Σεμινάριο Φωτογράφισης και Κριτικής στη Σύρο με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Όπως γνωρίζουν όσοι το έχουν παρακολουθήσει, το σεμινάριο αυτό είναι το πιο χρήσιμο και συνάμα το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον από όσα κάνω κάθε χρόνο. Το ξεκίνησα από το 1987 πεπεισμένος από τότε για τη χρησιμότητά του και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της αρχικής του σύλληψης.

Τρεις ήταν οι σκέψεις που οδήγησαν στη σχεδίασή του:

α) Στη φωτογραφία είναι αδύνατον -και σίγουρα εσφαλμένο- να αποκόψει κανείς τη φωτογραφική πράξη από την καλλιτεχνική θεωρία και σκέψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι όποιος παρακολουθεί το «Εισαγωγικό Σεμινάριο», που εδώ και τριάντα χρόνια παραδίδω, σταματάει προς στιγμή να φωτογραφίζει τρομοκρατημένος από την απόσταση που χωρίζει τη φωτογραφία όπως αυτός την αντιλαμβανόταν μέχρι τότε από εκείνη που του αποκαλύπτουν οι νέες γνώσεις του σεμιναρίου. Απαιτείται επομένως μια βύθιση στη φωτογραφική πράξη ώστε να αποκαλυφθεί (στην πράξη πλέον) η αξία και η σημασία εφαρμογής των διδαχθέντων.

β) Η φωτογραφική πράξη δεν έχει φυσικά μόνο αγωνία και απορίες, αλλά συνοδεύεται από τη χαρά της ίδιας της καλλιτεχνικής διαδικασίας, από τη χαρά της ανταλλαγής με άλλους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και από τη γενικότερη χαρά της ενασχόλησης με τις τέχνες.

γ) Λίγοι είναι αυτοί που έχουν την επαγγελματική και οικονομική πολυτέλεια να κάνουν χωριστές διακοπές, φωτογραφικές και άλλες. Γι’ αυτό και αυτή η φωτογραφική άσκηση πρέπει να γίνεται σε χώρο και σε εποχή που προσιδιάζουν σε διακοπές. Και, ενδεχομένως, παρέα με τα προσφιλή μας πρόσωπα.

Έτσι σχεδιάστηκε ένα σεμινάριο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του «Εισαγωγικού» ή «Βασικού», όπως λεγόταν άλλοτε, και το οποίο αρχικά είχε το όνομα του «Προχωρημένου» αλλά στη συνέχεια πήρε το όνομα «Φωτογράφισης και Κριτικής», που είναι και η ακριβής περιγραφή του. Η μετοίκησή μου στη Σύρο διευκόλυνε και βελτίωσε τις συνθήκες διεξαγωγής του, αφού το σεμινάριο διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο ειδικό χώρο στο σπίτι μου, ενώ συνέβαλε και στη μείωση του κόστους σε σύγκριση με την εποχή που γινόταν σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Πάρου.

Η διάρκεια του σεμιναρίου υπέστη μέσα στα χρόνια μερικές διακυμάνσεις. Η μια βδομάδα ήταν πολύ σύντομος χρόνος για να ζήσει κανείς τις αναπόφευκτες και αναγκαίες μεταπτώσεις. Η δεκαπενθήμερη διάρκεια που υιοθετήθηκε στη συνέχεια ήταν πολύ μακρύς χρόνος για να μπορέσει κανείς να απουσιάζει από την κανονική ζωή του. Έτσι καταλήξαμε (προς το παρόν, τουλάχιστον) στις δέκα μέρες, οι οποίες απαιτούν πενθήμερη άδεια από την εργασία, δεδομένου ότι το σεμινάριο ξεκινάει πάντοτε την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, για να τελειώσει δέκα μέρες μετά, δηλαδή τη μεθεπόμενη Κυριακή. Για φέτος (2015) οι ημερομηνίες αυτές είναι 3 με 12 Ιουλίου, δηλαδή άφιξη στις 3 και αναχώρηση στις 12.

Στο σεμινάριο αυτό συμμετέχουν κυρίως φωτογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα «Εισαγωγικά Σεμινάρια» (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα σχόλια της κριτικής. Πάντοτε όμως έρχονται και ξανάρχονται και παλαιοί μαθητές που το έχουν ήδη παρακολουθήσει μία ή περισσότερες φορές, διότι έτσι αναβαπτίζονται στη διαδικασία και ενδεχομένως ξεπερνούν περιόδους φωτογραφικής αγκύλωσης. Ο συγχρωτισμός αυτός παλαιών και νέων του «Φωτογραφικού Κύκλου» έχει ωφελήσει τα μέγιστα τη ζωή του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ όμως και μερικά χρόνια δέχομαι και φωτογράφους που με ακούν για πρώτη φορά, διότι συχνά δεν είναι πρακτικά σε θέση να παρακολουθήσουν το χρονοβόρο σεμινάριο της Αθήνας, κυρίως διότι κατοικούν σε άλλες πόλεις. Δεν είναι παράξενο πάντως ότι τις περισσότερες φορές οι νέοι αυτοί μαθητές νιώθουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν εν συνεχεία και το «Εισαγωγικό». Απευθυνόμενος ειδικά στους φετινούς μαθητές μου τονίζω ότι είναι πολύ καλύτερα να το παρακολουθήσουν φέτος ως συνέχεια του «Εισαγωγικού», από του να αναβάλουν την παρακολούθηση για τον επόμενο χρόνο.

Η διδακτική διαδικασία συνίσταται σε καθημερινή φωτογράφιση, σε καθημερινή κριτική και σε καθημερινή επαφή με άλλες μορφές τέχνης. Η ψυχαγωγική διαδικασία περιλαμβάνει φαγοπότια, μπάνια, μπαρ και πάρτυ στο σπίτι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο θερινών διακοπών.

Το πρόγραμμα του δεκαημέρου έχει συνήθως ως εξής: Τη μέρα της άφιξης συνάντηση γνωριμίας το απόγευμα στο σπίτι και μετά φαγητό σε ταβέρνα. Τις επόμενες μέρες πρωινή άφιξη στις 09.30 και, μετά από τους καφέδες, κριτική μέχρι τις 14.30. Το απόγευμα είτε άφιξη στις 19.30 για προβολή ταινίας και στη συνέχεια δείπνο, είτε αντιστρόφως δείπνο και μετά ταινία. Όπως και όποτε μας βολεύει. Με τη λέξη ταινία εννοούνται τόσο αξιόλογες και «δύσκολες» ταινίες κινηματογράφου, όσο και αποσπάσματα βίντεο που αναφέρονται σε χορό, ζωγραφική, μουσική και γενικά τις τέχνες.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνοδεύονται από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός από τις πρωινές συναντήσεις της κριτικής. Πέραν του οφέλους των πολλών ωρών διδασκαλίας η συμμετοχή σας θα είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία αφενός για διακοπές (παρέα ενδεχομένως και με την οικογένεια σας και φίλους σας) και αφετέρου για μια καλύτερη γνωριμία μεταξύ μας, δηλαδή μαζί μου και με άλλα μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου».

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα ημερησίως για τη φωτογράφιση, μόνο που αυτή η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνεται απολύτως κατά μόνας και με περισσή συγκέντρωση και σοβαρότητα. Τότε και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και η διασκέδαση πιο ανέμελη.

Τα δίδακτρα είναι για δέκα μέρες (συνολικά περί τις 60 ώρες διδασκαλίας, κριτικής και προβολών) 600 ευρώ (συν ΦΠΑ). Υπάρχει μια έκπτωση 50% για όσους έχουν παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο στο παρελθόν. Και μια άλλη έκπτωση 30% σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε άλλο σεμινάριό μου. Και, τέλος, αν κάποιος έχει εγγραφεί στο διαδικτυακό Learning Photography, έστω για ένα μάθημα, θα έχει μια έκπτωση 10%. Οι εκπτώσεις αυτές δεν σωρεύονται. Αν κάποιος έρθει μόνο για μερικές και όχι για όλες τις μέρες του σεμιναρίου, θα καταβάλει το ίδιο κόστος χωρίς μείωση.

Στα παραπάνω ποσά πρέπει κάποιος να υπολογίζει περίπου 50 ευρώ για το πήγαινε-έλα του πλοίου, περίπου 20 ευρώ για ημερήσιο φαγητό και ένα ποσό από 5 ευρώ (για οργανωμένο κάμπινγκ) μέχρι απεριορίστου ύψους για ξενοδοχείο της επιλογής του. Συνήθως οι συμμετέχοντες μένουν σε συμπαθέστατα ενοικιαζόμενα παραθαλάσσια δωμάτια με κόστος περί τα 15-25 ευρώ ημερησίως. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο οι συμμετέχοντες να διαθέτουν μέσο μετακίνησης. Αλλιώς θα πρέπει να βολευτούν με εκείνα των υπολοίπων, υπό τον όρο βέβαια να καταλύσουν στην ίδια περιοχή με την πλειοψηφία, που είναι η περιοχή του Όρμου Βάρης και του Αχλαδιού σε απόσταση τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων από το σπίτι.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι τον Ιούλιο από Παρασκευή 3 μέχρι Κυριακή 12 Ιουλίου 2015. Από φέτος (2015) γίνεται η απόπειρα να διοργανωθεί και ένα ακόμα ίδιο σεμινάριο τον Αύγουστο, διότι μερικοί δήλωσαν αδυναμία να παρακολουθήσουν εκείνο του Ιουλίου. Για τον Αύγουστο οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι από Τετάρτη 19 μέχρι Κυριακή 28. Προσοχή όμως: Το σεμινάριο του Ιουλίου θα γίνει οπωσδήποτε, ενώ εκείνο του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό συμμετοχών. Αν επομένως κάποιος μπορεί τον Ιούλιο, καλό είναι να δηλώσει για εκείνο του Ιουλίου.

Για καταλύματα προτείνω τα εξής: Στο Αχλάδι (περίπου 3,5 χλμ. από το σπίτι) η Locanda. Παλιό ησυχαστήριο μοναχών. Ανήκει στη μαθήτρια, φίλη, Συριανή και μέλος τού «Κύκλου», Μαρίζα Δαλεζίου. Επίσημο site: www.locandasyros.gr. Για κρατήσεις επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6938242488. Στον Όρμο Βάρης (περίπου 3 χλμ. από το σπίτι) το Ατλαντίς. Ανήκει στην κυρία Ειρήνη. Δεν έχει δικό του site αλλά μπορείτε να το βρείτε στο site της Σύρου και των Κυκλάδων. Για κρατήσεις επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6933408708 και 22810-83748. Στην Αζόλιμνο (περίπου 2 χλμ. από το σπίτι), το Κοχύλι (www.cochili-syros.gr) και την υπεύθυνη με την οποία θα συνεννοηθείτε θα τη βρείτε στα τηλέφωνα 2281061001 και 6934-307340. Τα δωμάτια και των τριών αυτών ξενοδοχείων είναι στην πραγματικότητα διαμερισματάκια, αφού εκτός από δικό τους μπάνιο διαθέτουν και δική τους κουζινούλα. Στην Ερμούπολη (περίπου 5 χλμ. από το σπίτι) το ξενοδοχείο Όμηρος, του φίλου Τάκη Δημόπουλου. Επίσημο site: www.hotel-omiros.gr. Για κρατήσεις επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6932206061 και 2281084910 / 88756. Στην Ερμούπολη επίσης το ξενοδοχείο Ξενών Απόλλωνος, του φίλου Γιώργου Σταθόπουλου. Επίσημο site: www.xenonapollonos.gr. Για κρατήσεις επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6932566562 και 2281082416. Τα δύο ξενοδοχεία της Ερμούπολης είναι πολύ καλύτερα σε ποιότητα και ακριβότερα σε τιμή, αλλά στην πόλη υπάρχει πρόβλημα parking.

Αποφασίστε το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να βρείτε δωμάτια στα παραπάνω ξενοδοχεία. Όσον αφορά εμένα, για το σεμινάριο του Ιουλίου δέχομαι συμμετοχές ακόμα και την τελευταία στιγμή, αφού το σεμινάριο θα γίνει οπωσδήποτε, όπως γίνεται ανελλιπώς τα τελευταία 25 χρόνια. Μόνο που δεν σας κρύβω ότι θα χαιρόμουνα αν ήξερα σχετικά νωρίτερα τον πιθανό αριθμό των συμμετοχών. Για τον Αύγουστο όμως επιβάλλεται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής διότι αλλιώς θα ματαιωθεί.

Πλάτων Ριβέλλης
[Πηγή]


Πλάτων Ριβέλλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.
Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1963-1968), Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι (1968-1970) και Φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983).
Εργάστηκε σαν δικηγόρος στην Αθήνα για δώδεκα χρόνια (1971-1983).
Διδάσκει φωτογραφία από το 1981 μέχρι σήμερα.
Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας τής Λαϊκής Επιμόρφωσης (Υπουργείο Παιδείας) και δίδαξε τούς επιμορφωτές τους.
Έχει επιμεληθεί σειρά από εκπομπές τής κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία.
Έχει παραδώσει πολλά σεμινάρια και διαλέξεις για τη φωτογραφία στην Αθήνα, σε επαρχιακές πόλεις και στην Κύπρο.
Έχει εκθέσει τις φωτογραφίες του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες.
Διευθύνει τις εκδόσεις «Φωτοχώρος».
Ίδρυσε το 1988 το σωματείο «Φωτογραφικός Κύκλος», τού οποίου είναι πρόεδρος.
Έχει συγγράψει τεχνικά βιβλία, θεωρητικά βιβλία και λευκώματα.

Διαβάστε το αναλυτικό του Βιογραφικό
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons