν στις πρώτες μας διαδρομές, σε διάφορα ενεργειακά σημεία του νησιού, για συζητήσεις πάνω σε νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν στο νησί μας.

Πρόγραμμα Διαδρομών:
  • Κυριακή 22 Νοεμβρίου: Καστρί Χαλανδριανής
  • Κυριακή 29 Νοεμβρίου: Βραχογραφίες στο Γερούσι, Παρακοπή
  • Κυριακή 6 Δεκεμβρίου: Ηλιοτρόπιο, Σα Μιχάλη (Φρέαρ Ελληνικόν)
  • Κυριακή 13 Δεκεμβρίου: Βραχογραφίες στο λόφο Σκόπελο
  • Κυριακή 20 Δεκεμβρίου: Χωράφι Πήδημα, στο Κίνι
Η δεύτερη επίσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 είναι η τοποθεσία "Γερούσι"  στην Παρακοπή.

Μετά την πρώτη μας για φέτος εκδρομή στο Καστρί, σειρά έχουν οι πανάρχαιες βραχογραφίες στο λόφο Γερούσι και η αποκρυπτογράφιση των αρχαίων συμβόλων, όπου αναφέρονται οι χρόνοι σποράς των καλλιεργειών, οι τροπές του Ηλίου, η σύνδεσή τους με άλλα ιστορικά σημεία του νησιού και των Κυκλάδων αλλά και πολλές ακόμα καταιγιστικές πληροφορίες. Θα προστεθεί η εισαγωγή στη χρήση και λειτουργία των Κυκλαδικών Ειδωλίων, με προσομοίωση σε μακέτα που έχει δημιουργήσει ο οδηγός μας κύριος Λούης Ρούσσος, στην αυλή του σπιτιού του, στη Βάρη.

Σημείο Συνάντησης: στον Πολυχώρο στα Τάλαντα, στις 10:30.

Μην ξεχάσετε τα σκουφάκια σας, νερό, άνετο ρουχισμό!

Η συμμετοχή για όλα τα μέλη μας, άνεργους και φοιτητές είναι δωρεάν.
(Ελευθέρας βουλήσεως συμβολική συνδρομή για τα Μη Μέλη.)

Οι εκδρομές μας θα πραγματοποιούνται εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Σας περιμένουμε!

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2281075404, 6973842046, από τις 16:00 έως τις 21:00.

Η πρώτη μας επίσκεψη, έγινε την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, στην τοποθεσία "Καστρί", στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Από παλαιότερες αλλά και νεότερες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, κυκλαδικά ειδώλια, και τηγανόσχημα, τα οποία κατά τις τελευταίες έρευνες, πιστοποιούν την δημιουργία τους από Συριανό μάρμαρο. Η αυτονομία του νησιού σε πλούτο, γνώση και δύναμη, ήταν εμφανή από τα πολύ παλαιά χρόνια. Το Καστρί δείχνει να έχει κατασκευαστικές ομοιότητες με τα εναπομείναντα κτίσματα που συναντήσαμε στο Σκόπελο. Ήταν αρχαίο κάστρο; Οχυρό; …

Κατά την άποψη του κύριου Λούη, σε εκείνα τα μικρά στρόγγυλα κτίσματα, φιλοτεχνούσαν οι τεχνίτες τα αρχαία ειδώλια. Ήταν τα εργαστήρια των μαρμαροτεχνιτών, οι οποίοι φυλάσσονταν μέσα στο οχυρό, για να μην μεταφέρουν τη γνώση στις γύρω περιοχές, καθώς αυτά ήταν τα εργαλεία, για την μέτρηση των εποχών και των περιόδων σποράς (γνωστά και ως Ηλιοτρόπια) αλλά και το εισόδημα των φόρων από τις γύρω Κυκλάδες, υπό την βασιλεία του Κτίσιου (Βασιλιά της εποχής και πατέρα του Εύμαιου από την Οδύσσεια). Δεν είναι τυχαίο, πως, τα περισσότερα ολόκληρα κυκλαδικά ειδώλια (περί τα 10 στο σύνολο) βρέθηκαν στις ανασκαφές στην περιοχή Καστρί. Τα υπόλοιπα, έχουν βρεθεί σπασμένα, καθώς ο Κτίσιος, μετά την αρπαγή του μονάκριβου γιου του Εύμαιου από τους Φοίνικες, κατέστρεψε τα ηλιοτρόπια (κυκλαδικά ειδώλια) για να μην μεταδοθεί η γνώση.. Ο Εύμαιος, μετά από χρόνια, επέστρεψε στο νησί της Σύρου….. Στις επόμενες εξορμήσεις μας, θα συμπληρώσουμε την ιστορία από τις ανακαλύψεις του κύριου Λούη… Επόμενη περιήγηση, την ερχόμενη Κυριακή, 29/11, στο λόφο Γερούσι.

Κοινωνική Ευθύνη

Ως κοινωνικά υπεύθυνοι, οφείλουμε να δεσμευτούμε σε ότι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών μας, τη δυνατότητα να δημιουργούμε, την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την συνεισφορά στα γράμματα και τις τέχνες, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βελτίωση του βιoτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας και γνωρίζοντας ήδη πως στο νησί μας διατηρούμε άγνωστους (στους πολλούς) θησαυρούς μεγίστης σημασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενεργοποιούμε και επαναλαμβάνουμε τις Ιστορικές εξορμήσεις, από τις 22 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή πρωί.

Ειδικό βάρος, θέλουμε να δώσουμε στον μεγάλο και πανάρχαιο αρχαιολογικό πλούτο του νησιού μας, προβάλλοντας με την μορφή ντοκιμαντέρ καθώς και με αυτοτελή επεισόδια στην τοπική τηλεόραση, όλα τα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα, που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα και παραμελημένα. Ο αρχαιολογικός τουρισμός, μπορεί να ανθίσει και στο νησί μας, φέρνοντας επισκέπτες που χρίζουν αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μεγάλα και μικρότερα αναξιοποίητα σπήλαια, πανάρχαια ιερά των Καβειρίων Μυστηρίων, το ηλιοτροπικό σύστημα μέτρησης των εποχών (Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη),η ερμηνεία προϊστορικών βραχογραφιών στο λόφο Γερούσι και λόφο Σκόπελο, η ερμηνεία της πραγματικής χρήσης των Κυκλαδικών Ειδωλίων, η χρήση του τηγανόσχημου σκεύους, σπάνια πολύτιμα πετρώματα και άλλοι πολιτισμικοί θησαυροί…

Με τη στήριξη όλων των Τακτικών Μελών μας, μέσω της ετήσιας συνδρομής τους, ανοίξαμε τα εργαστήριά μας για τα Μέλη μας και τα παιδιά τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος προς αυτούς. Φέτος ειδικά, οι συνδρομές όλων των Τακτικών Μελών μας διατίθενται για το πρώτο ανοιχτό (δωρεάν) εργαστήριο Μεικτών Τεχνικών και Θεραπευτικής Yoga για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες και Ειδικές Ικανότητες.

Ως εγγεγραμμένα Μέλη της εταιρίας μας, στηρίζετε τις δράσεις μας και το κοινωνικό μας έργο με την υλοποίηση των παραπάνω εργαστηρίων και δραστηριοτήτων και απολαμβάνετε τις ειδικές παροχές και προσφορές είτε για εσάς είτε για τα παιδιά σας.

Εγγραφή Μέλους: 20€ (ετησίως)
Ανανέωση ετήσιας συνδρομής Μέλους : 15€(ετησίως)
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons