ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Νίκος Γκάτσος - 20 τραγούδια κι η Αμοργός

Η Ομάδα «Νίκος Γκάτσος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου σας προσκαλεί το Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 στις 21.00 στο θέατρο "Απόλλων", στη Μουσικοποιητική Παράσταση - Αφιέρωμα στον ποιητή της ΑΜΟΡΓΟΥ.

«ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ - 20 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΓΟΣ».
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κουλούρας

Τιμή εισιτηρίου 8 και 5 €
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ:
Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα της Αρκαδίας και έγινε γρήγορα γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους των Αθηνών συμμετέχοντας στα λογοτεχνικά καφενεία της εποχής.

Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε είναι η ποιητική σύνθεση «Αμοργός», η οποία ολοκληρώνεται εν μέσω Κατοχής, το 1943. Συνδυάζει τον υπερρεαλισμό με τη δημοτική παράδοση ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου και κάνει την ουτοπία τρόπο ζωής. Λέγεται ότι το μεγάλο σε έκταση αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα «αυτόματης γραφής» που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί.

Με αυτό το «Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου», όπως χαρακτήρισε την «Αμοργό» ο στενός φίλος του ποιητή Μάνος Χατζιδάκις, κλείνει και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του ελληνικού υπερρεαλισμού που είχε ανοίξει με τον Νικήτα Ράντο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ανδρεά Εμπειρίκο και τον Νίκο Εγγονόπουλο.

Σπουδαίο είναι και το μεταφραστικό έργο του Νίκου Γκάτσου, το οποίο δοκιμάστηκε επί σκηνής. Ο ποιητής ασχολήθηκε διεξοδικά με τη μετάφραση έργων, κυρίως για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου. Πολλές μεταφράσεις του θα παραμείνουν έκτοτε κλασικές με πρώτη αυτή του έργου «Ματωμένος Γάμος» του Φρ.Γκ.Λόρκα.


Tags:

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons