ΣΙΝΕΜΑ: Το αλάτι της γης | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στη συνέχεια του αφιερώματος μας με θέμα την αυτο–οργάνωση για την υπεράσπιση κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, φυλετικών και άλλων ζητημάτων αυτή την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 στις 19.30 θα προβάλουμε την ταινία "Το αλάτι της γης".

Παρακαλούμε να είστε στην ώρα σας ώστε να μη ενοχλούνται οι υπόλοιποι θεατές και μην ξεχνάτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινό χώρο στάθμευσης.


Σημ. Οι προβολές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνται στο Κτίριο Κορνηλάκη (απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Ερμούπολης).


Σας περιμένουμε

Από τη Βιβλιοθήκη
Αλίκη Τσουκαλά


Το αλάτι της γης (Salt of the earth)

Κοινωνική 1954 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 94'
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Χέρμπερτ Μπίμπερμαν με τους: Ροζάουρα Ρεβουέλτας, Χουάν Τσακόν, Γουίλ Γκίαρ

Σ' ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού, οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους.

Σήμερα μπορεί να μοιάζει λίγο απλοϊκή και σε σημεία ξεπερασμένη, πρόκειται όμως για την πιο περιπετειώδη -πίσω από την κάμερα- ταινία του μεταπολεμικού αμερικανικού κινηματογράφου. Αποτελεί πρότυπο για το σινεμά του κοινωνικού ρεαλισμού, ένα αφοπλιστικό και συγκινητικό ντοκουμέντο της "άλλης", φιμωμένης και αόρατης από τα χολιγουντιανά πλάνα Αμερικής. 

Πηγή: athinorama.gr


*****
Βασισμένο σε μια πραγματική απεργία στο ορυχείο Empire Zinc Mine του νέου Μεξικού, η ταινία πραγματεύεται τις διακρίσεις εναντίον των Μεξικανών εργατών της Αμερικής που απεργούν για να επιτύχουν ίση αμοιβή με τους εργάτες αγγλικής καταγωγής των άλλων ορυχείων και τη αξιοπρεπή μεταχείρισή τους από τα αφεντικά. Στο τέλος,το μεγαλύτερο επίτευγμα των εργατών και των οικογενειών τους είναι η συνειδητοποίηση ότι οι διακρίσεις και η κακή μεταχείριση δεν επιβάλλονται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες.

Η ταινία έγινε από τον σκηνοθέτη Herbert J. Biberman που ήταν στην μαύρη λίστα του McCarthy, τον σεναριογράφο Michael Wilson, τον παραγωγό Paul Jarrico και τον σκηνοθέτη Sol Kaplan κυρίως ως εκδίκηση για το γεγονός ότι τους είχαν βάλει στην μαύρη λίστα. Υποστήριξαν ότι αφού δεν τους επιτρεπόταν να δουλέψουν στο Χόλυγουντ μπορούσαν να κάνουν μια ταινία όσο το δυνατόν πιο φιλικά κείμενη προς τον κομμουνισμό ώστε να είναι ένοχοι για ό,τι τους κατηγορούσαν.

Αυτή η ταινία ήταν η μοναδική σε όλη την Αμερικανική ιστορία του κινηματογράφου που μπήκε σε μαύρη λίστα. Μπήκε στη μαύρη λίστα τη δεκαετία του 50 στο απόγειο του ψυχρού πολέμου.

Η Rosaura Revueltas, που παίζει την Εσπεράνσα Κιντέρο, ήταν μια φημισμένη ηθοποιός στην χώρα της, το Μεξικό. Όταν παίχθηκε η ταινία κατηγορήθηκε ότι ήταν κομμουνίστρια και απελάθηκε. Συνέχισε να παίζει σε μεξικάνικες ταινίες αλλά δεν ξανάκανε άλλη ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέλη της International Union of Mine, Mill and Smelter Workers, Local 890, που πήραν μέρος στην πραγματική απεργία πάνω στην οποία βασίζεται η ιστορία εμφανίζονται στην ταινία σε δευτερεύοντες ρόλους. Ο Χουάν Τσακόν που παίζει τον Ραμόν Κιντέρο ήταν ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης. 

Πηγή: imdb.com
Tags: , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons