Το Δέντρο των Χριστουγέννων από το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου το 1937

Το γνωστότερο σε όλο τον κόσμο σήμερα δέντρο των Χριστουγέννων που τελευταία τόσο διαδόθηκε και στην Ελλάδα είναι ένα έθιμο γερμανικό που ήταν τελείως άγνωστο εκτός της Γερμανίας, έως τις αρχές του 1800.

Στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα, το 1833.

Αρχικά ένα έλατο στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία άλλο ένα στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Δεν το έβαλαν όμως αμέσως και στα δικά τους σπίτια.

Το πρώτο σε αθηναϊκό αρχοντικό

Το πρώτο ελληνικό σπίτι που διακοσμήθηκε με χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν το αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 1843.

Ωστόσο ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, άργησε να εξαπλωθεί στη χώρα μας. Άρχισε δειλά να κάνει την εμφάνισή του σε κάποια αστικά σπίτια στη δεκαετία του ΄30. Ευρεία υποδοχή είχε μεταπολεμικά, οπότε διαδόθηκε ταχύτατα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Μια προσπάθεια να αντικατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ελληνοπρεπέστατο καραβάκι στα μέσα της δεκαετίας του ’70 δεν ευοδώθηκε.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα "Θάρρος" (24/12/1937) το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου πραγματοποίησε αντίστοιχη μεγάλη παιδική γιορτή το απόγευμα της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου 1939 όπου οι μικροί του φίλοι διασκέδασαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.


Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons