Παύλος Σάμιος: "3.500 χρόνια στην ίδια παραλία"
Στην Ερμούπολη της Σύρου, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος μια σειρά έργων του που δημιούργησε την τελευταία πενταετία και έχουν σαφείς αναφορές στον κυκλαδικό πολιτισμό, ενώ παράλληλα εκφράζουν τη διαχρονική σχέση μας με το Αιγαίο.

Η έκθεση του διακεκριμένου ζωγράφου και καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. με τίτλο «3.500 χρόνια στην ίδια παραλία» εγκαινιάζεται στην αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη στις 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Σύρος - Πολιτισμός 2015».


«Πρόκειται για έργα μεγάλων κατά κύριο λόγο διαστάσεων, στα οποία οι μνήμες από την αρχαιότητα βρίσκονται σε μια δημιουργική συνομιλία με το σύγχρονο πολιτισμό. Σύμβολα όπως η θεά Αφροδίτη ή ένα κυκλαδικό ειδώλιο συντροφεύουν τον ζωγράφο στο ατελιέ του, καθώς δημιουργεί τα έργα του. Παράλληλα ο Παύλος Σάμιος επισκέπτεται τα ατελιέ μεγάλων ζωγράφων των Τιντορέτο, Πικάσο, Τιτσιάνο, Ενγκρ, και συναντιέται με κορυφαία έργα τους τα οποία ενυπάρχουν στο βάθος των δικών του έργων: «όλοι οι ζωγράφοι πριν από μένα, έχουν καταγράψει αυτήν τη μαγική σχέση με το μοντέλο τους, από τον Βελάσκεθ ως τον Κουρμπέ και στις μέρες μας ο Πικάσο. Ασταμάτητα μας έδωσαν εικόνες από τις πιο προσωπικές τους στιγμές, που μόνοι τους, ολομόναχοι, βρέθηκαν μπροστά στην ίδια τη ζωγραφική για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας από το κινητήριο ερέθισμα που τους έδωσε το μοντέλο τους», σημειώνει ο Παύλος Σάμιος.Στα έργα του το γυναικείο γυμνό γίνεται διαχρονικό σύμβολο ερωτισμού. Είναι τότε που η θεά Αφροδίτη συνυπάρχει με ένα κυκλαδικό ειδώλιο, με τις Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πικάσο, με ένα σύγχρονο γυναικείο γυμνό στο ίδιο έργο. Ο Παύλος Σάμιος φέρνει έναν κατεξοχήν «ανατολικό», βυζαντινό τρόπο, σ ένα κατεξοχήν δυτικό θέμα, το πορτρέτο και το γυναικείο γυμνό και καταφέρνει και τα συνθέτει.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη είναι ο ιδανικός τόπος έκθεσης και παρουσίασης της συγκεκριμένης ενότητας έργων του Παύλου Σάμιου που μας ταξιδεύει σε 3.500 και πλέον χρόνια ελληνικής ιστορίας.


Έκθεση: «3.500 χρόνια στην ίδια παραλία» 
Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Σύρος
Εγκαίνια: 4 Ιουλίου 12.00 μ.μ. 
Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες: altogio@gmail.com


Πηγή: independent.gr
Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons