2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» (30.8-3.9.2017) | Πρόγραμμα

Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ανοίγει και φέτος την αυλαία του, μετά από την περυσινή επιτυχημένη πρώτη διοργάνωσή του, που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά την μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη, του Μάρκου Βαμβακάρη και παράλληλα αξιοποιεί τη μουσική μας παράδοση, προβάλλοντας το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θεσμός αυτός στοχεύει ξεκάθαρα στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας της Σύρου, μυώντας σε αυτήν τους νέους μας και εξασφαλίζοντας τη πολιτιστική συνέχεια του τόπου μας.

Για μία ακόμη χρονιά, το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ θα περιλάβει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά, μέσα από τα οποία θα προβληθεί και θα αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη λαϊκή μουσική.

Οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, με τίτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» από 30/8/2017 έως 3/9/2017  έχουν ως εξής: 

30 Αυγούστου 2017

Έναρξη Φεστιβάλ

1ο μέρος: 
Μάρκος Βαμβακάρης Από το μύθο στην ιστορία 1600 - 2015
Παρουσίαση της ολοκληρωμένης έκδοσης που συμπεριλαμβάνει δύο βιβλία, από το συγγραφέα τους, κ.Δημήτρη Βαρθαλίτη.

2ο μέρος:
Το Μυστικό Μπουζούκι
Mια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που αθόρυβα ανακαλύπτουν τα μυστικά της λαϊκής μας μουσικής με δάσκαλό τους, τον σπουδαίο μουσικό Αρίστο Βαμβακούση.

3ο μέρος:
Νίκος Τατασόπουλος και Αθηνά Λαμπίρη με το δίδυμο Σκούτα - Μηταράκη
Ο Νίκος Τατασόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, γιός του αξέχαστου Γιάννη Τατασόπουλου, επίσης μεγάλου δεξιοτέχνη και συνεργάτη των Μ. Χιώτη, Β. Τσιτσάνη, Μ. Νίνου κ.α. Στην συναυλία αυτή συνεργάζεται με την Αθηνά Λαμπίρη, μια νέα ταλαντούχα μουσικό και τραγουδίστρια που σέβεται την αισθητική του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους, γνωστή και από τη συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα. Το δίδυμο «Σκούτας - Μηταράκης» είναι μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση. Εξαιρετικοί μουσικοί και ερμηνευτές, πολύ αγαπητοί στο κόσμο, με μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερο ύφος. Ο Γιάννης Ζαρίας, βιολιστής της γνωστής ορχήστρας «Rebetien» συμμετέχει στην ορχήστρα, συμπληρώνοντας τη μοναδική αυτή σύνθεση με τη δεξιοτεχνία και την εμπειρία του τόσο στο ρεμπέτικο όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική εν γένει.

Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 8€

31 Αυγούστου 2017

Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από το ντουέτο Βασίλη Σκούτα - Δημήτρη Μηταράκη

Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 18:00

Τρείς Εποχές του Ρεμπέτικου 
Μια διαδρομή μέσα από το μικρασιάτικο, το προπολεμικό και το μεταπολεμικό ρεμπέτικο. Η Banda Jovanica είναι μια απόπειρα αναζήτησης του αόρατου μουσικού νήματος που συνδέει τη μουσική δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Βαλκανική μουσική παράδοση. Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, το Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλίων, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με καλπάζουσες χόρες, ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα... Πρόσωπο κλειδί, ο χαμένος θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας. Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της
Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραΐλα και το Βουκουρέστι.

Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο ενός μουσικού - «φόβητρο». Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό. Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι. Η μουσική.

Παίζουν: Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, τραγούδι), Kλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν), Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί), Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσσο). Η υπέροχη αυτή μπάντα συναντά στη Σύρο τον Γιώργο Ζορμπά (τραγούδι, μπαγλαμά) ο οποίος έχει μακρά θητεία στο ρεμπέτικο και έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στον Πειραιά, σε ένα από
τα παλαιότερους χώρους του είδους, το θρυλικό «Ανηφόρι» και τον Αντώνη Μαραγκό στο μπουζούκι, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.

Πηγή Αγ. Αθανασίου, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 21:00

1 Σεπτεμβρίου 2017

Τρείς λαϊκές κιθάρες
Μια σύμπραξη τριών μουσικών απότρία διαφορετικά νησιά. Ο Βασίλης Αντωνίου από τη Μύκονο, ο Γιώργος Βαμβακούσης από τη Σύρο, και ο Πέτρος Κουσουνάδης από την Τήνο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ρεμπέτικου.

Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00

2 Σεπτεμβρίου 2017

Διάλεξη και σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη
Ένα ταξίδι μέσα από τους δρόμους της λαϊκής μας μουσικής, την τεχνική και τα κουρδίσματα του
μπουζουκιού.

Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 18:30

Συναυλία με τους Λακριντί
Ένα σχήμα αποτελούμενο από νέα παιδιά που αναζητούν την πολιτισμική μας ταυτότητα μέσα από την αστική λαϊκή μουσική παράδοση.
Παίζουν: Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Αφροδίτη Ορφανίδου (κιθάρα), Στεφάνου Πέτρος (μπουζούκι), Στεφάνου Βαγγέλης (κιθάρα), Παναγιώτης Μάντης (μπουζούκι), Δημήτρης Γρηγοριάδης (μπουζούκι)

Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00

3 Σεπτεμβρίου 2017

Λήξη Φεστιβάλ

1ο μέρος: 
Μάρκος ο Συριανός
Παρουσίαση του βιβλίου για το Μάρκο Βαμβακάρη, από τους συγγραφείς Γιώργο Θανόπουλο και
Διονύση Μανιάτη.

2ο μέρος:
Ο Στέλιος Βαμβακάρης παίζει Μάρκο στη Σύρα
Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη από την ομάδα που το παρουσίασε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια στο Ηρώδειο και το επανέλαβε το 2015 στο Barbican Theatre του Λονδίνου. Στην παράσταση συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος, η Εβελίνα Αγγέλου κ.α. Παρών με το μπουζούκι του θα είναι και ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιός του Μάρκου, γνωστός για τις συνθέσεις του αλλά και για τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, ο οποίος υπηρετεί με ήθος, σεμνότητα και συνέπεια το λαϊκό τραγούδι, περισσότερο από 50 χρόνια.
Υπεύθυνη για την παράσταση, είναι η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 10€

30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2017

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
από τους οργανοποιούς Νίκο Φρονιμόπουλο, Τάσο Κατσιφή, Παναγιώτη Στάμκο, Νίκο Παϊσιο,
Γιάννη Τσουλόγιαννη και Αθανασία Μπόλια.

Αίθουσα Τέχνης Γ. & Β. Βάτη
Ώρες λειτουργίας:
30/08: 18:00-22:00
31/08 έως 02/09: 10:00-14:00 & 18:00-22:00
03/09: 10:00-14:00 & 17:00-20:00Tags: , , , , , , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, διαδώστε το. Ευχαριστούμε! Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons

Σχετικά με τα σχόλια

Το syrosagenda.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.