Η Σύρος διακρίθηκε στο Όσλο μέσω του HER.M.E.S.

Όλοι οι νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την
Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards για το 2015 με τον Tibor Navracsics

Όσλο, 11 Ιουνίου 2015 - Οι νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards για το 2015 γιόρτασαν σήμερα το βράδυ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Δημαρχείο του Όσλο. Η τελετή απονομής των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς συνδιοργανώθηκε από τον Tibor Navracsics, Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού και το Denis de Kergorlay, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Europa Nostra, εξ ονόματος του Προέδρου του οργανισμού, Plácido Domingo, ο οποίος δυστυχώς έπρεπε να ακυρώσει τη συμμετοχή του, λόγω οικογενειακών περιστάσεων. Ο Μαέστρο έστειλε ένα ειδικό μήνυμα για να συγχαρεί τους 30 νικητές.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρίγκιπας Haakon της Νορβηγίας. Ο Δήμαρχος του Όσλο Fabian Stang και η Νορβηγίδα Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Tine Sundtoft καλωσόρισε ένα ακροατήριο 600 επαγγελματιών της κληρονομιάς, τους εθελοντές και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη. Η όλη τελετή μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι της Europa Nostra στο YouTube.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ανακοινώθηκαν οι επτά νικητές για το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix) και ο νικητής του Βραβείου Κοινού (Public Choice Award), που επιλέχθηκαν ανάμεσα στα σχέδια που κέρδισαν φέτος.

Οι επτά νικητές για το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), οι οποίοι επιλέχθηκαν από ανεξάρτητες εξεταστικές επιτροπές και δικαιούνταν να λάβουν 10.000€  ο καθένας, είναι οι εξής:

Κατηγορία Διατήρηση
▪ Liszt Academy of Music in Budapest, HUNGARY
▪ Salt Valley of Añana, Basque Country, SPAIN
▪ Armenian Church of St. Giragos in Diyarbakir, TURKEY

Κατηγορία Έρευνας και Ψηφιοποίηση
▪ Wonders of Venice: Virtual Online Treasures in St. Mark’s Area, ITALY

Κατηγορία Ειδική Υπηρεσία
▪ Rundling Association, Jameln, GERMANY
▪ Churches Conservation Trust, London, UNITED KINGDOM

Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ευαισθητοποίηση
▪ Programme for Owners of Rural Buildings in Estonia, Tallinn, ESTONIA

Το Βραβείου Κοινού (Public Choice Award), που επιλέχθηκε με μια διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Europa Nostra, απονεμήθηκε στη "Conservation of the Nuragic Sculptures of Monte Prama in Sardinia, ITALY".

Το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ / Europa Nostra Awards παρουσιάστηκε σε 28 νικητές από τις 15 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EU Creative Europe. Τα Βραβεία Europa Nostra δόθηκαν επίσης σε δύο έργα από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, δηλαδή την Αρμενία και τη Ρωσία.


Σε αυτό το ιδιαίτερο μήνυμα για τους επιτυχόντες των βραβείων της Europa Nostra, o Πρόεδρος Placido Domingo, δήλωσε: "Γιορτάζουμε τα ταλέντα και τις ικανότητές σας και να τιμούμε το όραμα και το θάρρος σας. Κάθε ένας από εσάς έχει κάνει μια πραγματική διαφορά! Ο καθένας από εσάς έχει δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθείται από τους άλλους σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε όλο τον κόσμο" και πρόσθεσε "Έχει έρθει η ώρα για την Ευρώπη - τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης - να αναπτύξουν χέρι-χέρι μια φιλόδοξη στρατηγική για την πολιτιστική κληρονομιά, με στενή συνεργασία. Με και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, είναι κοινός στόχος μας να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη δυναμική πολιτική για την κληρονομιά στην Ευρώπη το 2018 θα - όπως όλοι ελπίζουμε - είναι το Ευρωπαϊκό Έτος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Ο Επίτροπος της ΕΕ Tibor Navracsics δήλωσε: "Από το 2002, με το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ / Europa Nostra Awards, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra έχουν γιορτάσει εξαιρετικά παραδείγματα της διατήρησης, της έρευνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέτος η επιλογή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Η ποιότητα και η ποικιλία των έργων αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τα υψηλά επίπεδα των δεξιοτήτων και την αφοσίωση που χαρακτηρίζουν τον τομέα κληρονομιά της Ευρώπης. Η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο συμβολική. Έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της ζωής στις περιφέρειες και τις πόλεις μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κρατήσουμε τη στήριξη του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Συγχαίρω όλους τους νικητές, και ιδιαίτερα τους νικητές για το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix) και το νικητή του Βραβείου Κοινού (Public Choice Award)".


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο νικητής για τη Σύρο, κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, για το Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτιρίων της Ερμούπολης (HER.M.E.S.), του ενός εκ των τριών βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Εuropa Nostra Awards 2015 για την Ελλάδα (βλ. παλιότερο άρθρο ΕΔΩ).

ο κ. Χατζηγρηγορίου κατά τη διάρκεια της βράβευσης του


Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη εξασφαλίζει μία σειρά από πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό το βραβείο. Συγκεκριμένα, πέρα από τη δημοσιότητα και την προώθηση της Ερμούπολης ως “Βραβευμένη πόλη από την EuropaNostra”, ενισχύεται η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβευμένων με EuropaNostra πόλεων και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων. Η Ερμούπολη κερδίζει μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό και στρέφει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας. Ισχυροί είναι επίσης οι δεσμοί μεταξύ EuropaNostra και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, για αυτό και ο Δήμος μας θα αξιοποιήσει αυτή τη διάκριση για να ωθήσει και την υποψηφιότητά της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.


Οι διακρίσεις που απέσπασαν η Χίος, η Σύρος και το Λασίθι, στο πλαίσιο της απονομής των Βραβείων Europa Nostra 2015


Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης:
Πηγή κειμένου: europanostra.org (Μετάφραση: Syros Agenda)
Φωτογραφίες: Europa Nostra
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons